Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
V roce 1995 jsme se s manželem rozváděli a soud mu stanovil povinnost platit výživné na dceru, první 2 roky vůbec neplatil a začal pravidelně platit až po těch dvou letech...Jakým způsobem se domoci zaplacení za první dva roky? Domluva s ním bohužel není možná, doplatit mi to nechce...a ještě se chci zeptat - existuje tu nějaká promlčecí doba?
děkuji předem za rady
Hanka
Dobrý den, jediná pomoc - obrátit se na soud. Promlčecí lhůta u výživného na děti totiž neexistuje. Na internetu jsou k dispozici vzory návrhů na podání , respektive zahájení řízení (musí to mít určitou formu, hlavně tam musíte uvést, o čem má soud rozhodnout - totiž čeho se dožadujete, tzv. petit), podává se to asi ve 4 kopiích na soud, donedávna bylo podání ohledně výživného prosto soudního poplatku, jestli se na tom něco změnilo, nevím. Soud by měl probíhat výslechem svědků (vy a bývalý manžel), je dost možná, že budete muset předložit výši vašeho příjmu, budou se ptát, co dětem pořizujete - koníčky, škola apod., jaké máte jiné příjmy a výdaje,majetek. Totéž u Vašeho bývalého muže. On nejspíš bude muset říci, proč neplatil - jestli z důvodu, že neměl peníze, třeba byl nezaměstnaný, nebo prostě se mu nechtělo. Soud posuzuje všechno. Jestli si netroufáte sepsat návrh na zahájení řízení sama, možná je lepší využít služby právníka, ale toto je dosti drahé.
Děkuji Vám všem za rady, jen mám v tom teď trošku zmatek z těch protichůdných názorů na promlčení - našla jsem si ten zákon o rodině a tam se píše:
(1) Právo na výživné se nepromlčuje. Lze je však přiznat jen ode dne
zahájení soudního řízení; u výživného pro děti i za dobu nejdéle tří
let zpět od tohoto dne.
(2) Práva na jednotlivá opětující se plnění výživného, jakož i ostatní
práva na peněžitá plnění vyplývající z tohoto zákona se však promlčují.
Bylo-li výživné pro děti přiznáno pravomocným rozhodnutím soudu,
promlčují se opětující se plnění po deseti letech; ustanovení § 110
odst. 3 občanského zákoníku se zde nepoužije.
Z toho se mi zdá, že když to jde nejdéle přiznat 3 roky roky zpětně, které ale platil (neplatil jen 1995-1997), tak mám smůlu..když bych ale měla soudní rozhodnutí, tak by se to promlčovalo až po 10 letech...my jsme měli ale jen schválenou dohodu..
No asi se fakt obrátím na nějakou tu poradnu, ale myslela jsem, že bych to s nějakým vzorem z internetu a pár radami zvládla sama
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.