Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odlet do zahraničí - pracovní úřad

Od: mates9 odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, po 12 letech v zaměstnání dávám na konci února výpověď (na konci března odlétám na rok do Kanady). Na konci února tudíž chci jít na pracák, budu mít nárok na 15500 Kč po dobu peti měsíců. Rád bych, ač na sebe nejsem hrdý, z toho vytřískal co nejvíc peněz. Jde mi v podstatě jen o to, jestli je možná přenechat tu někomu plnou moc a ten někdo že by mne z pracáku odhlásil třeba až na konci dubna s tím, že jsem musel urgentně odletět do zahraničí. Spolu s tím by mě odhlásil i od zdravotní pojišťovny. To by asi mělo jít ne?
Díky za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Dobrý den. To si představujete jak Hurvínek válku. Tak to nefunguje. Pročtěte si práva a povinnosti uchazeče o zaměstnání. Musíte se "obtěžovat" osobně.

tj
hodnocení

8x
Přesně. Takhle to vůbec nefunguje. Vy na nic nárok jen tak nemáte. Jako žadatel o práci na UP jste vysvětleno po lopatě "žádající o práci", tzn. chcete tady pracovat, ale skončil vám PP a nemůžete sehnat místo. Každý měsíc jste povinen se dostavit na UP na schůzku, kterou se buďto domluvíte s paní na UP, nebo je vám nařízena. Dále, jedná se o podporu v nezaměstnanosti, kdy vy si musíte aktivně hledat práci, dokonce po x-té schůzce vás UP má právo poslat na jimi zvolené místo, abyste se tam o práci ucházel, ať se to líbí, nebo ne. Jakákoliv nespolupráce s UP má za následek ukončení podpory a vyřazení z evidence. Určitě to není tak růžové, že se tam na několik měsíců papírově uklidíte a máte tam jistou rentu a zaplacené pojištění... :-D

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, Vám je to asi opravdu fuk, ale já z toho celého mám dojem, že by šlo o podvod. Nebo jde jen o mé špatné pochopení psaného textu? Zkuste to vysvětlit lépe, jestli jsem se spletl, když si myslím něco o vyčůranosti a podojení státu. Zdravím!

hodnocení

4x
Pokud chcete odjet do zahraničí, nemá cenu se hlásit na pracák (maximálně to můžete udělat tak na první měsíc a pak se odhlasit těsně před tím, než odletíte).
Je ale potřeba dojít na zdravotní pojišťovnu a nahlásit, že budete pryč rok. Při pobytu mimo EU na více než 180 dní pak nemusíte platit pojištění, pokud prokážete, že jste byl celou dobu kryt cestovním pojištěním.
Pokud jedete do Kanady pracovat, je potřeba se odhlásit úplně ze zdravotní pojišťovny, což jde až po předložení pracovní smlouvy v jiném státě, která prokáže, že jste již pojištěn tam (nelze totiž mít zákonný zdravotní pojištění ve dvou státech zároveň). Ale tohle bych řešil přímo na pojišťovně, kde vám řeknou veškeré detaily, jak to udělat.

hodnocení

4x

Rád bych, ač na sebe nejsem hrdý, z toho vytřískal co nejvíc peněz! Vaše vyjádření. Uvědomujete si , že vytřískání těchto peněz, je vytřískání z občanů tohoto státu! Potažmo ze státního rozpočtu, který musí a naplňují občané, zejména produkltivní očané, ale také kupující zákazníci a pod. Co se tímto a podobným způsobem vytříská, jsou prostředky- peníze od občanů státu.

Zdravím -miro

hodnocení

3x

Super Vy už víte , že budete mít na něco nárok. A co povinnosti? Ty mít nebudete? Nebo budete , dle přístupnosti zprostředkovatelky , létat 1x 14 dnů až 1x měsíčně do Česka.

Nejprve si dojděte na ÚP a tam jim sdělte že se chcete zaregistrovat,ale že na rok letíte do Kanady, takže chcete jen tu podporu -schválně, jak uspějete!

uradprace
hodnocení

0x
Asi to chodi jak kde, ale at mate alespon neco, doporucuji se urcite zaregistrovat. Drive zvali lidi tak po mesici, ted je to mozna jine. Pokud vas pozvou driv, urcite jdete. Pak proste odlette. Pokud vam urad urci termin, kdy tu uz nebudete, tak to nemusite resit, v pripade nedostaveni se vas urad vylouci a dostanete penize jen pomernou cast do dne nedostaveni se. Nic vam nehrozi, krome toho, ze nebudete mit narok v prubehu dalsiho pulroku na podporu. Coz vam muze byt jedno, kdyz tu rok nebudete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]