Nejste přihlášen/a.
No já bych mu taky začala tykat. "Čau, jdeš na procházku?"
Je to soused, žijete spolu na patře, nemá význam se hádat, žádat atd. Nejspíš mu tykání vadit nebude.
Já nedoporučuju, začít tomu sousedovi tykat a ani to, aby se ho autorka dotazu zeptala, jestli mu může tykat.
Myslím si, že autorka dotazu by to tykání neměla řešit a nměla by z vědomí jakoby "vymazat" pocit trapnosti. Je pravděpodobné, že ten soused někde pracoval na dělnické pozici v nějaké firmě. V dělnických jakoby kolektivech je běžné, že starší zaměstnanci tykají mladším zaměstnancům (muž ženě nebo žena muži). Tam jsou prostě jiné konvence. A někteří tito pracovníci si tyto konvence jakoby přenášejí i jinam.
V některých kruzích je tykání společenský standard. Tykání se tam jaksi nenabízí, je to samo sebou. Tykej(te) mu taky. Anebo si drž(te) svůj společenský status a požádej(te) o vykání, ale bude to vnímáno jako osobní útok.
Nedoporučuju, aby autorka dotazu začala tomu sousedovi bez zeptání sama tykat ani aby se zeptala, zda může tykat. Ani nedoporučuju, aby sousedovi začala tykat, pokud by jí to tykání soused nabídl. Prostě by měla přestat vnímat tykaní souseda jako trapnost, s tím uvědoměním si, že si daný soused tuto konvenci přenesl např. z fabriky, kde možná pracoval.
Nevím co je na tom trapného že Ti tyká. Ono to není nic proti ničemu, že starší mladším tykají, ovšem mladší dokud nejsou vyzváni k tykání, tak by měli vykat. Záležé na okolnostech.
Jinak řečeno, pokud by vadilo, že mi někdo i straší tyká=umím mluvit a řeknu, že si nepřeju aby mi tykal.
Obecně, my muži vnímáme tykání jako v pohodě. Kdežto je hodně žen, které dost "pobuřuje", když jim někdo bez dovolení tyká. Dám ti (Vám) příklad. Před čtvrt stoletím jsem znal jednu holku, které tehdy bylo přibližně 17 let. Nechodili jsme spolu, znali jsme se pracovně. Tehdy jsem jí nabídl tykaní a ona souhlasila a několik let jsme si tykali. Náhodou jsme se před půl rokem jednou někde potkali a už mně sama od sebe Vykala. Je nějaká vedoucí v nějaké firmě a už jí není 17. Přitom si určitě pamatuje, že tehdy jsme si tykali. Prostě už se asi považuje za starší atd. a už by jí tykání asi vadilo. Mně osobně je to jedno.
Já jsem se např. tady na poradte.cz v jedný diskuzi trochu nepohodl s erniem. Ernie mně začal tykat, tak jsem mu taky začal tykat. A no problem. Jsme oba chlapi a neřešíme to.
Neberte v potaz relativně anonymní poradnu ale to, že dle tazatele jde o osobní styk ! Dost podstatný rozdíl! Jinak byť jsou mezi lidmi méně čí více nevím jaký správný výraz vybrat , vychovaní? dodržující bontón? vzhledem ke styku s dalšími-jsou vidláci, kteří každému tykají bez ohledu na postavení, stejně jako jsou (zde oblíbené slovo pro manuálně pracující lidi) lopaty, kteří dodržují bontón , stejně tak jsou lidi co si v osobním styku tykají ale ve služebním-pracovním styku vykají.
no já bych tohle rozhodně neřešil...nějak nechápu o co ti jde...mě je 35 a zas když mi někdo vyká tak se cítím starej...
Pokud trváš na vykání, no tak mu to prostě tak řekni:
pane Nováku přeji Vám dobrý den mohu vás požádat, abyste mi vykal? Děkuji. Je mi trapně.
tak jednoduché to je, místo vypisování sem na poradnu, otevřít ústa
A nebo se ho zeptej, jestli můžu taky tykat. Ne? No tak si budeme oba vzájemně vykat, děkuji a přeji pěkný den.
Jako nemůžu ti říct ať mu začneš říkat sám od sebe, to je vzhledem k věkovému rozdílu nezdvořilé. Chápeš. Podle mě, ty seš huhňa a vypadáš na 20 a on 60, to bys mohl byt jeho vnuk, no tak to třeba nemyslí špatně a ani to třeba není žádný soudruh, nevím.
Ježíš maria teď jsem si uvědomil, že ti taky tykám ted to schytám
Dobrý den, zeptejte se ho: "A soudruhu, do které základní organizace komunisticlé strany docházíš, že tě ani ze schůze neznám?" . Zdravím!
P.S. A jinak si ho srovnat do patřičných mezí (viz nesouhlasné pozastavení se nad společným pasení hus).
Už jsem se lekl, že jsem do své odpovědi nedal i návod pro tazatele na rozesmátý obličej při té konverzaci se sousedem, ale on tam je a je i viditelný až nepřehlédnutelný (a i tak se to mnohým zde stalo, že ho nevidí ).
To je dobrý nápad, není nad skvělé sousedské vztahy. Nejspíš to skončí tím, že si budou navzájem zapalovat rohožky a mazat lejna na kliky.
To mně jednak připadá jako zbytečně ostrá reakce, jakoby "píchnutí" něčím a navíc, po takové invektivě by se soused mohl jakoby "zatvrdit" a dál tykat záměrně.
. Když to tazatelka chce změnit, tak by bylo lepší, kdyby to řekla korektně. Třeba nějak takto - Pane, XY, nechtěla bych, abyste to bral ve z,lém, ale byla bych ráda , kdybyste mě začal vykat. Někteří sousedi (popř. můj přítel/ mojí známí apod.) by si Vaše tykání mohli špatně vysvětlovat a já bych nerada takto způsobila nějaký problém popř. nějaké nedorozumění.
Já doporučuji neřešit. Pokud člověku vykáte, dáváte najevo jakýsi odstup, což asi v případě souseda chcete. Takže také nedoporučuji opětovat tykáním, protože se stane přesně opačná věc než očekáváte, Soused bude předpokládat, že odstup z vaší strany pominul. Jemu nebude nepříjemné, že mu najednou tykáte.
V mém životě jsou lidé, kteří mi tykají a já jim vykám a nijak mi to nevadí.
Napsal jste -
Soused bude předpokládat, že odstup z vaší strany pominul.
---
Přesně tak. To bych mohl okamžitě "posepsat". Soused by si tykání ze strany tazatelky mohl vyložit jako pobídku k nějakému sblížení se a to je samozřejmě nežádoucí. Rozhodně je potřeba sousedovi netykat, ani kdyby tykání nabídl. /POkud by tykání nabídl, tak je potřeba to zdvořile odmítnout a zdůvodnit to např. tím, že by se to nelíbilo příteli apod.
Z dotazu neplyne ani tykání (pouze familiérní oslovení Ahoj) a ani to, zda tazatel je holka nebo kluk, přesto tady nemalá část rozvíjí teorie, aby stařík (60+) na NI makal, balil atp.
Podle mne je tazatel chlap (ten Omáčka, a ne ta Omáčka).
Pane kolego, čeština je krásná, libožvučná, třeba TA rajská omáčka nebue Ten rajská..
Přeji krásný pohodový zbytek roku...
(všechno jídlo se musí sníst, když ho ženy nadělaly)
Predstavte si prosim, ze jste single zena 29 let, zvolite si nick: Omáčka? Statisticky spíše neee...
Pokud budete zakriknuty chlap 29 let, ktery vypada na mene let, zvolite si nick: Omáčka? Statisticky klidně ano.
A ted: mate spise nesouhlasny anebo souhlasny nazor na mou dedukci?
ps: Anebo si predstavte zenskou, kdyz ji chytnete za ... a je to mekky jak omáčka... anebo si představte nesebevědomého kluka, který si je toho vědom ... ke komunvám to více sedí?
Bohužel si nemůžu představit, že jsem žena, to neumím.
Vy se domníváte, že je to muž, já zase že je to žena.
Každý si necháme to své, do doby, dokud někdo nepředloží opak.
To, že je to muž jsem usoudila podle toho, že napsal, že on pozdraví toho souseda jako první. Normálně by přece zdravil napřed muž, (teda soused) kdyby se jednalo o ženu. A asi by jí ten soused neřekl "čau", kdyby to byla slečna. To mi opravdu k tomu výrazu nesedí, to vidím od toho souseda spíš na takový pokus o pozdrav mezi sobě rovnými. Plést se mohu, ale celý ten dotaz je psán takovým tím chlapským - klučičím způsobem. Ale ono je to stejně fuk. "omáčce, nebo omáčkovi" je stejně jedno co si myslíme.
Je jedno, zdali je to muž, či žena, já jen vím, že tu položil(a) dotaz a je pryč.
Kolikrát asi byl(a) zde na poradně?
No právě! V tomto případě to ještě proběhlo celkem v klidu, ale někdy se tady objeví nějaký nesmyslný dotaz, a nakonec se tady pohádáme mezi námi, protože dotaz je sice položen, ale tazatel už nejeví žádný zájem. Akorát my to tady začneme řešit a každý z nás si z nedostatku dalších informací jaksi vydedukuje něco jiného. Proto tyto lidi moc nemusím.
Tenhle 20 lety cápek Jéňa tyka Babisovi a jeho sekretarce z toho spadla celist a uplne se zacyklila zakoktala ;-D
video tinyurl.com/...
Na to video jsem se nedíval, ale je možný, že právě tohle je ten případ - já soudruh, ty soudruh
Kupodivu i v KSČ(M) je nějaká omladina, ačkoliv vyhlídky na úspěch v dalších parlamentních volbách jsou krajně nejisté
Tak proč, hrome, komentuješ video, které jsi neviděl?-pro lopezz / Hned v úvodu videa Babiš nabídnul Jéňovi tykání a on ho samozřejmě přijal. Že se to Monice nelíbí je jen její problém.
No z té věty to spíš vypadá o pokus na přátelský pozdrav. Pán chce být asi žoviální, ale neuvědomil si, že na každý tomu bude chtít porozumět. Mně osobně by to nevadilo. To je to opravdu tak strašné těch pár vteřin vydržet? Usmějte se a jděte dál. Podle mého by bylo daleko horší, kdyby Vám na slušný pozdrav vůbec neodpověděl. Jo a mimochodem, také se mi často stává, že jsem na zahradě, někam čumím a jsem zadumaná a v tom na mne sousedka zařve "ahój", a já místo odpovědi opáčím, "fuj to sem se lekla".
Váš soused pravděpodobně jakoby přejal konvenci z mužských kolektivů (např. ve výrobních firmách v rámci dělnickcýh profesí). V takových kolektivech bývá někdy běžné i to, že třeba i muž, který je mladší než Vy, si tyká s kolegou, který má skoro důchodový věk. Každopádně tam bývá běžné to, že mladší starším Vykají a starší mladším tykají. Když jsem měl podobný věk, jaký máte Vy, tak to ve firmách bylo běžné a nijak trapné mně to nepřipadalo.
Ve Vašem případě se samozřejmě jedná o sousedské vztahy a ne o vztahy v pracovním kolektivu. Přesto doporučuju to neřešit, a nechat Vašeho souseda, aby Vám tykal. Rozhodně není dobrá ta něčí rada, abyste Vašemu sousedovi taky začala tykat. Ten pocit trapnosti časem můžete nějak "eliminovat" . Není ale vyloučeno, že může vzniknout jakoby riziko, že Váš soused by Vás časem začal nějak balit. I takové případy se stávají, i když bývají spíše ojedinělé. V takovém případě by bylo potřebné, odkázat souseda do patřičných mezí.
Nemůže přeci od 40 poradců dostat stejnou odpověď, právě proto by měla doplnit info, na které se někteří ptají.
Pane Smode, asi budete mít pravdu, páč já jednou četl pojednání, jak psychologové úmyslně vloží někam nesmysl a zkoumají, co na to lidi.
Já občas kouknu na příspěvky pod nějakým článkem na internetu a žasnu, jak se diskutující oddálí od tématu směrem k urážkám jiných, pro jiný názor...
No, pořád je to přijatelnější než když mne, které je padesát, tyká dvacátník a vůbec mu nepřijde divný, že já mu stále vykám.
Zkuste mu říct taky čau a uvidíte.
Dobrý den, mě také starší generace tyká, v práci i sousedi na vesnici. Jsem tu přistěhovalec, mám 2 teenage děti a je mi 40+, ale není to moc poznat. Já jsem to nikdy neřešila, neboť jinak se chovají slušně, jsem z generace jejich dětí a tak mi tykají. Pokud je váš soused slušňák, nevyžaduje fyz. kontakt a jen vtipkuje aniž by Vás chtěl sbalit, tak bych to neřešila. Kdyby začal být vlezlej, nebo na Vás chytal, je třeba to řešit hned, klidně fackou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.