Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše alimentu

Od: kata* odpovědí: 3 změna:
Nemáte někdo prosím zkušenost, zda mohu požádat soud o výpočet správné výše alimentu?
Od narození dítěte dostávám 3000,--, nikdy jsem o zvýšení nežádala. Umím ušetřit, popř jsem si našla druhou práci.
Teď mi ale došlo, že tím trpí dcera (13let).
Exmanžela jsem požádala o zvýšení. Není proti, ale já nevím kolik je ta správná výše.. mám to počítat z příjmů (nevím kolik bere, ale minimálně o polovinu více než já) nebo mám nějak spočítat potřeby dítěte + bydlení?
Nejraději bych to celé předala soudu, aby si zjistil příjmy obou a vypočítal alimenty on. Jde to?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na soud se samozřejmě obrátit můžete s návrhem na zvýšení alimentů. Uvedete skutečnosti které Vás k tomu vedou a doložíte soudu. Soud si vyžádá přehled příjmů obou rodičů a dle toho výši výživného upraví. Vy můžete výši navrhnout soudu sama, soud posoudí její oprávněnost a bud ji schválí, nebo sníží. Navrhněte raději výši vyšší, snížit jí soud může vždycky a upravit dle svého uvážení. Anebo se domluvte s otcem dítěte bez soudu. Sedněte si spolu, propočítejte výdaje a potřeby jak dítěti vzrostly a domluvte se na nějaké částce spolu..

ahoj*
hodnocení

1x

Nejraději bych to celé předala soudu

To bude asi duvod rozvodu, neschopnost se domluvit? Ptate se: jde to? Odpovidam: vsechno jde.

A ja se ptam: proc proboha je tohle osvobozeno od soudnich poplatku, pokud navrhovatel neprokaze, ze se alespon POKUSIL dohodnout. Pak jsou soudy zneuzivany viz tenhle dotaz, kdyz se nekomu jen nechce se ani pokusit dohodnout. Nebo se pletu?

ps: na to prece nemusim byt ekonomka, abych navrhla exmanzelovi zvyseni napriklad o inflaci z roku x na rok 2022, pripadne o pomer zvyseni prumerne mzdy... Az pokud neuspejes, atakuj soud!

hodnocení

1x

Koncem roku 2022 vydalo ministerstvo spravedlnosti doporučené tabulky pro výpočet výživného:

seznamzpravy.cz/...

novinky.cz/...

Přibližný nárok dle tabulek si můžete sama vypočítat na této kalkulačce:

vasevyzivne.cz/...

Ideální by byla dohoda na vypočtené výši alimentů. Pokud se nějak nedohodnete, tak ať rozhodne soud.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]