Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výplata důchodu

Od: erde* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den

Potřebuji poradit jak mám vyřídit výplatu maminčina důchodu, když je v nemocnici a důchod ji nosila pošťačka. Pošta mi ho nevydá. Děkuji. Erde

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dadai
hodnocení

2x

Zkuste se zeptat přímo v nemocnici. Určitě mají s touhle situací zkušenosti. Viz odkaz - pokud vám dá lékař potvrzení + si okopírujete občanky (vaší maminky a vaší) a necháte potvrdit výší důchodu, neměl by být problém. Odkaz se týká Prahy, ale všude by to mělo být cca podobné. Zeptejte se v nemocnici, ev. na sociálce, určitě budou vědět:

Žádost o ustanovení zvláštního příjemce dávky důchodového pojištění lze podat v případech, kdy oprávněný příjemce důchodu není schopen pro dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav přebírat svůj důchod, účelně s ním nakládat nebo není schopen se podepsat. V případě hospitalizace příjemce důchodu doporučujeme konzultovat situaci nejprve se sociální pracovnicí nemocnice. Žádost se podává na obecním úřadě v místě trvalého bydliště příjemce důchodu. Pokud není schopen vyjádřit ani svůj souhlas s ustanovením zvláštního příjemce důchodu, je nutné mu zároveň ustanovit opatrovníka pro správní řízení v této věci. Opatrovník nemůže být současně ustanoven zvláštním příjemcem důchodu oprávněné osoby.

Žádost podává: osoba, která chce být zvláštním příjemcem důchodu oprávněného

K žádosti je třeba předložit:

potvrzení ošetřujícího lékaře na formuláři, který je přílohou žádosti

občanské průkazy oprávněného příjemce důchodu a žadatele o ustanovení zvláštního příjemce důchodu

potvrzení o výši a druhu důchodu nebo doklad o tom, kým je dávka důchodového pojištění vyplácena

Odkaz, odkud je text za dvojtečkou: praha5.cz/...

Ať je vám i vaší mamince co nejlépe *houpy*

hodnocení

2x

Obecně platí, že vyzvednout důchod na poště může pouze oprávněný příjemce důchodu (samotný důchodce, opatrovník, zvláštní příjemce důchodu) a na základě průkazu příjemce manžel, pokud ho manželka z přejímání důchodu dopředu písemně nevyloučila (musí být splněna společná domácnost manželů).

Stanovení opatrovníka je řízení, které trvá měsíce a musí k němu být také důvod (to, že je maminka hospitalizovaná v nemocnici, to pochopitelně není). Stanovení zvláštního příjemce důchodu sice trvá cca do měsíce, ale opět platí, že musí být řádně zdůvodněno. Pokud si důchodce není schopen přejímat důchod (je v kómatu apod.), obraťte se na městský/obecní úřad, který určí tzv. zvláštního příjemce důchodu. Zvláštní příjemce důchodu určený rozhodnutím městského úřadu bude oprávněn přejímat důchod od České pošty. O ustanovení zvláštního příjemce důchodu musíte informovat také ČSSZ (stačí prostřednictvím OSSZ).

Jsou dvě (nejsnazší) řešení vaší situace:

1. Nechat důchod nevyzvednutý na poště – na poště mohou zůstat až tři splátky důchodu. Po návratu z nemocnice si maminka důchod vyzvedne. Pozor: pokud není třetí splátka důchodu vyzvednuta, vrací pošta důchod zpět ČSSZ a ta zastaví výplatu důchodu do doby, než se důchodce přihlásí.

2. Domluvit se na poště na přeposlání důchodu do nemocnice, kde si ho maminka převezme.

Zdroj: naseduchody.cz

petrm
hodnocení

2x

Já jsem to vyřizoval přímo se sociální pracovnicí v nemocnici. Sociální pracovnice komunikovala přímo s poštou a pošta důchod přeposílala do nemocnice. Ale asi to dělají pouze při delším pobytu v nemocnici, např. LDN.

hlavicka
hodnocení

0x

Nevím jak to je nyní ale kdysi před více jak 10 léty měli moji rodiče nějakou plnou moc nebo já nevím co to bylo na možnost přebírání důchodu na poště jeden za druhého a využívali to v případě nemoci nebo pobytu v nemocnici kdy jeden druhému za něho mohl vyzvednout jeho důchod. Myslím, že se to vyřizovalo přímo na poště. Také si pamatuji, že tátovi jsem jednou kdysi vyřízoval doručení důchodu do nemocnice, ale už si nepamatuji jestli jsem to vyřízoval na poště nebo přímo v nemocnici.

hodnocení

0x

Pokud už výte že tam bude déle tak vyplnit tuto žádost ceskaposta.cz/... kterou musí maminka podepsat a tu pak odnést na poštu. Žádá se na určitou dobu takže buď dopředu víta jak dlouho bude v nemocnici případně pak musíte požádat znovu po uplynutí původní doby.

Jinak poslední 3 nevyzvednuté důchody zůstávají na poště zbytek se posílá zpět na sociálku takže poud je hospitalizace kratší tak je možnost vyzvednout si to dodatečně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]