Nejste přihlášen/a.
Občané mají nasysleno / jak nedávno uvedl Ben / okolo tří bilionů část mají také pod štrozokem. Jaký je mezitím rozdíl pro peněžní společnosti a stát.
Pokud máte peníze v bance, tak banka tyto peníze posílá do oběhu (půjčky, hypotéky, leasingy, úvěry), z toho má příjem banka a státu platí daně. Občan dostane úrok a z něj taky platí daně. Pokud máte peníze ve slamníku, tak nejsou v oběhu, neplatíte daně, ale ztrácíte hodnotu inflací.
Neee. Banka do obehu neposila, protoze v recesi si malokdo bere uvery... Hypoteky uz jsou i pres 8%
Banka posila penize z vkladu obcanu masivne do CNB, protoze CNB ma repo sazbu a repo tendry za 7% cnb.cz/...
Vydelava banka na rozdilu komercniho uroku (6,01%) a CNB uroku 6,99-7% a vydela i stat na 15% dani z uroku.
"Jaký význam má pro stát pokud občané mají své úspory v bankách?"
Zadny. Jestli to maji v bance nebo ve slamniku je IMHO statu jedno. Zde maji banky motivaci stahnout penize ze slamniku k sobe, aby lidi daly penize do banky, protoze na tom banky VYDELAJI a lide taky (=urok REPO vs Sporici ucet).
Stat ma jiny zajem = na stahovani penez z ekonomiky (schlazuje, zvysuje sazby, recese, deprese) a nebo naopak. Tim se pak ridi cela ekonomika, nebot to ma dalekosahle dusledky na uplne vsechny sektory i zamestnanost.
resume: Jedna sazba centralni banky a tim stat (centralni banka) ridi vsechno... druhy nejmocnejsi zpusob rizeni v rukounstatu jsou DOTACE. Tim stat ovlivnuje, co se bude vyrabet a prodavat.
Význam pro stát to má samozřejmě klíčový. Stát preferuje, aby měli lidé v bankách své úspory pokud možno veškeré. Neboť poté stát ví, kolik mají lidé (pochopitelně) peněz, díky tomu pak také velmi dobře ví, o kolik co může řádně zdražit, aby lidé na účtech pokud možno do budoucna nic neměli. Což se také děje. A proč by to dělal? Položte si otázku, jestli je pro stát méně problematický občan, který nic nemá a je vydán na milost a nemilost systému (státu), a nebo je méně problematický občan, který je bohatý a může si dovolit advokáty, asistenty, či celé týmy k prosazování svých osobních zájmů Myslím že odpověď je jasná
Stát zdražuje? smode2 ekonom
K cemu jsou advokati asistenti a tymy, kdyby to bylo proti zakonu?
Prosím tě odpovíš na otázku, co stát zdražuje? Mimo daní těžko může něco stát zdražovat!
"aby lidé na účtech pokud možno do budoucna nic neměli"
proč by proboha stát měl zájem na tom, aby lidé na účtech pokud možno do budoucna nic neměli, když na začátku tvrdíš, že stát chce aby ty peníze nebo hodnoty měli na účtech prozradíš mi zdroj svého příjmu? Ty tady hodnotíš že jsou ekonomové vymletý, Ale já tvé výroky nechápu, nepobírám. Tak chci vědět, jestli jsi zaměstnanec nebo osvč nebo důchodce?
já chtěl říci, že advokát ani právník ani nikdo nepomůže občanu, aby jednal proti zákonu. Nebo alespoň by to tak mělo být...
MULTIPLIKACE PENĚZ = proces násobení množství peněz v ekonomice. Hotovostní bankovky uložené v bance a zapůjčené dlužníkovi, jsou k dispozici zároveň vkladateli i dlužníkovi. Tím se zdánilivě násobí množství peněz v ekonomice.
@inspa To asi nechapu, jak mohou byt k dispozici vkladateli i dluznikovi Vkladatel prece nemuze disponovat vkladem po dobu vkladu (na tv nebo sporici ucet)!
opisuješ odsud financeproradost.cz/... Ale je to blbina, ze?
Ps: penize se mozna multiplikuji ve smeru uverova banka > uzivatel uveru. As Money as Debt. Tak nevím, kdo naprosto nechápe tyto základy, jestli ja nebo ty a ta pani.
@inspa Dokazes odpovedet na prostou otazku?! Zopakuji:
Jak mi penize, ktere jsem vlozil do banky, mohou byt k dispozici? Nemohu s nimi nijak disponovat, kdyz jsou toho casu v bance jako vklad
Jakmile jsi v koute, nedokazes odpovedet, tak zacnes utocit ad hominem... Ja se vyjadruji pouze k tomu, co mam vyzkousene a co bezpecne vim, na rozdil od tebe, ktery opisuje (zdroj jsem uvedl) a nedokaze obhajit tvrzeny nesmysl.
@ahoj - zjednodušeně banka nedrží celý tvůj vklad, ale čast tvého vkladu půjčuje - posílá dále do oběhu a tím roste množství peněz v ekonomice. Banka z tvého vkladu musí držet pouze určitou část (rezervu) a zbytek může použít.
Např. ty si uložíš do banky 1000, povinná rezerva je 10%, tak může půjčit z tvé tisícovky 900 někomu dalšímu. Atd
Tak mě laskavě přestaň napadat a plácat nesmysly, banka fakt nedrží 100% toho, co do ní vložíš, dále používá to, co je nad rámec zákonných povinnýchg rezerv.. Dal jsem zde odkaz na příklad na zjednodušené vysvětlení a ty mě za to napadáš. Smrdí z tebe Vysoká škola života a tzv. selský rozum - akorát ti to poněkud selhává bez odborných znalostí.
Mám vystudovanou Vysokou školu ekonomickou, fakultu Finace a účetnictví. Pokud chceš, odkážu tě na odbornou literaturu, pokud ti zjednodušující odkaz nestačí a sám si to nejsi schopen ověřit.
Ještě jedno zkrácené a zjednodušené vysvětlení: cs.economy-pedia.com/...
@inspa promin ale ja o voze a ty o koze!
Ja napadnul tve nesmyslne tvrzeni, cituji: Hotovostní bankovky uložené v bance jsou k dispozici zároveň vkladateli i dlužníkovi
Coz je NESMYSL! Kdyz jsou ulozeny v bance jako muj vklad, nemohou mi byt k dispozici jako vkladateli. Jsou k dispozici bance, me budou k dispozici az si je vyzvednu a pak zalezi na kapitalove primerenosti banky, zda to banka jeste ustoji anebo se ji zablokuje clearing.
Ten vyrok co jsi zkopiroval, je zkratka nepripadny!
Pokud bys mel VSE a dokazal se nazvat ekonomem (coz neni kazdy, kdo prolezl VSE), tak tu nebudes citovat neobratne formulace nebo odkazovat ucebnice, ale uvedes KONKRETNI multiplikator pro CZE komercni banky
O tom, ze penize vznikaji dluhem vime vsichni cnb.cz/... tedy vznikaji v komercnich bankach) a proto me pobavi, kdyz nejaky "vystudovany ekonom"pise o tom, jak udajne STAT TISKNE PENIZE - coz sam postupne pripoustis, ze takhle NENI.
Část těchto finančních prostředků je uložena ve státních dluhopisech. Takže může vznikat určitý finanční "kruhový tok".
Dám velmi zjednodušený příklad: Někteří občané mají např. zvýšené důchody a část peněz uloží do banky. Banka nakoupí další státní dluhopisy. A z výnosu z těchto dluhopisů je financováno např. i zvyšování důchodů.
Předpokládaná deficit v důchodovém systému je na příští rok odhadován na víc jak 60 mld. korun.
Inflace vznikla tim, ze nejprve stat vyplacel aniz se pracovalo, tedy lide nakupovali i kdyz nepracovali, a tim je nedostatek zbozi a cena roste, pak kazdy zacne zbesile nakupovat a cena roste vic a vic
Meziroční inflace (CPI, za listopad 2022): 16,2 %
Mám čím dál větší pocit, že většina lidí neví, jak funguje ČNB, vláda, parlament, banky a vše zahrnuje do jednoho pojmu "stát".
Bylo by dobré si prostudovat, kdo tiskne peníze, kdo určuje platy státních zaměstnanců, kdo dělá dluhy, pokud možno za delší časové období např. 20 let, protože současná situace je toho důsledkem. Prostě neřešení menších problémů se nakumuluje a pak je z toho velký bezbolestně těžko řešitelný problém.
@tomkk tak nejprve tvrdis, ze stat tiskne, a pak tvrdis odkazem, ze penize vyrabeji komercni banky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.