Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr dalekohledu

Od: slavo® odpovědí: 6 změna:

Jde mi o pozorování okolí.

jaké je nejlepší přiblížení a jaký je nejlepší průměr objektivu.

jestli 10 x 40 a nebo 12 x 30 - píši příklady.

zoom ano nebo ne?

Cena do 4000 - možno nepatrně výš, ale ne už 6000

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Na bezne pozorovani okoli a krajiny je nejlepsi priblizeni 8x. I 10x jeste jakz takz jde, ale 12x uz je moc. Uz se to blbe drzi, aby se to netraslo a pozorovaci uhel je maly. Tyhle vyssi zvetseni jsou uz vhodnejsi spise pro konkretne zamerene pozorovani, kdy je priblizeni detailu dulezitejsi nez celkovy prehled.

Cim vetsi priblizeni, tim i horsi svetelnost, takze pro stejnou kvalitu pozorovani je potreba vetsi objektiv a tedy i vetsi telo.

Co se tyce velikosti objektivu, plati, ze cim vetsi, tim lepsi, ale pokud se dalekohled nekam taha, pak je velikost a tim i hmotnost dalekohledu nutno korigovat.

S 30 az 32mm lze sehnat relativne kapesni rozmery se strechovymi hranoly v monotubularnich telech, ktere lze snadno nosit, jsou lehke, vsude se vejdou a ucel pozorovani vzdalenych predmetu splni, ale zadne paradni pozorovaci pozitky nelze cekat. Jak kvuli malemu objektivu, tak i vetsinou kvuli cene - vyrobit opticky kvalitni strechovy hranol je drahe.

U objektivu 40mm a vice uz je dlouhodobejsi pozorovani uplne o necem jinem a ve stejne cenove hladine budou opticky kvalitnejsi, jednodusse kvuli snadno vyrobitelnym kvalitnim porro hranolum v klasickem lomenem tele.

Ovsem u objektivu nad 50mm uz mluvime o hodne velkych dalekohledech, ktere nejsou vhodne na zadne velke tahani.

-

Za mne tedy bud

opravdu maly dalekohled na turistiku, o kterem ani nebudete vedet, ze ho mate i

kdyz ho

potahnete tyden v horach, ktery pouze splni ucel podivani se nekde na neco v dalce, napr. 8x22, ale bez jakehokoliv ocekavani na kvalitu

a nebo kvalitni 8x42, kdy pozorovani bude radost a unest se da

a nebo nejaky 10x52, kdy ale nebudu pocitat, ze bych ho musel tahat cely den, ale ve vysoke kvalite uvidim vse na co se s nim podivam i v seru.

-

Samozrejme, ze o celkove kvalite pozorovani rozhoduje kvalita optickych clenu, ale to uz je zase na jiny dotaz.

-

Co se tyce zoomu, opet je to otazka velikosti a ceny. Je to sice bezesporu univerzalnejsi, ale nachylnejsi a pro stejnou kvalitu pozorovani vetsi, tezsina drazsi.

Podle mne spise zbytecne, ale to uz fakt zalezi, co ocekavas, ze budes pozorovat.

hodnocení

2x
Proč 12x zvětšení? To se totiž blbě udrží v ruce - klepe se obraz - pokud neplánuješ stativ (to pak chtěj rovnou dalekohled s závitem na stativ). Navíc 12x30 bude tmavý... Větším zvětšením navíc vidíš logicky menší prostor. Mám stařičký dalekohled se skly od Karla Cajze 8x30 a je to tak akorát - jak zvětšením, tak velikostí. Ony ty 10x50 už jsou i docela velké i těžší krámy. Jinak pozorovatelé ptáků používají běžně 7x až 8x zvětšení apod. Doporučuju někde zajít a kouknout na živo do více kousků.

hodnocení

1x

Pokud nemáte stativ, tak přiblížení max. 9 a i to je na hraně. Průměr čoček bych doporučoval zhruba 50. Takže bez stativu 9x50. Se stativem můžete navyšovat obě hodnoty.

autak
hodnocení

1x

Pro myslivce lidl.cz/... 8 x 60 protoze 60 je vyssi svetelnost (nutna i za sera)

Pro denni pozorovani a vetsi zvetseni 10 x 50 lidl.cz/... (maji to chybne popsano jako 10x5 ale je to 10x50)

Na nejake drazsi se vyprdni a pod 50 nechod toz je ausus cina. Tohle si muzes vyzkouset 3 mesice pripadne vratit...

Ten 10x50 mam a nechal jsem si ho, za 4 stovky super...

Ps : cim vetsi zvetseni tim vetsi svetelnost a teda i cocky potrebujes!

10x50 z lidlu mám pro děcka. Není vyloženě špatný, tedy za tu cenu je koupě výhodná, ale... Abych řekl pravdu, ostřejší a jasnější obraz má můj letitý 8x30 s kvalitními čočkami a subjektivně mi připadá taky podobné zvětšení. Očividně papír snese všechno a řídit se pouze vycucanými parametry moc nemá cenu. Doporučovat čínu z lidlu za pětikilo někomu kdo jde po slušnější kvalitě je trochu mimo...

paveldvorak
hodnocení

0x

bushnell plněný dusíkem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]