Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pujčka v rodině

Od: karelt odpovědí: 8 změna:

Dobrý den je možné samozřejmě s advokátem vyhrát návrh na platební rozkaz s předžalobní výzvou? Dotyčný z rodiny mi nepodepsal uznání dluhu,splátkový kalendář či jinou smlouvu o tom to bylo to v rodině tak jsem si myslel že to bude v pořádku. Jde o 100 000 kč bylo posláno na učet na jeho jméno (lze taky vidět v jeho příchozích platbách na můj učet) půjčka byla domluvena přes facebook kde je jeho jméno a mám všechny zprávy z jeho profilu ofocené. Pouze mě zajímá jestli tam je nějaká uspěsnost na základě rozdílů v bankovnictví a komunikaci a jestli je zde někdo kdo má s tímto zkušenosti. děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano, je možné to vyhrát, ale zřejmě bude jednání u soudu, pokud není uznání dluhu nebo podobný dokument, dokazuje se v jednací síní.

hodnocení

0x

advokát dodat důkazy poslat předžalobní upomínku pokud nezareaguje tak žaloba a doufat že bude z čeho brát

karelt
hodnocení

@dabel já předpokládám že až podáme s právníkem epr tak protistrana ani nepodá odpor, je to mladší chlap 22+ a jen nad tím mávne rukou a hodí to do koše. A má práci v ČR tudíž mu přijde exekuce na plat a když nebude pak dál z čeho brát tak majetek.
ahoj*

Plat - tak to je státní zaměstnanec, když má plat, tak to se nemáte čeho bát :)

Jen nechápu, který advokát vám dává platební rozkaz na to, když nemáte žádné listinné důkazy, tím si akorát vyrobí více úkonů které mu zaplatíte vy v případě nedobytnosti. A teď počkej když ten odpor podá, a když se odvolá, to pak budou skákat náklady :)

karelt
hodnocení

@ahoj v pohodě stejně to vše zaplatí jen on i mého právníka :) na soudu si nechají vyjet (prolomení bankovního tajemství) všechny platby za poslední rok z mého účtu na jeho nebo naopak a bude tam vidět u mě -100 000kč a on by musel doložit směnku nebo jakýkoliv podepsaný doklad že mi dal peníze v hotovosti což nemá :)

hodnocení

0x

Doporučeným dopisem nebo datovkou pošlete urgenci s přiměřenou lhůtou k zaplacení. Když nezaplatí, pošlete na soud ekektronický platební rozkaz. To vyřešíte bez advokáta. Pokud si rozkaz vyzvedne a nepodá do 14 dnů odpor, soud vydá rozsudek, který se po nabytí právní moci stane exekučním titulem. Když si ho nepřevezme nebo podá odpor, bude nařízeno jednání. Teprve v tom případě může být účelné se nechat zastupovat.

ahoj*

@hlada Jak posle elektronicky platebni rozkaz, myslis ze ma zaruceny elektronicky podpis? Na 99% nema!

Delal jsi to nekdy nebo jen tak spekulujes? Nedelal! portal.justice.cz/...

Ostatne ZADNY SMYSL PODAVAT PLATEBNI ROZKAZ kdyz u sebe nema zadnou smlouvu a tadne dukazy! Vypis z uctu na tohle fakt NESTACI.

Musi podat zalobu, uvede ze trva na jednani a nezdrzuje se s rozkazem! Beztak by pravdepodobne bud dluznik neprevzal rozkaz anebo podal odpor, takze by se to jenom protahlo, proto je lepsi podat rovnou zalobu, doufat ze se povinny nedostavi a navrhnout rozsudek pro zmeskani...

ahoj*
hodnocení

0x

Půjčka se už 9 let nazývá ZÁPŮJČKA a řídí se dle zakonyprolidi.cz/...

Neurčí-li smlouva, kdy má být zápůjčka vrácena, je splatnost závislá na vypovězení smlouvy. Není-li o výpovědi ujednáno nic jiného, je výpovědní doba šest týdnů.

Pošli předžalobní výzvu dle §142a osř s dodejkou a s 6 týdenní výpovědní dobou - splatností - tak jak je v zákoně (pokud nebyla ujednána jiná splatnost) a v sedmém týdnu od doručení výpovědi můžeš s klidem podat žalobu.

doplněno 23.12.22 06:19:

Pokud nebyl předtím ujednán úrok, začne myslím běžet zákonný úrok až od okamžiku splatnosti...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]