Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka pro důchodce

Od: lally* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.

Mám problém: jsem v důchodu a jsem majitelem rodinného domu s dvěma byty. Ráda bych dům prodala a koupila dva byty v jiné lokalitě. Mohu si jako důchodce vzít hypotéku s tím, že bych ručila rodinným domem a po prodeji ( nevím jak rychle seženu kupce) bych hypotéku jednorázově doplatila? Hotové peníze nemám a nejsem zběhlá v právních a finančních úkonech. Poradí mi, prosím, někdo? Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radi*
hodnocení

2x

Samozřejmě, to je standardní postup. Jen nesmí být hypo vázaná na příjem, kvůli vašemu věku, ale jen na hodnotu nemovitosti. Je mnoho spoelčností, které takto půjčují. Kupující pak vyplatí nejprve hypo a pak se teprve může dům na něj převést.

radi*
hodnocení

2x

Já jsem k RK skeptický... dům má hodnotu 2 miliony, 5% = 100.000 Kč. Prvník vezme za sepsání kupní smlouvy, i kdyby mnoho, tak 10.000 Kč, na vklad do KN se platí 500 Kč a návrh bývá v ceně kupní smlouvy. Samozřejmě je to jiná, pokud RK sežene kupce, ale využít ji jen jako servis je přepych a s prominutím hloupost.

Ještě k potvrzení původní odpovědi. Dům se dá do zástavy, dostanete peníze a s těmi můžete naložit jak chcete. Na bytech naopak nebude váznout žádné zástavní právo. Seženete si kupce a zástavu vyplatíte.

jozinec

Bude záležet na poměru výše úvěru (půjčky) a tržní hodnotě nemovitosti. Pokud by se výše půjčky měla blížit hodnotě zástavy, pak by půjčoval snad jen vyznavač adrenalinových sportů. Navíc jde (teoreticky) o krátkodobou půjčku, tedy si věřitel nechá tento "luxus" dobře zaplatit. Myslím, že odměna ve výši 100 tis. Kč ho zdaleka neuspokojí.

radi*
hodnocení

2x

Hypo nebo půjčka nebo jak se to může nazývat bývá většinou max. do 50% ceny nemovitosti. Tzv. cena v nouzi, tzn. cena pro případný rychlý prodej... což je dost často i jen 1/3 tržní... a cena za půjčku? Zhruba 3-5%, ale pozor, měsíčně :) a nebo zhruba 2.000 měsíčně za každých 100.000 Kč. Pokud to chcete jen na 1-2 měscíe, není to nic strašného... rozumější je ale se domluvit s prodejcem bytu aby počkal a nebo dát právě jemu do zástavy dům!

3t*
hodnocení

1x

V tomto vašem případě bych se asi obrátil na realitní kancelář s tím, že chcete nejdřív uskutečnit prodej RD a z obdržených peněz uskutečnit nákup dvou bytů. RK si sice berou provizi cca 5%, ale zase vám poskytnou právní servis (sepsání kupních smluv, vložení změn do Katastru nemovitostí) a pomohou vám s daňovými přiznáními (prodejem RD vám vznikne povinnost zaplatit daň z příjmu fyzických osob, daň z převodu nemovitosti atd.). Při výběru RK se ale musíte mít na pozoru, aby to nebyli podvodníci - nejlépe vybírat z RK, které jsou organizovány v nějaké profesní organizaci typu www.ckrk.cz (Česká komora realitních kanceláří). Hypotéku bych vám nedoporučoval, její získání je obtížné i pro lidi v produktivním věku, navíc je to dost krkolomné řešení.

lally*
hodnocení

Nemohu bohužel čekat, až se prodá dům, protože v té době už mohou vyhlédnuté byty být prodány. Myslím, že první odpověď je velmi reálná. samozřejmě bych postupovala prostřednictvím realitky a hypotéční banky. Přesto oběma dík.

jozinec
hodnocení

0x

Bohužel je špatná doba na prodej nemovitostí. Hypotéku s velkou pravděpodobností nedostanete a půjčovat si u nebankovních společností je docela risk. Navíc úrok u takových transakcí (u nebankovních spol.) se zpravidla pohybuje mezi 25 - 80% p.a.. On to je vlastně risk pro obě strany. Prodat nemovitost za cenu ve výši znaleckého posudku je prakticky nemožné (kromě VIP lokalit) - pokud se o to pokusíte a neslevíte, pak můžete čekat na kupce taky roky. Předem si zjistěte - třeba u RK - kde se tak asi pohybuje tržní cena vašeho RD. Abyste nakonec nebyla překvapena, že za to nekoupíte ani ty dva byty. Přeji pevné nervy, hodně trpělivosti a ještě více štěstí.

lally*
hodnocení

Díky hlavně radi za vyčerpávající odpovědi. Vidím, že na takovouto transakci asi nemám dost sil, hlavně psychických. Asi mi nezbude,než od úmyslu ustoupit nebo začít sázet Sportku a doufat ve výhru *smich*. Jo, život lidskej je tak složitej, že život člověka je proti tomu úplný h...:D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]