Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak z toho ven?

Od: niik odpovědí: 14 změna:

Ahoj,
přejdu rovnou k věci.. Chci se osamotnit a podnikat, jenže bydlím pořád u rodičů, kteří mi vždy vezmou celý plat. Nechápejte mě špatně, mám je rád a chci přispívat do domácnosti, jenže tohle mi přijde moc. Původně jsem navrhoval určitou částku(která co jsem počítal byla víc než bych měl správně dávat) na to mi bylo ovšem odvětěno "Jsou to tvoje peníze, nemusíš nic dávat" na to jsem zase já odpověděl že přispívat budu, ale peníze i po delším přesvědčování odmítli, tak jsem to nechal být. Týden na to, za mnou přišel otec, že jestli si může půjčit tisícovku, samozřejmě jsem mu jí dal, jenže pak to byla za pár dní další, najednou chtěl 2, 3 tisíce a nakonec jsem mu dával/dávám pomalu litr denně. A takto to je zhruba tři měsíce, a je jedno jestli za měsíc vydělám 30 nebo 40 tisíc, vždycky celá výplata zmizí, beztoho abych výrazně utrácel(třeba jen 500-2000 kč měsíčně) Minulý měsíc mi říkal že mi vše vrátí, ale zjistil jsem že od té doby co pracuji, přestal on chodit do práce, takže o nějakém vrácení můžu jen snít, navíc to znamená, že teď defacto táhnu celou domácnost já s mamkou.
Možná to jen moc hrotím a tohle je normální. Já jen..chci podnikat, ale to chce alespoň nějaké peníze, stejně jako vlastní bydlení(něco do začátku) nemůžu ani spořit nebo investovat. Jako napadlo mě, proč tohle dělá, ale asi je to blbost. Jednou když jsem mluvil před otcem o vlastním bydlení, tak se zrovna netvářil kdovíjak nadšeně, protože doma dost věcí závisí na mě, a ví že když mě odřízne od peněz tak nebudu moci odejít a bydlet ve vlastním, ale to je nejspíš blbost, to by neudělal, jak říkám možná to moc hrotím. Nevím no, na jednu stranu si říkám že jsou ty peníze potřeba, navíc já bydlím u nich, tak si otec může prakticky říct kolik chce, ale na tu druhou, chci bydlet sám a mít nějaké peníze pro sebe(i když to asi zní sobecky) Co byste udělali na mém místě?
P.S. Omlouvám se za případné chyby v textu

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Docela dobrý výkon, ale nevěřím ani slovu. Otec přijde a každý den si řekne o tisícovku a Vy jste zjistil, že přestal chodit do práce. A vaše matka si toho ani nevšimla, že její manžel nechodí do práce. *ee* Chce to víc propracovat.;)

Mohl bych reagovat podobně, jako jste reagovala Vy v jiném dotazu a sice takto:

A jak jste proboha přišla na to, že je to vymyšlené? :)

Možná byste si měla zkontrolovat baterie ve Vaší "křišťálové kouli", jestli nejsou vybité. :)

Jak jsem na to "proboha" přišla, jsem přece vysvětlila. Zkuste si to přečíst znova. Ale chápu, někteří k tomu tu "křišťálovou kouli" potřebují, protože třeba zrovna Vy jste nepochopil jak jsem to myslela. ;)

Rozumím tomu, že si ráda hrajete na "detektiva". Jestli ten otec opravdu přestal chodit do práce, tak to ještě neznamená, že se zdržuje doma v určitou denní dobu. Může třeba chodit někam do hospody apod.

No vidíte, i Vám jdou ty konspirace celkem dobře. ;) Všiml jste si alespoň toho, že tazatel se už ani jednou ke svému tak důležitému dotazu nevrátil? Ale teď dávejte pozor, po této mé odpovědi je docela možné, že se najednou uraženě ozve a začne něco vysvětlovat. Ale jinak by se už vůbec neozval a to tady má docela dost odpovědí od lidí, kteří jeho dotaz vzali vážně. Z 99% to tak bývá. Já tím určitě nic špatného nemyslím, a ani si tady ze zdejších rádců nedělám šoufky. Také mám někdy potřebu požádat tady o pomoc a radu, a určitě za každou snahu poděkuji. A to ty moje dotazy vůbec nejsou tak naléhavého rázu. :)

mate59
hodnocení

5x

Oznámil bych rodičům,že je čas se osamostatnit a že od jistého datumu budu bydlet sám. Najděte si podnájem nebo nějaké bydlení,otcovi již žádné peníze nedávejte a začněte žít vlastní život a podnikání.Jednou se ta pomyslná pupeční šňúra musí přetrhnout.Navštěvovat je můžete dle svého uvážení.

hodnocení

3x

Osamostatnit se a odstěhovat. Začít žít sám a podle svého.

Po škole jsem začala pracovat. Žila jsem jen s matkou a 12 letou sestrou, taťka před časem umřel. Mamka pracovala v jednom podniku jako mzdová účetní. Takže o mzdách /čistá, hrubá.../ něco věděla.

Já v té mé první práci dostala mzdu 700 Kč hrubého. Ano, je to tak, nezapomněla jsem tady napsat další nuly.;) A mamka mi hned řekla, že když s nimi budu bydlet, musím přispívat na domácnost. A hned si určila 500 Kč měsíčně. Dnesky by to byla sranda, ale tehdy? Myslím si, že to v čistém byl skoro celý můj měsíční výdělek. Jako zdatná mzdová účetní musela přece vědět, že mi sebere takřka všechno.

Obrečela jsem to. Mamka mi nechystala žádnou výbavu, podle ní to byl přežitek a zbytečnost. Proto jsem si myslela, že když budu pracovat, postupně si sama něco nakoupím - ručníky, povlečení, utěrky, nádobí...Místo toho mamka spolkla celý můj výdělek. Na výbavu nezbylo.

Chodila jsem delší čas s chlapcem, uvažovali jsme o svatbě, zatím jenom tak vzdáleně. Ale chování matky vše uspíšilo, brzy nato jsme se vzali a odstěhovali. Matka ke sňatku nechtěla svolit, přišla o "oslíčka."

Odstěhovala jsem se k manželovi, jsme spolu dodnes a věřte, po mamce se mi nikdy příliš nestýskalo. Měla vždycky raději peníze, než lidi. Stýkaly jsme se, ale nikdy to nebyl ten pravý a hezký vztah matky a dcery. Je to smutné, vím, ale opravdu to chce sebrat se a odejít. Myslím, že Vás ti povedení rodiče jenom zneužívají. Zpočátku to asi nebude všechno snadné, ale časem se to vylepší. Nedovolte, aby s Vašimi penězi hospodařil někdo jiný. Zažila jsem to. Jaga.

Ještě mě napadlo : Když si otec chodí k Vám pro tisícovky, myslím si, že je líný. Jinak by si vydělal sám. Proč přestal pracovat? Je to celé nějaké divné. *bzum*

hodnocení

3x

Božemůj, vy chcete podnikat a musíte se TADY ptát na takovou prkotinu? S takovým výdělkem jste se už dávno mohl odstřihnout od TAKOVÉHO táty, skromný podnájem se dá i dnes sehnat za rozumný peníz. Rádobypodnikatel, a neví si rady? Popovídejte s maminkou a nenechte ji tátovi na pospas, když, tak pomožte mámě, aby táta nevěděl, a nepomáhekte nemakačenkovi, vaše peníze možná strká /neúspěšně!/ do hazardu a vy ho v tom ještě podporujete. A máma jednou třeba bude muset platit jeho dluhy, protože to budou jejich dluhy společné! Vzpamatujte se, podnikateli!

ltz
hodnocení

2x
Jestli je pravda co píšete, tak kdoví kam otec se všemi vasimi penězi chodí. Domácnost je možná ani nevidí. Maminka o tom ví? Vy jste už dospely, tak si to musíte nějak vyřešit. Svolat domácí poradu, že takto to dále dělat nelze. Přispívat to ano, ale všemi penězi?

Obecně konstatováno, jsou i "případy", kdy někdo z rodiny hraje hazardní hry popř. hreje na proherních automatech (záměrně jsem nenapsal - na výherních automatech) a daný člověk je schopen případně prodat i vybavení domácnosti, protože je v podstatě závislý na tom hraní. Podporovat takové chování dalšími "dotacemi" je principielně podobný, jako přikládat do ohně.

Tedy , když takový závislý člověk řekne např. - potřebuju peníze na koupi věci A, tak je potřeba do dané prodejny s ním jít a provést platbu sám apod.

hodnocení

1x

Je li to opravdu tak, jak jste napsal, tak jste jakoby příliš "měkký". Prostě si máte určit částku, kterou jste ochoten otci měsíčně dát. Např. maximálně třetinu výplaty. A neměl byste dát měsíčně ani o korunu víc. Třeba kdyby přišel, že potřebuje "půjčit" v daný den tisícovku, tak by stačilo říct např.- můžu ti půjčit pět stovek zítra popř. pozítří ti můžu půjčit pět stovek. Tečka.

doplněno 25.12.22 09:21:

Je potřebné, začít se zajímat, na co konkrétně Váš otec peníze potřebuje. Pokud je otec opravdu hazardní hráč, tak je možný, že prostě o určitých výdajích lže. Proto je potřebné, mít to pod kontrolou.

Přesně tak.

Založila bych mu "kasičku", do které bych dala měsíční příspěvek a ze které by mohl čerpat. Až by byla prázdná, pak by musel počkat na další výplatu.

Ta kasička nemusí být nutně skutečná, stačí do desek každý měsíc list papíru s částkou a odepisovat vydané peníze až do nuly. Pak další list na další měsíc.

Současně bych se ovšem sháněla po vlastním bydlení.

smode2
hodnocení

1x
Nějak se poslední dobou množí případy rodičů magorů. Někteří by jednoduše potřebovali sterilizovat než za někým vlezou do postele. Prostě si děti mít nezaslouží. Tady je jediná rada: UTÍKEJTÉ ! *kolo*

ahoj*
hodnocení

1x

@niik celý plat? Nebo mzdu? Podle mě nemůžeš podnikat, když nevyjdeš znpenězi a nevíš ani, kolik jsi tátovi půjčil a jaký máš příjem

poslední dobou množí případy neuvěřitelných dotazů...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]