Nejste přihlášen/a.
Zub může hnít kdekoliv. Nahoře, ze strany, vedle plomby, pod plombou, pod dásní. Bolest je individuální. Mě třeba kazy nikdy nebolely, a některé přitom byly pořádně hluboké. Někteří lidé zase kvůli tomu týden nespí, až nakonec vyrazí na pohotovost. Jednou se mi povedlo při kousnutí do arašídu rozlomit stoličku, a to teda bolelo jako prase. Málo se ví, že zánět způsobený neléčeným kazem může v extremním případě přejít až v sepsi, která může končit i smrtí.
Rozšíří se hlavně do kořene a pak tě čeká u zanedbaného kazu endodontické ošetření, které v akutnější fázi bolí jak kráva, že i umrtvení nepomáhá. Osobní zkušenost.
Taky to stojí víc peněz. Cca 5000kč.
Raději jít včas, kdy kaz ještě nebolí a oprava je jednoduchá a levná a nebolestivá!
Nevím , na bolest tedy nejsem cimprlich -jeden mi zub, stoličku již nezachránitelnou, mi tahal ven bez umrtvení,ale nechat si sežrat zub díky kazu? NE i když znal jsem pár osob co si raději nechali vyhnít zuby než by překonali strach se zubaře!
Hmm asi jste nikdy neměl problém se zuby či dalším!Ne vše lze umrtvit a ne vše se dá s umrtvením!Paradoxně i teď v 21 století!
Právě naopak, odjakživa mám problémy se zuby. Kromě pár předních jsou opravované všechny. Už by za ně bylo slušné auto. Takže opravdu vím, že vše se dá umrtvit. Až posledních pár let jsou OK, starám se o ně jako ďábel.
Existují operace co se nedají provést s umrtveím! a další-asi jste hoooopdně cimprlich. Jinak pár zákroků bez umrtvení mám za svých šedesát let za sebou, mj- šití bodnořezné rány od skl. střepu, rozřezání a čisění abscesu v podpaždí, bez umrtvení včetně toho trhání.
Zub bolel pouze na silná zkus a už jednou měl kanálky dělané, takže v prvopočátku nebyl tak cítit.
Se zubařem jsem velmi spokojen.
Hovadem bych ho rozhodně nenazval. Prostě to byl obtížný výkon a umrtvení proběhlo.
Stejně to bolelo. Každý máme jinou citlivost.
Mě ho netrhal. Čistil kanálky (endodoncie) a byl tam zánět. Hovado jsem já, že jsem nebyl důslednej v čištění zubů a častějších návštěvách, protože školní zubařka, tak ta byla zkutečný hovado a vybudovala ve mě fobii ze zubařů. Dnes už je to relativně ok.
gumidku, jak jste se té fobie ze zubaře zbavil? Mám manžla, který si prožil to samé. Jednak rodiče byli hovada, co mu namáčeli dudlík do medu, takže už jako batole měl uhnilé mléčné zuby a styděl se za ně, na všec fotkách jako dítě se usmívá se zavřenou pusou. Zubařka ve škole to jen završila. V 18 letetech zánět okostice a první zub venku. Před dvěma lety ulomený zub co neřešil, když jsem na to přišla a říkala koukej někam jít, tak teď ne, teď máme akci, nebudu tam trpět. No jako na potvoru dostal do ulomeného zubu zánět, takže stejně trpěl. Na soukromé klinice mu zub odsekali, kořen měl zánětem přirostlý k čelisti, zachránit nešel, nezabralo několik injekcí, lékař říkal, že to už byla skoro operace. Pak si u jednoho zubu nechal udělat kanálky, zubař mu hubu zrentgenoval, nastínil plán ošetření. To bylo léto 2019, v zimě se měl objednat na trhání osmičky. Od té doby zas u zubaře nebyl, odmítá se o zubech bavit, odmítá jít i na dentální hygienu, přesto že před lety u té samé oktorky byl. Prostě si nenechá do huby sáhnout. Přitom jsme z Prahy, může si vybírat ze soukromých klinik, problémy s penězi nemáme, nemusí hledat nejlevnějšího kováře na pojišťovnu, ráda mu zaplatím kvalitní péči. Ale prostě ne. Bojím se, že jednoho dne mu budu volat záchranku kvůli celkové sepsi ze zaníceného zubu. Ale jak se to řeší po tom, jestli aspoň tehdy ošetří člověka v celkové anestezii, protože on nebude tolerovat ani anlagosedaci, prý jedině když ho úplně uspí si nechá do huby sáhnout.
@pb Tak naštěstí tohle jsem nikdy nezažil. Dudlík jsem moc neměl, protože jsem ho prý často plival ven. Ale jako dítě jsem měl rád sladké. Zuby mi žádné nevyhnili. Jen jsem je měl opravované na klasické kazy školní zubařkou a ta měla postupy bez umrtvení a měla staré vybavení. Zuby jsem si jakš takš čistil, ale někdy jsem to flákal. V dospělém věku se zjistilo, že pod amalgánovýma plombama se dělají kazy. Začalo to zubem, který silně bolel na skus. Nechal jsem ho opravit svojí zubařkou, která měla soukromou ordinaci a vypadalo to u ní, jako by měla zubařské křeslo v kuchyni. Neměla ani rentgen a hlavně neměla ani apex lokátor a jiné nářadí na ošetření kanálků. Dělala to dosti po staru a poznala to podle mojí bolesti. Hrůza. Nerad jsem k ní chodil a při dalším problému jsem zjistil, že je dlouhodobě nemocná a měl jsem paranoidní hrůzu z toho, že budu muset na pohotovost do nemocnice a tam se rozhodně s nějakými kanálky nepářou a řeší hodně věcí extrakcí a nas*at. No prostě ještě větší hrůza.
Tak jsem si velice rychle našel soukromou nově vzniklou kliniku. Mladé doktorky, nové a moderní vybavení a od té doby jsem zjistil, že dentální hygiena nebolí, protože neškrábou zuby kovovými nástroji jak zvířatům na veterině, ale mají různé ultrazvukové nístroje na odstarnění kamene a při ošetřování kanálků mají apexlokátory, umí s nima pracovat a zuby průběžně rentgenují.
Hlavně! Hlavně používají kofferdam! Takže během výkonu člověk nemá strach z dávení, dušení a přitom nemůže zkousnout, když mu v hubě běží vrtačka. To byla největší hrůza a s kofferdamem je to bezproblému. Vše teče na blánu, člověk se nedusí a sestřička to ihned odsává a čistí.
Cena za výkony je sice dosti vysoká, ale člověk má klid a tolik se nebojí. Naopak víc se bojí, když ví, kam až to může zajít a jaké je to pak peklo, které né vždy lze řešit uhned, pokud se to stane o víkendu.
Doporučuji tedy najít moderní nové prostředí s mladým týmem doktorů.
Ty starý hovada před důchodem silně nedoporučuji už k vůli jejich přístupu a absenci moderního vybavení.
Dal jsem za opravy několika zubů endodontickým ošetřením s fotokompozitní plombou cca 60t. A jsem za to rád. Amalgánové plomby mi dělali horší ph v hubě a i po krátkém odpoledním spánku jsem měl pachuť v hubě. Nyní s fotokompozitama nic takového neznám. Další věc si myslím, že díky amalgánovým plombám mám problémy s IBD. A co je horší, že tuto technologii stále spousta zubařů aplikuje a je jim jedno a i pacientům, že k vůli amalgámu se musí odvrtat daleko více zubu, aby se vytvořil klín, ve kterém amalgám drží, kdyžto fotokompozit je na zubovině jako lepidlo a není potřeba tolik zdravého zubu odvrtat a riskovat prasknutí zubu při natlačení plomby.
Takže strach pomohl překonat věk a volba toho nejlepšího, co lze a je jedno, že jedu 80km autem mimo své bydliště. Za ten klid bez velkého strachu to stojí. Minimální strach přetrvává stále, ale opravdu velmi minimální. Jak už člověk ví, že je konec a jen se zub dostavuje, tak jsem schopen i v křesle usnout .
Držím palce, aby se strach také u Vás překonal (manžela). Podle toho, co mi popisuješ to půjde znatelně hůře a možná bude nutné hledat takové pracoviště, kde dělají ošetření v celkové anestezii.
Zpočátku dlouho kaz nebolí, jen to místo na sklovině zbělá a vznikne v něm prohlubeň. Pokud v tomto stadiu zubař zub ošetří, vyvrtá až na zdravou vrstvu a zaplombuje, tak to nebolí. Pokud ale zubní kaz postupuje do hloubky až do dřeně, kde jsou nervy a krevní zásobení, tak se zub rozbolí. Prostě zánět. Zubař pak po odvrtání až sem vloží do zubu léčivou hmotu a na pár dni nechá zub uklidnit, aby ho mohl později zaplombovat. Když se zanítí i dásně kolem, někdy dá i antibiotika. Často ze zubu vytáhne nerv, čímž ho umrtví. Zajímavé je, že se nám kazí většinou zuby, které mají souvislost s orgánem v těle, který je ve špatné kodici. Lidi se zkaženými nebo vypadlými předními řezáky mají zpravidla přetížené ledviny. Nebo trojky jsou zuby jaterní, horní 4 a 5 plicní, horní 6. a 7 slinivka, a třeba dolní 6 a 7 tlusté střevo...Dá se to vyhledat na netu ty souvislosti zubů s orgány. Co jsem tak pozorovala na sobě a svých blízkých, tak to fakt funguje. Bývá tam často i rodová dispozice. Někdy je to až tak, že zub primárně slabého orgánu ani nevyleze.
Kaz neboli. Bolet může zubní nerv za určitých okolností například pokud je v zubu "díra" nebo je kostní materiál moc tenký, tak může bolestivě reagovat na změny teplot, horké nebo studené jídlo apod. Je dobré jít k zubaři hned jak vás začne bolet nebo se objednat ještě než vás začne bolet. Ale jak začne bolet, tak rychle rychle na nic neřekejte než se to zhorší abyste o něj nepřišel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.