Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neschopenka po výpovědi

Od: fibi® odpovědí: 12 změna:
Prosím o info a radu...
Pokud dostanu výpověď dohodou-jak je to pak s marozením? Pokud dostanu výpověď a ja si za 4 dny zlomim ruku s tím že pracovní úřad jsem do té doby nestihl, to marození jde ještě na vrub bývalého zaměstnavatele? Nebo je to tim pádem problem? Existuje ještě ta stará "ochranná lhuta"která tu byla?
Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

4x

Ochranná lhůta v případě uplatňování nároku na nemocenské činí 7 kalendářních dnů ode dne skončení zaměstnání, které zakládalo účast na nemocenském pojištění. U zaměstnání kratších než 7 kalendářních dnů činí ochranná lhůta pouze tolik dnů, kolik činilo toto poslední zaměstnání.

Od bývalého zaměstnavatele však prvních 14 dní náhradu nebudete dostávat, je to totiž náhrada mzdy, ne klasická nemocenská. Nicméně nárok na nemocenské u sociálky po těch 14 dnech máte.

hodnocení

Mockrát děkuji,
ještě možná jedna maličkost kterou jsem přehlédl.
Pokud dostanu 20.den v měsíci výpověď k 31.dni v tom samém měsíci a ja k 25. půjdu marodit (zlomená ruka, žádná účelová neschopnost) ... Platí vše stejně? Vlastně bych končil v době neschopnosti...
Díky

Nemůžete dostat výpověď 20. k 31. Výpovědní doba trvá ze zákona nejméně dva měsíce. Můžete dostat výpověď 20.12. a výpovědní doba skončí 28.2.2023. Pokud kdykoli během výpovědní doby onemocníte, řeší to § 53 odst. (2) zákoníku práce:

Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

etana*
On píše o rozvázání pr.p. dohodou, však to znáte :)

etana*
hodnocení

1x

Podívejte, rozvázání prac.poměru dohodou (to je něco jiného než výpověď, zní to jako slovíčkaření, ale je tam zásadní rozdíl) vám nemůže nikdo vnutit, pokud sám nějaké maléry neděláte. Je to dohoda dvou stran. Pokud máte pracovní svědomí čisté, snad jste dost chlap na to, abyste při předložení dohody řekl: Vy chcete, abych odešel hned, oukej, já chci odstupné. Když vy mi budete dělat maléry, já budu dělat maléry vám.

V dohodě by měla být informace, že dohoda je z popudu zaměstnavatele.

Nechápu, proč se pořád zaměstnanci něčeho bojí. Zákoník práce je výrazně na jejich straně, úřady také, dokonce ke škodě zaměstnavatelů, tak není třeba držet pusu tam, kde nejste vy ten se špatnými úmysly.

Pokud jste něco provedl, je to jiná a buďte rád za dohodu.

Jestli plánujete účelově si zlomit ruku nebo nějak zašvindlovat neschopenku, do svědomí vám sahat nebudu. Osobně to pokládám za rovnocenné krádeži, takže nedoporučuji.

Přesně tak, nechápu proč se všichni tak bojí duchů :) I kdyby mi dal odstupné, tak nepodepíšu ani dohodu k 31.12. ale budu chtít platit ještě leden únor výpovědní lhůtu. To, kdyby se mi tam nelíbilo, jinak bych zůstal a může se třeba na hlavu stavět.
etana*

No to je pravda, zapomněla jsem na výpovědní dobu.

hodnocení

0x
Výpověď dohodou určitě nedostanete.
hodnocení

Bohuzel ano, bylo řečeno musite podepsat výpověď dohodou jinak budou potíže. A tam to pak opravdu znamená potíže. Vzdy si neco najdou. To misto má dostat známý kolegyně.

Panebože, zase výpověď dohodou... Výpověď a dohoda o rozvázání jsou dva různé způsoby ukončení PP a každý z nich má jiné podmínky a jiné důsledky. Výpověď dohodou je paskvil.

Nejhorší smrt je z vyděšení. Nechápu lidi, kteří se dobrovolně nechají připravit o peníze nebo o práci. Zaměstnavatel vás smí propustit jen podle důvodů uvedených v zákoníku práce. Nadbytecnost to určitě není, pokud na vaše místo nastoupí někdo jiný, takže vyhrožuje :) kdyby důvod měl, tak se vás vůbec neptá, zda s výpovědí souhlasíte a jestli si něco najde nebo našel, udělá to dávno. Evidentně si nic nenašel, proto nutí podepsat dohodu. Taktéž se krátí podpora v nezaměstnanosti. Máte již nějaký záznam o porušení pracovní kázně? Dostal jste písemně vytýkací dopis? Kolik? Odvolal jste se nebo souhlasil s napomenutim? Nic jste nedostal? Proto vás nemůže vyhodit!
kolemjdouci
Ano, tím že jste to podepsal potíže boudou. Ale pro vás.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]