Nejste přihlášen/a.
V nedávné otázce jsem psal o LED žárovce a z/.... Celkem se mi zdá, že led žárovky mají podezřele krátkou životnost. Přijde mi divný, že žárovka se spotřebou 4W a sv. 330 lm má životnost prý 30 000 hodin, to samé číslo jako
žárovka sv. 1060 lm, 8W, která má 25 000 hodin nebo
žárovka sv. 806 lm, 9W (!), a živ. 30 000 hodin.
Což je jasný nonsense. Vychází mi jediné vysvětlení, že výrobce nakonfiguruje tu žárovku tak, aby se ji dříve snížila životnost. Prostě tam prdne vysoký proud a nechá to přehřívat tak dlouho dokud se to nepřepálí. Protože logicky, když máte mít svítivost která je oproti 9W žárovce třetinová, měli byste tam pustit 1/3 proudu, tedy se vygeneruje 3x méně tepla, nemluvě o akumulaci tepla v žárovce.
Takže můj dotaz zní. Mohu problém se spotřebou a zbytečně vysokou svítivostí vyřešit tím, že si koupím tu žárovku se sv. 1060 lm a spotř. 8W a vyměnit polovinu LEDek za rezistor? A jak velký odpor byste doporučovali?
Předně, můžete mi doporučit jakou žárovku vybrat, když ve výsledku chci mít svítivost mezi 150-300 lm? Prý mám koupit bez filamentu, ale já bych asi raději odebral 2/3 a nechám to svítit na stěnu. Případně otočím lampu tak, abych měl více světla.
Jinak jsem uvažoval, že by bylo dobré zkusit tam strčit nějaký potenciometr jestli se něco vyrábí na 220W s možností si nastavit intenzitu podle potřeby. Ale zase to je nepraktický, když ta žárovka je pod velkou skleněnou "poklicí"(baňkou). To bych musel zvedat tu baňku, když bych ji chtěl ztlumit. A nemáte taky někdo schéma zapojení?
Takže můj dotaz zní. Mohu problém se spotřebou a zbytečně vysokou svítivostí vyřešit tím, že si koupím tu žárovku se sv. 1060 lm a spotř. 8W a vyměnit polovinu LEDek za rezistor? A jak velký odpor byste doporučovali?
Pokud jsou LED čipy napájeny proudovým zdrojem, tak výměnou části za rezistory docílíte toho, že z žárovky uděláte topidlo a zbylé LED čipy brzy upečete. Doporučuju nevrtat se do toho, pokud tomu dokonale nerozumíte.
S největší pradvěpodobností to je jen plošný spoj s pár SMD LEDkami.. Nejsem si jist, zda přepájení na rezistory má nějaký smysl. I kdyby vše fungovalo tak, jak si představujete, tak to je ohromná ztráta času.
Jedna nová LED žárovka stojí cca 100kč. Radši koupím za 30000 hodin (13 let při denním používaní) novou, než teoreticky prodloužit životnost o pár hodin tím, že strávím hodinu pájením.
Jakmile přestane LED svítit, rozeberu ji a vyměním vadný LED Chip. Obvykle jsou napájeny proudovým zdrojem a u něj vyměním (ten správný) SMD odpor za mírně vyšší hodnotu (je tam třeba 1R2, tak ho nahradím 2R2). Ale je to koníček a jsem na to vybavený.
Na té LEDce ten odpor uveden není, že? Předpokládám, že to musím změřit..
Anebo mě napadlo ještě druhé řešení, když se dívám na schéma zapojení, vyměnit rezistor R1 za vyšší hodnotu? Jako 3Mohm? Fungovalo by to?
A jaké tam je vlastně výstupní napětí co jde z těch usměrňovacích diod? To bude asi podle počtu těch diod, že?
To je hloupější schema s kondenzátorem C2. Ten je potřeba vyměnit za menší. LED čipy jsou v několika velikostech a na různá napětí (až 21V) a výkon (0.5 nebo 1W). To je potřeba si na těch zbývajících změřit. Ale pokud to není koníček, tak se na to vykašlete, je to spousta práce kvůli mizerné LED za pár korun. Pokud vás to baví, tak byste měl mít mikropájku, sady LED čipů, sadu kondenzátorů, regulovatelný zdroj, sample book se SMD odpory? Multimetr, mikroskop?
Pokud to má patici (např. E27), tak plech závitu bývá upevněn prolisy. Máte mikrovrtačku na odvrtání?
Mám po baráku cca 20 LED žárovek ve výkonech od 4 W, přes nejčastějších 8..12W po 35 W. Nekupuji žádné drahé extra značky, běžne kupuji v Ikea, Tesku i Penny, limit mám tak 60 Kč za kus (krom těch 35 W) . Ročně mi z těch 20 odejde jedna, nejvýš 2. To mi absolutně nestojí za to to nějak řešit. Vláknové žárovky i pozdější zářivkové úsporky mi odcházely častěji. Záživkové úsporky proto už vůbec nekupuji, tedu s jedinou výjimkou, osvětlení akvária, které při použití LED začalo moc kvést.
Naharadit ledky odporem nic neřeší. Odpor by šel vřadit do přívodu proudu na destičku s LED čipy, nebo ještě lépe místo odporu dát výkonovou LED diodu 3 W nebo 5W (jednu nebo dvě v sérii). Obykle mají tyto ledky napětí 8 až 10 V. Na destičce s LED čipy je napětí 80 V až 100 V, to znamená že dosažený úbytek napětí by byl 16-20 V, to už je podstatné snížení celkové zátěže.
Omlouvám se, že tak úplně zcela neodpovím... ale první LEDka mi odešla po 10 letech, druhá po 12 letech.
Zdá se Vám to málo?
Naše rodina používala nejprve spirálovité zářivky potom ty s baňkou. Tudíž to odcházelo relativně dost brzo. A myslel jsem, že to bude podobná životnost tak max 2 roky. Co koupit za značku?
2 roky byla zaruka. Takze to muselo vydrzet MIN. 2 roky a ne MAX...
Pokud omezite start/stop cykly a prehrivani, tak i ty zarivky jedou 10 let i vic
první LEDka mi odešla po 10 letech, druhá po 12 letech
Tak to jste tedy klikař, mně doma ledky vydrží cca 3 - 5 let (včetně třeba Osramu, nenakupuju u Vietnamců to nejlevnější).
A co kupujete za značku, že vám tak dlouho vydržely? Bydlíte doma sám nebo je vás víc? Svítíte hodně? U nás se hodně svítí, ale ne že bychom nešetřili. Taky by mohlo životnost zkrátit zhoršený odvod tepla, např. v koupelně a na záchodě je nasazená koule. V kuchyni je zářivka uvnitř digestoře za sklem a nad kuchyňskou linkou jsou taky dvě válcovité skleněné "nádoby" z mléčného skla. A sklo je izolant, takže myslím, že hůře vede teplo než třeba plast. Třeba to teplo zkracuje životnost.
Milý elektronický amatére. Jistě umíte natolik počítat, abys věděl, že uváděná životnost není výsledkem statistického zpracování praktického měření tisíců vzorků, anóbrž vycucaná z palce příslušného konstruktéra, v horším případě obchodníka.
Mimochodem - v zemi, kde topná sezóna trvá 9 měsíců jsme klidně mohli svítit a topit klasickými žárovkami ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.