Nejste přihlášen/a.
Dobrý den 3 měsíce zpět jsem kamáradovi půjčila peníze v hotovosti 20 000 kč a když jsem mu poté volala nadiktovala jsem mu omylem cizí číslo ve spěchu jsem si nevzala brýle na čtení a špatně prečetla 2 poslední číslice i s jiným kodem banky. Kamarád nyní podal trestní oznámení na toto číslo učtu jiného vlastníka, kdy nereagoval na urgence ani reklamace platby v bance . Může mi za toto hrozit nějaký postih od policie případně co vypovedět u policie at tam nejsem za uplného blbce? Peníze si ode mě půjčil a ty peníze byly pouze mé v tom není žádný problém ale pouze mě informoval že mě bude policie kontakovat a pozve si mě na výslech abych dosvědčila že ty peníze byly opravdu ode mě a ne že je chce někomu vzít zpět protože mu někdo jiný prodal tzv. "aušus". Jde mi pouze o to jestli by mi to policie uznala a neměla mě za uplneho blbce i když jsem jednala zbrkle a neuváženě. Protože na policii bych samozřejmě uvedla že mám číslo učtu a kod banky uplně jiné ale mám i svědka který byl u předání peněz. Proti strana nemá od kamáda žádnou smlouvu, fakturu a prostě vůbec nic podepsaného tato platba na jeho učet ve výši 20 000 kč je jedinou co kdy z jeho učtu odešla.
Nechápu, co s tím máte společného vy. Osoba A převedla omylem peníze osobě B. Osoba A pošle bance reklamaci, banka osobu B vyzve ke vrácení. Pokud osoba B dobrovolně nevrátí, osoba A podá oznámení na policii. Pokud osoba B neuvede věrohodný důvod, za co ty peníze dostala, bude je muset vrátit osobě A.
Že ty peníze chtěla osoba A poslat vám, je snad úplně jedno.
@tomkk a co se dá poždavovat za věrohodný důvod? to by musela být smlouva,faktura nebo nějaký doklad alespon ne? já v tomto celém figuruji pouze jako svědek abych mému kamáradovi dosvědčila že jsem mu ty peníze půjčila já a že to jsou mé peníze ale zároven mou chybou je odeslal na špatný učet hotovo tečka konec přiběhu.
Na co potřebujete věrohodný důvod? Osoba A chtěla poslat peníze Vám, je úplně jedno, jestli je to půjčka, dar nebo platba za sexuální služby. Osoba B dostala peníze bez důvodu, bez důvodu si je nechala a tím spáchala trestný čin. Policie si Vás vyslechne, protože vždycky vyslýchá všechny lidi, kteří jsou s problémem spojení.
Ano, police Vás bude mít za blbce, že takové důležité věci jako čísla účtu diktujete bez brýlí, ale nic to nemění na tom, že osoba B si ty peníze neměla nechat.
Samozřejmě za předpokladu, že to nebylo jinak a vy nás tady netaháte za fusekli.
@pletiplot žádný důvod nepotřebuji pouze mě to zajímalo co může předložit a jak jsem napsal výše pokud protistrana má jakykoliv důvod nejlépe fakturu,smlouvu nebo doklad o zaplacení podepsaný mou osobou a ještě k tomuto všemu dodám že protistrana ani vůbec neví jak se jmenuji celým jménem takže dost pochybuji že by se z toho celého nějak vyvlekl a dostal ven. A jde mi pouze o to když vás to @pletiplot zajímá aby se to celé neprotahovalo a vyřídilo co nejrychleji nic víc a nic mín.
Banka s tím klientem co přijal platmu mluvila po telefonu nebo jak? A není možný, že ten klient už zemřel? Nebo jen nebyl k zastižení na netu. Ne každý má net, PC smartphone jako třeba staří lidi. Tak třeba to policie nějak vyřeší.
@jmeno platba odešla z fio a přišla do fio, vy si podáte reklamaci platby a oni ho zkontaktují aby se vyjádřil a v případě že řekne ne a cokoliv k tomu , třeba nějakou lež to už banka nezkoumá pouze to uzavře a pošle vám to a řekne že musíte na policii která potom na banku odešle prolomení bankovního tajemství aby si ověřili hlavně že osoba A z učtu xxx na její jméno poslala osobě B na její učet xxx a policii dále nezajimá jestli ten majitel učtu byl prostředník nebo někdo jiný (praní špinavých peněz,atd.) pouze už ten majitel druhého učtu musí prokázat že mu ty peníze patří a jedná se o jeho majetek. Samozřejmě umrtí být může ale spíš si myslím že si někdo chtěl udělat hezčí letošní vánoce.
Zavání to levou, co? Kamarád někomu něco zaplatil a teď to chce zpátky a rozhodli jste se využít podobnosti účtů a tak jste si připravili historku.
No nevím, nevím, já bych vám asi nevěřil...
Je to taky možnost, ale to by se snad osoba B ohradila, že k platbě důvod byl a to tahle faktura, smlouva nebo něco takového. Nemohli by uspět.
@genehawkins umíte číst nebo to nedokážete? už po třetí pokud protistrana má jakýkoliv doklad,fakturu nebo smlouvu že mu ta částka patří at to doloží a hotovo já moc dobře vím že protistrana nic takového nemá jelikož půjde o nekoho z druhé strany republiky a pouze to zkouší aby si přilepšil.
? to sou zas dotazy.
policie tě možná bude mít za blbce, ale to je jedno, ještě jestli 7 čísel bankovního účtu, co si řekla, je správné.
míněno . možná tě budou mít za blbce, že sis nepřečetla ten bankovní účet, ale ne , že by ste si vymýšleli.
ostatně už samotnej fakt, že dotyčná osoba, kam byly peníze zaslaný, nereaguje, je podezřelá. plus ty další podněty, cos napsala.
@vitecek to jsou zase dotazy? ano představte si že jste na webové stránce jejíž název je " poradte " a jste tu zcela dobrovolně takže vám děkuji za odpověd. bankovní učet má čísel 10 a jedná se o Fio banku a na polici vypovím to číslo učtu které jsem mu špatně nadiktovala. Jde mi pouze o to jestli mě policie nemůže nařknout z podvodu nebo nevím z čeho pouze mě zajímá jak to normálně a racionálně vysvětlit. A druhá osoba reagovala ale zatím pouze v bance že se prý udajně nejedná o podvod, v pořádku pokud má důvod který ji k tomu vede at předloží smlouvu o zapůjčce fakturu nebo podobně, ostatně já v tomto celém figuruji pouze jako sveděk a ne ten kdo podával trestní oznámení. děkuji Kamila S.
Maximálně tomu příjemci budete muset uhradit náklady na to přeposlání zpět, ale to je tak všechno. Mimochodem, proč tohle řeší policie. A trefit se do platného čísla (jsou chráněná kontrolním souštem na dělitelnost jedenácti) a navíc do existujícího účtu, to je opravdu umění.
Diktovat číslo účtu, to už samo zavání problémem, pro příště bude lepší poslat číslo v SMS. (Hele taky by se dalo zatloukat, jako že to ten kamarád blbě napsal (pokud nemáte ani jeden záznam hovoru), ale to by bylo nekamarádské).
Prostě peníze odešly někomu, komu nepatří, ten si je samozřejmě nechat nesmí. Takové případy se stávají. Stalo se mi kdysi dávno na brigádě, že moji výplatu poslali někomu jinému, měli takový geniální software, který takové naschvály dělával, jak jsem se dozvěděl, stalo se to už více lidem u toho zaměstnavatele, jen jsem nepochopil, jak to může proít (pokud mám systém, který dělá takové věci, a já to vím, tak přece hromadný příkaz před odesláním bance kontroluju o to pečlivěji).
kamáradovi jsem půjčila 20 000 kč o týden později jsem kamarádovi nadiktovala špatné číslo učtu kde mi to má vrátit jednalo se o lístek s mým číslem ůčtu ale jelikož nosím brýle na čtení a byla jsem zrovna v práci kde nesmíme volat v pracovní době tak jsem brýle u sebe neměla a popletla jsem si pouze 3 poslední čísla učtu a myslela jsem si že je vše v pořádku a jednalo se o mé číslo učtu. Ale tak i tak protistrana nemá jak prokazát nárok na tuto částku.
Popletete číslo svého účtu, trefíte číslo cizího fungujícího účtu, a ještě ke všemu je majitel šmejd, který si chce nechat peníze, které mu nepatří? Tak to je tedy opravdu pech
@orion stávají se i horší věci a občas i v rodině kvůli půjčeným financím a koho by napadlo sepisovat s rodinou smlouvu o pujčce,...? Spíš mi šlo o to aby netvrdil že jsem si přes bazoš,sbazar,... objednal telefon,fotoaparát a snažil se tvrdit že to bylo peníze za toto nebo jako dar a cokoliv jiného to víte jsme češi a nechali by jsme si i kvůli koruny nechat koleno provrtat. Ale dost pochybuji že jsme ze stejného kraje k tomu všemu by musel uvést můj telefon,email a adresu nebo alespon město pošty a nějaký lístek z pošty nebo doklad ze zásilkovny apod. Ale jak už jsem psal protistrana nezná ani mé jméno.
@orion ano, to se může stát, čísla účtu jsou chráněna kontrolním součtem, ale máte šanci zhruba 1:10, že změnou dvou číslic trefíte jiné existující číslo. Není to nic mimořádného. A že dotyčný trefený je šmejd mě nepřekvapuje, tam je ta šance mnohem větší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.