Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dobrý den všem.
od mládí do 40 let jsem pracoval vždy pro zaměstnavatele. Teď mě osud dává jinou cestu. Mám chuť začít pracovat na sebe, bez nějakého vedení atd. Tedy abych si dostatečně vydělal, našetřil a v důchodu měl započítané odpracované roky.
Bojím se ale doby a klacků pod nohy, které se mohou stát. Plán mám. Vím co lidé hledají a o co mají zájem.
Mám řadu speciálních značkových strojů na tepování a lidé mají zájem. Chci ale začít podnikat, předpokládám, že na to budu sám. Nevím ale co vše a v jakém pořadí si musím zařídit. Jestli se odvádí daně, když třeba budu mít příjmy za rok cca 600 tisíc. Chci si odvádět zdravotní a sociální. V jaké výši to je. Co vše musím tedy splňovat a kde se musím registrovat? Na netu je mnoho infromací ale je to vše takové rozházené.
Dále co musím každý rok udělat? I když bych byl třeba pod hranicí 1 milionu, tak musím asi mít účetní a podobně?
Budu rád za každou vaší radu. Díky moc.
Karel
Pokud máte problém se získáváním informací pomocí internetu, tak doporučuju koupit si některý z kurzů daňové evidence nebo studovat z knih. Podnikání sice není žádná kosmická věda, je ale potřeba rozumět alespoň způsobu odvádění daní, placení pojistného a vedení daňové evidence, abyste se nedostal třeba jen omylem do problémů. Z kusých odpovědí na různých fórech můžete vyvodit vadné závěry. Doporučuju proto zákony studovat z originálů a teprve v případě nejasností se obrátit s konkrétním dotazem. Jako první by měla být úvaha, zda si to chcete samostatně nastudovat nebo si najmete účetní. S jakoukoli registrací počkejte, dokud nebudete mít jistotu, že je samostatná činnost pro vás vhodná a že všemu sám dobře rozumíte.
jakpodnikat.cz/...
Tak to si nemyslím, výhoda osvč Živnostenského listu je, že podnikat nemusíte, daňové přiznání podávat nemusíte, pokud nemáte příjem.
jinak by to bylo s DPH, tam už by musel každý měsíc nebo kvartál podávat hlášení i s 0. Anebo u právnické osoby, tam by musel daňové přiznání podat s nulou.
co se týče toho účetnictví, stačí vědět, že musí přiznat příjmy, takže příjmy musí evidovat.
O výdajích se může jednou za rok rozhodnout, zda je bude evidovat anebo půjde paušálem.
opravte mne, pokud se pletu. Jako OSVČ §7 jsem fakticky nikdy přiznání za sebe nepodával, takže jsem vlastně Neználek.
To ano. Vycházíte ovšem z toho, že o tom něco víte. Jestliže se ale tazatel ptá na získání elementárních iformací, může se dostat do problémů, kterých se obává. Např. nedávno se tu někdo divil, že může dostat pokutu za nepodání přehledů, když nepodával přiznání. Je tedy potřeba problematiku samostatně nastudovat nebo si na formality někoho spolehlivého platit.
Jaké přehledy myslíte, ty k DPH? Pokud máte nulu, tak vám žádný sankce nedají, mám to z první ruky.
Ale proto jsem se ptal na to DPH, jemu se nevyplatí být v DPH...
A pokud jde o jiné úřady, pokud si zřídit Datovka co., tak ho jak ZP tak sociálka bude ovšem informovat a žádný sankce mu dávat nebudou prostě vždycky mu přijde upozornění. pouze kdyby dlouho nereagoval.
Myslim že stát si nemůže dovolit buzerovat komunikující drobné podnikatele, ale ta Datovka je důležitá, na papírovou poštu do schránky bych se opravdu nespoléhal.
Ok.
Jsem si jist, že tě VZP do datovky obešle. Žádný problém mít nemůžeš pokud čteš poštu. Datovku.
jakmile máš datovku, už ti neunikne žádná zpráva. Pokud ti ji pošlou pozemní poštou, mají smůlu.
Zaplaťte si konzultaci u dańového poradce, řekne Vám co dělat, co pro Vás bude nejvýhodnější a nebudete v tom tápat. Ten cca litr, co za radu zaplatíte, je dobrá investice. Dejte si otázky na papír, ať na něco nezapomenete. Já osobně bych do toho nešla, asi bych nejdříve zkusila jako vedlejší vedle zaměstnání, jestli je to v této době vůbec reálné se tím dobře uživit...
@ahoj, právě proto. Řekne mu svůj podnikatelský záměr a poradce mu polopaticky vysvětlí, co je pro něj nejvýhodnější a zda vůbec...Pán se v tom evidentně vůbec neorientuje a z internetu to nechápe.
A co chcete konzultovat u daňaře když ještě žádné příjmy nemáte?
DaP přece neví, zda příjmy mít budete
Šamponování neboli extrakční čištění, "tepovat" asi nebude ...
jelikož se ptal na ty daně tak to právě řeknou na tom živnostenským úřadě, jakou dostaneš živnost
ale příkladně kdyby měl Řemeslnou živnost, tak nezaplatí daň z příjmu do tržby 1 028 000 Kč / rok ( = výdajový paušál 80%).
Při obecné živnostti (a výdaj. paušálu 30% ) by nezaplatil daň z příjmu do tržby 293 714 Kč. Tedy Daň z příjmu = 0. Daň z příjmu by platil ve výši 15% až z 70% částky přesahující uvedené hranice...
netuším, co by mu daňový poradce mohl říci více, ten se najímá až když potřebuješ optimalizovat daně daňový pořád C není účetní poradce
Dám vám jednu jedinou radu - najděte nějakého svého přítele-kamaráda, který už pár let podniká v podobném oboru (služby) a pozvěte ho na dobrou večeři, kde se ho na vše vyptáte. Ne na historky z natáčení, ale jak začít. Pak si zaplaťte dobrou účetní, která vás provede všemi formalitami ( žádnou šmudlu, která dělala sto let fakturantku, ale skutečnou odbornci/odborníka) a první rok vám pomůže. Nastudujte si nezbytné zákonné normy a nic se nebojte. Tady vám bude každý radit něco jiného.
A do google zadejte nějaké "jak začít podnikat", vylezou vám celkem dobře zpracované weby, které vás teoreticky vybaví na cestu živnostníka.
Vlastně ještě jedna rada - nedávejte zpracovávat své účty manželce nebo tchyni. Po rozvodu by vás oškubaly na kost.
Přeji hodně štěstí, fandím tomu, že se chcete osamostatnit.
Rádce Ahoj kecá.
Musíte na živnosťák založit živnost, tam se doptáte na další náležitosti.
Ale obecně:
Přihlásíte se na zdravotní pojišťovnu a OSSZ. Jestli podnikání bude hlavní činnost (dle dotazu to vypadá, že ano), tak musíte platit zálohy na zdravotní a sociální ihned (alespoň v minimální výši).
Jestli to budete dělat vedle zaměstnání, tak budete OSVČ vedlejší a zálohy platit nemusíte - pak doplatíte za celý rok 2023 až dle skutečných výsledků v podnikání.
Ještě se podívejte na pojmy Výdajový paušál a Paušální daň. Limit pro plátce DPH je pro rok 2023 2 milióny Kč.
Nevím kdo tady kecá, já vím najisto že Živnostenský úřad za tebe pojištění soczdrav zařídí.
A obratový limit na DPH taky opisuješ ode mě.
takže za mě, nic jsem se nedozvěděl... co se týče těch záloh, tak toho obešle soc zdráv automaticky.
takže za mě opravdu nemusí dělat nic než
1) dojít na Živnostenský úřad.
2) A rozmyslet ty náklady vs paušál
S tím kecáním jsem reagoval hlavně na to neplacení záloh v prvním roce podnikání. Limit 2 milióny (nově pro rok 2023) znám. Doplnil jsem ho jenom proto, že jste o něm psal. To je pravda. Ale otázku jsem doplňoval hlavně o pojem Výdajový paušál a Paušální daň.
Jinak teď lze použít Jednotný registrační formulář, kde vyplníte vše potřebné (založení živnosti, OSSZ, zdravotní pojišťovnu). Ale udělat to musíte. Není to o tom, že to úřad zařídí.
Aha, takže kvůli výroku
Nejspíš v prvním roce se ani ty zálohy soczdrav neřeší, ale to možná jenom u důchodců, nevím přesně.
jsi shodil celý příspěvek? Ale my přece nevíme jestli on to bude mít jako hlavní činnost a nebo vedlejšák, jestli je důchodce invalidní nebo co. To už je opravdu detail, který s ním pořeší až soc zdráv po návštěvě živnosť.
A u důchodců to vím přesně, prvním roce se zálohy neplatí
Podle mě, pokud budete OSVČ, dojdete na Živnostenský úřad, tam vám dají na počkání ŽL a současně zařídi (když si o to řeknete) sociální a zdravotní a nemusíte nikam chodit. Ani nemusíte nic dalšího řešit. Nejspíš v prvním roce se ani ty zálohy soczdrav neřeší, ale to možná jenom u důchodců, nevím přesně.
Pokud ŽL nemáte tak se informujte na živnostenským úřadu Rovnou při té žádosti o ŽL.
Žádnou účetní mít nemusíš a obrat na povinné DPH je tuším po novu až od 2 000 000 obratu za 12 měsíců, takže do začátku určitě nemusíš být ani plátce DPH.
Děkuji za info. Takto to vypadá jednoduše Co prosím znamená, že se v prvním roce soc a zdrav. neření. Co když bych neměl zplacené zdravotní a něco se mi stalo, abych pak nezaplatil 10x víc než bych zdravotní měl
Tedy čistě teore. když budu začínat poprvé v živote na osvč, tak budu mít nějaké příjmy třeba řekněme já nevím cca 35 tisíc čistého a když budu vydávat lidem faktury res. doklad o zaplacení za službu, tak ty lísty si nemusím uchovávat pro případnou kontrolu či pro účetní a tím pádem nemusím odvádět daně, když nedosáhnu 2 miliony?
Já se jen obávám prostě, abych pak najednou v duchodu nezjistil, že nemám třeba ideální výpočet pro důchod a proto bych si raději chtěl poctivě odvádět i to sociální a mít jistotu, že jendou já nevím v 65 letech tam bude alespon nějaký průměr :¨
Děkuji moc tobě i ostatním
Přiznat příjmy musíte vždy, takže přesně musíte evidovat, jaké částky jste přijal.
Výdaje musíte evidovat pouze, pokud je chcete uplatnit proti příjmu (snížit si zisk), anebo můžete uplatnit paušál.
2 miliony obratu je limit pro DPH, to byste pak ke všem svým fakturam jako plátce dph musel přidat +21% DPH a to odvést státu - plánujete mít tržby větší než 2 000 000 Kč za cca rok? Pokud ne tak to vůbec neřešte
Co se týče toho sociálního a zdravotního a záloh, tak to bych skutečně počkal na to, až se sami ozvou po vaší návštěvě živnostenského úřadu, který pro vás sociální a zdravotní sjedná. Pokud budete podnikat při práci nebo při důchodu, zálohy platit nemusíte, pokud budete podnikat jako hlavní činnost, tak vám předepíšou měsíční zálohy.
Přátelé - děkuji všem za rady ale teď z toho mám guláš Vaše názory se liší. Asi nejlepší si vzít odkaždého něco.
Jestli pomůže mé doplnění. Tak poprvé bych chtěl být osčv, nejsem duchodce, nemám žádné pracovní omezení, nejsem ani zdravotně postižený a podobně. Chci jen vydělávat sám na sebe a hlavně si řádně odvádět zdravotní a sociální. Pak už se tu většinou rozchází informace
To má být střihem, tedy že ukončíš zaměstnání a nebo už jsi ukončil?
oni ostatní tady mají neustále strachy o to, abys vydělal těch cirka 50 000 měsíčně hrubého (což může odpovídat průměrné mu příjmu) ... předpokládám že to máš pořešený a v tom není žádný problém. Udělat cirka 2500 za den.
V administrativě taky nevidím žádný problém. prostě všechny příjmy si dávat do deníku příjmu a výdajů. Možná na konci roku zvážit, jestli ty výdaje budu vůbec zapisovat
----
před započetím podnikání ještě zvaž tu paušální daň financnisprava.cz/...
to je asi prvni a poslední věc co bys mel udelat ted spolu se zivnostenskym opravnenim. Bankovní účet ti asi nemusím říkat a ostatní podstatě nic nepotřebuješ. Koupit si nějaké pokladní vločky kdyby náhodou někdo chtěl potvrzení tak mu daš pokladní doklad že ti zaplatil XY za to a to
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.