Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vliv poctivého medu od včelaře na zdraví

Od: monca* odpovědí: 18 změna:

Ráda bych věděla, jak pravý včelí med ovlivňuje naše zdraví, jeho kladné benefity a jestli se nekazí chrup podobně jako u konzumace klasického cukru do čaje?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

6x

S medem je to jako se vším, když je toho moc, je to ke škodě. Hlavní benefit medu je jeho chuť, je prostě dobrý. Druhy benefit je, že co nás nezabije, to nás posílí. Třetí benefit je placebo efekt. Nevýhoda medu je, že je šíleně kalorický, víc než běžný cukr, obsahuje pyl, veliké množství alergenů a patogenů, bakterií, plísní... malé děti z něho mohou vážně onemocnět. Med je tak sladký, že se sám od sebe nekazí, ale mikroby v něm čekají. Chrup samozřejmě trpí. Nevýhoda medu je, že na zubech ulpívá. Pastování medu do něj zanáší další mikroorganismy. Jsou lidi, co jsou na med alergičtí. Med z individuální produkce není tak hlídaný jako med z velkovýroby, nese s sebou tedy i riziko zvýšených negativ.

To je zase "odborná studie" ...třeba pyly z místního prostředí obsažené v medu můžou působit antialergicky. Zajímalo by mě kde jste přišel na to "množství alergenů,patogenů a plísní", čekající mikroby a další *smich*

To je tedy snůška pitomostí *alene*

Částečně vysušené hmyzí zvratky. Některé byly před vyzvracením hmyzími exkrementy. Kvalita zaručena ..

@ra252

Zkuste si napřed něco o původu medu zjistit - co med z květů ovocných stromů?

ahoj*

Anebo med z prave postrikanych rostlin

No koukám samý odborník ... Pokud si myslíte že jakákoli jiná potravina je bez chemie,spěte dál.Nebo si najděte objektivní studie - rozbory medů z nejrůznějších oblastí včetně kontaminace těžkými kovy a kdovíčím se dělají pravidelně

Med je nejlíp kupovat přímo u známého včelaře, ne dovozový mix z hypersupermarketu

Nikdo vás přece nenutí jíst med. Proč ale se snažíte znechutit ho i ostatním? Možná by se důvod spíš než u včelařství našel v psychologické rovině.

Lépe je jíst med než psy ,,, *smich*

Pes není špatnej. Já ho jedl. Několikrát.
Ale pravda, už se moc na jídelníčku neobjevují.

hodnocení

3x

Když se začal někdy počátkem roku 2020 šířit covid, naordinovala jsem si sama pro sebe ozdravnou kúru, kde hrál a hraje med od poctivého včelaře důležitou roli. Uvařím 1 - 1,5 litru čaje. Nějakého bylinkového. Nechám vystydnout. Do prochladlého přidám med od poctivého včelaře :) a citronovou štávu. Nebudu tvrdit, že se mi choroby vyhýbají. Ale respirační choroby (chřipka, covid, rýma...) jsem za tu dobu neměla.

Zuby si čistím. Kartáčkem a pastou 2 x denně, jablkem několikrát denně, žvýkačkou dost často. Nemám pocit, že by se med nějak podílel na (ne)kazivosti mých zubů.

mate59
hodnocení

1x

To,že med obsahuje spousty benefitů na zdraví je všeobecná věc.Antioxydanty,pyl,vitamíny,propolis...na jedné straně,ale může vyvolat taky u někoho alerii,dále jeho přílišná konzumace /je vysoce kalorický/může vést k přibírání na váze.Zuby se po něm nekazí,pokuď si je pravidelně budete čistit,čistý zub se nekazí.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, aby to byl poctivý med, tak by měl být od poctivého a ověřeného včelaře. Pokud pominu značnou lepivost medu a možnost vše od medu upatlat (což ocení hlavně děti ), tak je jeho vliv na zdraví pozitivní a lze jím nahradit cukr prakticky všude. Negativa medu se neuvádějí, tak asi nebudou pro zdravého člověka žádná. Zdravím!

doplněno 26.12.22 11:17:

Teď vidím, že je zde zmíněna alergie na med (asi na jeho konzumaci nebo i dotyk=?), což jsem nevěděl, že existuje a to bude to negativum (znám jen alergii na bodnutí včelou).

hodnocení

1x

Já si myslím, že vliv medu na zdraví se přeceňuje. Med mě už nemůže zachránit a ani poškodit. Je jako všechno, co se jí s mírou. Nechápu, proč si myslíme, že je zdravější než cukr. Ta trocha mé tělo nemůže vůbec rozhodit. Moji mladí mívali pětilitrovou sklenici vždycky a že by byli nebo nebyli zdravější než teď, když mají 0.7 l na celou zimu, to vůbec nepozoruji. :-D Prý lesní med je nejlepší. Les nekvete, je to medovoce, tedy výkaly hmyzu. Stejný systém jako cibetková káva.

Jen pro vaši informaci, ta mšice se neživí ničím jiným než mízou z rostliny, její "výkaly" jsou jen filtrát této mízy (bílkoviny si mšice ponechává, sacharidy vyloučí jako medovici).

A kozí bobky jsou jen travička ..

hodnocení

1x
Cukr jak cukr, jedno v jaké formě. Na rozdíl od rafinovaneho obsahuje med minerály, ale také může obsahovat pesticidy, záleží na oblasti a vlivu znečištění prostředí. Taky rezidia antibiotik, vzniká rezistence. Mikroby v té 34[medu taky můžou být, záleží na obsahu vody. Většina na základě osmotickeho jevu nepřežije, ale ty tolerantní v něm zůstávají.

ahoj*
hodnocení

0x

Chrup se kazi uplne stejne (doporucuje se po sladkem obecne vycistit usta) a v medu muze byt spousta svinstva, co v klasickem cukru byt nemuze ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]