Nejste přihlášen/a.
Mám nárok na výchovné? - dcera zemřela v 38 letech, vychovala jsem ji
vychovávala jsem i vnuka od tří let jako poručník
Děkuji za odpověď. Mohu vám pro vaši informaci sdělit.Žila jsem řádně s manželem a pracovala jsem 41 let.Starala jsem se o dceru sama. protože manžel byl pracovně vytížen. Po smrti dcery jsem si vzala na vychování vnuka, a vychovávala ho od 3 let. Manžel mi pomáhal a po jeho smrti jsem zůstala s vnukem sama. Tak Vás prosím o odpověd.
Paní Honková,
ve vláknu je vše vysvětleno, proto byl použit odkaz.
Tak tedy vychovávala jste dceru 1.výchovné.
Vnuk pravděpodobně svěřen do výchovy opatrovnickým soudem. Pak by náleželo 2.výchovné. Střídala jste se s někým o jeho péči?
Najdětě si Rodný list dcery, možná i Úmrtní list tak dalece mé znalosti nedosahují. Pro jistotu vemte. Některá doložení bývají staršího data z doby, kdy ještě digitalizace nedosáhla do archivu.
Nicméně, lze získat od soudu, za poplatek.
Dále Rodný list vnuka a Rozhodnutí od soudu s tímto zajděte na ČSSZ, zde vypíšete tiskopis a doložíte potřebné dokumenty. Rozlišuje se zda se jednalo o období po 31.12.2022 nebo po 1.1.2023
Ještě dodatek předpokládám, že jste v důchodovém věku.
Snad je to srozumitelněji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.