Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se nedodržuje psaní velkých písmen u názvů

Od: makrofag® odpovědí: 11 změna:

Ahojte lidi!

Ve spoustě článcích na internetu se při psaní názvů slova píšou s malým počátečním písmenem, i když by se správně měla psát s velkým.

Například v tomto článku

novinky.cz/...

je Tesla psaná ve všech výskytech jako tesla s malým t. A není to jediný článek. Takových je...

Otázka tedy zní, co je vlastně správně a proč se v současnosti psaní velkých počátečních písmen v názvech zanedbává. Vidím to někdy i na přebalech knihy, kdy je jméno autora napsáno písmeny malými.

Je v tom nějaký systém? Přijde mi, že si s tím nikdo hlavu moc neláme.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Systém? Každý si dělá co chce, jen když toho je co nejmíň (k práci i přemýšlení). S ignorací velkých písmen začla kdysi TV Nova a pyšně hlásili, že je to grafický styl.

Čert vzal velká písmena, oni páni žurnalisti nezvládají shodu podmětu s přísudkem, mě/mně, s/z...

Jsem se rozohnil a teď mě někdo sejme za genderově nevyvážený příspěvek. Omlouvám se ženám a všem ostatním pohlavím *haha*.

napsal jste to dobře

hodnocení

Aha, to jsem vůbec nevěděl s tou Novou. Díky za objasnění.

No jo. Ve škole nás to učili a pak člověk vidí, že si stejně každý dělá, co chce. Na druhou stranu, kdyby tohle byly jediné problémy, které by nás pálily, ty jo, bylo by to ještě hodně dobré :^)

Pěkný den, Ampere!

hodnocení

6x

Když už Vám malá písmena tak vadí - proč máte ve svém nicku na začátku malé "m"? ;)

páč kdyby tam bylo malé "s", musel by prohodit ještě dvě písmena *placni*

hodnocení

Hezký den, magdone.

Jak by řekl vojín Kefalín: "No jo no."

Dostal jste mě! 8^)

hodnocení

3x

Protože to prej zatěžuje mozek *smich*

smode2
hodnocení

3x
Je to "hypermoderní newspeak". Logiku v tom nehledejte, ale je pravdou, že se jazyk neustále vyvíjí a nikdo s tím nic moc neudělá :) maximálně to profesóři jednoho dne zapíší :)

hodnocení

0x
Mě spíš vadí, že spousta lidí píše hold s "d" ..Hold je pocta..Holt s "t" je vlastně co? Ale používá se ve spojení..Tak si to holt koupíme jinde..Holt si poradím sám atd..Ale mnozí v těchto případech používají hold.. Také "aspoň" bylo za mých školních let špatně.. Směli jsme používat "alespoň"! Prý už se to smí používat -to aspoň- Tak to tedy občas použiju a nikdo mne neopravuje.S těmi velkými písmeny a s mne a mě mám taky občas problémy*smich*

hodnocení

0x

No, třeba na této poradně se statisticky častěji vyskytuje nesmyslné psaní velkých písmen u podstatných jmen.

Asi příprava na Reich ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]