Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Která nemoc je závažnější

Od: crispy odpovědí: 6 změna:
Zdravím,
Mám dva kamarády, kdy jeden trpí roztroušenou sklerózou a druhý epilepsií. A mě by zajímalo která ta nemoc je vážnější

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

To se nedá porovnávat.

hodnocení

6x

Ono asi záleží na "zaléčení" toho kterého pacienta. ale všeobecně, se sklerozou dotyčný může skončit tak, že se bez pomoci druhých vůbec neobejde. Tedy na rozdíl od epileptika, který za určitých podmínek ani nemusí vědět, že má epilepsii. jedna známá občas k dobrému jídlu na zapití skleničku piva, pak to úplně vysadila a již přes 30 roků neměla ani jednou záchvat.

pb®
hodnocení

4x

Nedá se to porovnat, záleží na průběhu. Mám RS a nijak mě zatím neomezuje, chodím do práce, sportuju, starám se o rodinu. Měla jsem kolegyni, která měla velice silnou poúrazovou epilepsii, že během velikonočního prodlouženého víkendu zvládla mít desítky záchvatů, neustále byla pomlácená nebo dolámaná a bohužel i okradená, protože lidi když ji viděli bezvládnou na zemi, dost často vzali peněženku a mobil, místo aby volali záchranku. Nevěděla, kdy záchvat dostane, na eskalátoru si sedala, v metru stála uprostřed nástupiště a k soupravě šla až ve chvíli, kdy zastavila, aby nedostala záchvat a nespadla do kolejiště. Ve srovnání se mnou na tom byla mnohem hůř. A pak tu máme epileptiky, keří jednou měli záchvat a od té doby nic, nebo jim stačí brát pilulky, zatímco já jsem už 5 let na injekční léčbě.

hodnocení

2x

Nelze říct, která z těchle nemocí je závažnější. To je stejné, jako byste se ptal, jestli je horší infarkt, nebo mrtvice. Epilepsie je zákeřná tím, že záchvat přijde často zcela nečekaně, takže může následně dojít k těžkému úrazu (pád ze schodů, havárie...). Proti skleróze má tu "výhodu", že mimo záchvat je člověk relativně v pořádku.

doplněno 20.12.22 09:29:

Ještě dodám, že skleróza je (pokud je mi známo) neléčitelná (léky jen zmírňují průběh), epilepsie se někdy dá sice těžko, ale přece jen vyléčit.

fram
20.12.22 10:28

Doplněk: *palec**palec**palec*

hodnocení

0x

1řtiletý syn sousedů se při epil. záchvatu, když byl doma sám, udusil zvratky. Ani jsem nevěděla, že má epilepsii. Záleží na závažnosti onemocnění, zaléčenosti a někdy i na náhodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]