Nejste přihláen/a.
Od ledna 2023 jdu do předcasného důchodu a důchod budu pobírat(nebude pozastaven),ale budu i dál podnikat jako OSVČ pouze do výe POVOLEN0HO čistého příjmu,tak abych neplatil soc. a zdr. pojitění. Musím mít datovou schranku?
datovou schránkou vám stát , finanční úřad, katastr nemovitostí sociálka pracák atd obratem doručí / za cenu několika korun/ dokument, který je jinak nutné tisknout , lepit do obálky, odnáet na potu atd...a stojí to ( s modrými pruhy ) 84,- Kč..
Po novém roce bude pota dál zdraovat take to vyjde na stovku...Pokud chceme skutečně malý fuknční stát, s minimálním počtem úřednic a úředníků, na které vichni a vude jen nadávají, bude me se muset smířit s tím, e předtím, ne stát zruí jejich pracovní místa, jejich činnost úplně zruí, pokud to nepůjde, zásadním způsobem změní pravidla dané činnosti...
Co je na tom nepochopitelného? Stát potřebuje skutečné schopné politiky kteří se neleknou Hnzu z Horní DOlní, který do poradny napíe e DS nechce...prostě se podřídí větině a společenskému zájmu...
a kdyby bylo zdigitalizováno ve, s výjimkou sobáe, tak se tomu těch pár nechápajících odpůrců proste PODŘÍDÍ:...odloení sputění DS proto nechápu
To jste napsal výstině. Ústupek z povinného zavedení datových stránek povauju za projev slabosti politiků.
Ano, stát by potřeboval skutečné schopné politiky kteří nebudou vymýlet nějaké zbytečné blbosti kterými nás sluné lidi budou buzerovat a které mnozí z více či méně rozumných důvodů nechtějí. Těch odpůrců datových schránek je určitě víc ne jen pár které zastánci datovek nejsou ochotní respektovat.
Pokud je jich víc ne...tak udělejte revoluci. Nebo bojujte pasívní resistencí. Bojkotujte. Nemusíte se bát.
etana: Názorný příklad jak naivně reagují někteří kterým něco není po chuti a kteří nedokáou vymyslet nic rozumného.
etana: Konkrétně bych navrhnul ty datovky nedělat pro nikoho povinné. Kdo to chce pouívat tak a si to klidně pouívá. Pro komunikaci s úřady přes internet tu máme identitu občana a také e-mail se zaručeným podpisem nebo jak se to jmenuje a tak proč jetě povinně nutit lidí k datovým schránkám. A si kadý pouívá to co chce a co mu nejlépe vyhovuje, ale né povinně.
Dobrý den, jako OSVČ ji dostanete automaticky od státu, tak ji mít budete. Zdravím!
Datové schránky budou aktivovány automaticky – noví uivatelé se nemusí o nic starat. Stát jim po aktivaci datové schránky pole přihlaovací údaje doporučeným dopisem. K zavádění "datovek"dojde postupně ve třech vlnách od ledna do března. Denně vznikne zhruba 50 tisíc schránek. Celkově jich přibude 2,2 milionu.
Více: e15.cz/...
A jaka je "výe POVOLEN0HO čistého příjmu,tak abych neplatil soc. a zdr. pojitění"?
zdr. pojisteni snad platis vzdycky, i v duchodu, ne? )
Prý ne,jsem OSVČ řemeslník...kdy nepřekročím čistý příjem 96 777,- za rok (po odečtení vech nákladů( nebo kdy případně vyuiji paualní výdaje a ty jsou u řemeslníků 80%. Tkto něják mě to tam na ČSSZ paní vysvětlila...
Nejde o povolený příjem, ale o t. zv. rozhodnou částku, která se kadým rokem mění. Pro rok 2023 je 96 777 Kč. Do této částky nemusíte platit sociální pojitění. Zdravotní musíte platit z celého příjmu. Stejně tak daň z příjmů. Na ni nemá předčasný důchod vliv.
nonek, souhlasím s Vámi, e jednání lidí kvůli jinému názoru se zhoruje. V diskuzi nad Vámi zase někdo nadává druhému, e je zab...
Respekt k jinému názoru není mezi lidmi rozířen. Páč je to anonymní.
Nonku, to se trochu mýlíte, mě zaujala podobnost argumentů. Prostě v Česku (asi nejen zde) musí být pořád někdo v opozici, ač k tomu fakticky není důvod. Asi to dává pocit důleitosti. U těch jak říkáte rusofilů to i chápu, kadý holt nemůe mít stejný názor na světové události, ale takový cirkus kvůli digitalizaci? A to na internetu? A e vám nevadí posměné řeči o naivech, co vechno vládě seerou a jásají nad datovkami?
Nicméně, dobrou noc, u se k tomu vyjadřovat nebudu, hádat se nechci.
tana: Někteří jako např. ty se v diskuzích snaí prosazovat svoje názory jako jediné zprávné a pokud má někdo na něco jiný názor tak to nejsou ochotní respektovat a často se tváří i uraeně a snaí se ironicky zesměňovat ty kteří s ními nejsou ochotní souhlasit a přiznat jim pravdu. Digitalizace klidně ano ale ne stylem, e někdo rozhodne, e pouze takový způsob je nejlepí a vichni ho pouívejte a pokud se vám to nelíbí tak vám to nařídíme povinně.
a to píe ty, který jsi dnes v noci napsal o neodpůrcích DS, e jsou kolaboranti a hlupáci? Jako váně? Jen je koda, e ve svém hrdinném boji nemá ani odvahu se zde zaregistrovat a vystupovat pod jedním nickem.
etana: Kde jsem tu dnes v noci psal o kolaborantech a hlupácich? Pochybilo ti argumentaci proti mne a tak si je nesluně vymýli a kope do mne, e nejsem registrovaný. Ty jsi také včera večer psala, e "u se k tomu vyjadřovat nebudu,", ale tak u to bývá, e pisatele takových výroků to větinou nemyslí váně.
Bohuel ano, zkrátka, úřady obtěují kadého, kdo má ičo, tak mu ji povinně zřídí. Jetě by to bylo jaktak pochopitelné u právnických osob tedy firem se zaměstnanci, kde mají z podstaty věci na to firmy zaměstnance (účetní apod, kteří jsou dost dobře placeni, aby se mohli tímto zabývat). Jene oni to zřídí bez souhlasu fyzických osob vem, kdo mají ičo, a to nejen těm, kdo se tím přímo iví, tj. odevzdávají aktivně daňové přiznání a mají to jako jediný zdroj příjmu, ale také lidem, kteří mají ten L jen tak pro "příhodu", (=co kdyby kdyby) a ačkoli se jedná vesměs o zaměstnance či důchodce či studenty a navíc nemají celé roky z toho ádný příjem (= nepodávají daňové přiznání), případně mají ten L pozastavený, tak jim to zřídí povinně. Take lepí je poslat s tím k čertu a nic nepřiznávat, jen z toho budou mrzutosti. e se najde pár kolaborantů, kteří si to budou pochvalovat, tak takoví se najdou vude. Prostě zruit L a dělat dál a nemluvit o tom.
Můete prosím uvést nějaký důvod, proč datovku nemít? Já jsem po dvou letech pouívání nezjistil sebemení nevýhodu. Osobně ji povauju za úasnou slubu, která uetří mnoho času a peněz. A na mimořádné výjimky mi odpadlo chození na potu pro dopis a s dopisem. To, co papírovými dopisy trvalo dva týdny, se dá datovkou vyřídit za dvě hodiny. Zatímco doporučený dopis stojí 57-59 Kč, datovkou je zadarmo nebo za 10 Kč. Opravdu mi mě zajímalo, jaké můe mít někdo námitky proti takové slubě.
Jestli jste OSVČ, tak to zamená, e ji potřebujete, protoe musíte komunikovat minimálně s finančním úřadem a pojiovnami.
miztli: e někdo datovou schránku k nčemu nepotřebuje to asi zabedněnci do těch datovek asi nikdy nepochopi a budou jakékoliv argumenty proti datovkám zarytě odmítat bez toho ani by se nad tím alespoň trochu zamysleli.
hlada: Je dost jiných způsobů jak komunikovat s úřady a nemusí to být pouze papírové dopisy.
hlada, kvůli tomu, e jednou za rok donesu na berňák daňový přiznání, na sociálku a zdravotní přehledy, tak přece nepotřebuju nějakou kravinu, to si rád vdycky v březnu obejdu sám a osobně.
misti, ty jiné způsoby jsou třeba to, e můou zavolat, a se dostavim, kdy se jim nechce psát dopis, kdy u si vude říkají o telefonní čísla.
Pořád se jim zvedají platy a dělat se jim chce čím dál tím míň.
zaseja - co byste dělal jako OSVČ, kdyby byla zavedena EET v plném rozsahu? To by byl "rajc" s neobtěující datovou schránkou nesrovnatelný.
@zaseja Nikdo vám nebrání v cestování mezi úřady a doručování papírových dokumentů na podatelny. Obráceně ale úřad musí ve větině záleitostí komunikovat s občanem písemně. Chceme-li tedy omezit pracné, nepraktické, zdlouhavé, neekonomické a v neposlední řadě i neekologické doručování papírových dopisů, je povinné zřízení datových schránek podnikatelům a dál lidem digitálně gramotným, správným krokem. Kdo ji nevyzkouí, nemůe objektivně hodnotit.
hlada: Kdyby OSVČ tu datovku potřebovali tak by si ji ti co ji nemají u dávno zřidili, ale proto, e ji mnozí nepotřebují tak se jím je naí politici snaí ne příli sluně vnutit tím, e jim to nařídí povinně.
milancukrar: Mít na něco jiný názor který se někomu nelíbí je urákou?
hlada, myslím, e asi nemá tak úplně pravdu, "Obráceně ale úřad musí ve větině záleitostí komunikovat s občanem písemně", pro mě písemně znamená dostat to písemně do ruky a ne abych si to někde hledal na internetu, "Chceme-li tedy omezit pracné, nepraktické, zdlouhavé, neekonomické a v neposlední řadě i neekologické doručování papírových dopisů", stejně to ten úřada musí napsat, pak si to za něj já doma na mnou zakoupený papír (take se stejně neetří lesy) na mojí tiskárně při plýtvání náplní mnou zaplacených stejně musím vytisknout, aby nedolo k jejich ztrátě při pokození disku, počítače a nebo návtěvě hackera, co se můe stát kadému, take v tom ádnou úsporu nevidím, mimo toho, e to zase budeme za stát platit znovu, mají na to u nae peníze z daní a teď si to jetě budeme platit sami.
Kdy u si ty ouřady musíme platit, tak a za to taky něco dělají a ne to přehazovat na nás.
OPC, tuil jsem e to nepochopíte, ale zkusím to jetě jednou.
Mít na něco jiný názor který se někomu nelíbí je urákou?
Nikoliv, to je normální a lidské, e nemáme stejný názor, ale to, e nazýváte lidi s jiným názorem "zabedněnci " to je uráka.
Proto jsem Vás prosil, abyste je neuráel a volil slunějí slova.
U pochopil?
milancukrar: Já na tom slově nevidím nic a tak hrozného nebo urálivého. Ono tu na poradně někteří pouívají mnohem horí slova a jednoznačné uráky a ne kadého se na to upozorňuje, protoe některé uráky jsou tu z tvého pohledu asi ádoucí. Není náhodou, e jsi upozornil zrovna mne.
opc, je Vám určitě jasné, e nečtu vechny uráky, některé občas někdo nahlásí, něčeho si vimnu. Jetě nikdy se nestalo, aby ten, kdo byl napomenut, to uznal.
Přesněji, minulý týden někdo na upozornění napsal omluvu, e to přehnal.
Od některých to opravdu nečekám.
Kritizuji kritiku, jak jste napsal, nebo nikoliv?
milancukrar: Ano je mi jasné, e nečte vechny uráky, ale také, e některé asi záměrně přehlíí a e se zaměřuje ve větí míře na mne. Neměří vem stejným metrem, ake tak u to bývá v různých diskluzích a fórech, e ti co by tam měli hlídat nějakou úroveň často zneuívají své pravomoce. Nevidím důvod uznávat něco a omlouvat se za něco na čem nevidím ádné moje pochybení, ale pouze tvojí zaujatost vůči mne. Pokud někdy v něčem pochybím tak není pro mne áden problém to uznát a za to se omluvit.
Tak u někomu tu datovou schránku pokud ji neměl zřídili? Dělají to asi mj. i proto aby tím umonili ČP na tom vydělávat kdy ta od 1. ledna 2023 datové schránky zdraila. poradte.cz/...
opc,
Dělají to asi mj. i proto
asi se mýlíte, páč kdy stát posílá někomu dopis, platí potě asi 30Kč za kadý dopis. Kdy to polou datovkou, kolik platí potě?
Děkuji
I Vám přeji krásný víkend.
podání vůči státu je bezplatné
placená potovní datová zpráva ( kdy je adresátem soukromý subjekt) stála dok konce roku 5 Kč a ted myslím 10 Kč...pota zdraovala
milancukrar: Kolik stát platí potě za to kdy někomu něco pole datovkou to nevím, ale předpokládal bych, e to asi nebude zcela zdarma a e pota si nenechá ujít jen tak nějaký poplatek za to. Pota zdrauje téměř vechno a tak se není co divit, e zdrauje i datovky. Proč by stát měl nutit lidí aby povinně pouívali něco co mnozí nechtěji. A si kadý komunikuje se státem jak chce a né, e jim stát bude vnucovat něco co nechtějí. Stát má dost peněz, ale bohuel naí politici kteří s ními disponují neumi zcela dobře s ními hospodařit.
milancukrar: Ano, souhlasím s tebou a stat etří tam kde to nepocítíme. Moností kde by stát mohl etřít je mnoho.
milancukrar: Třeba na platech poslanců, ministrů a jiných politiků, na zahraničních cestách politiků které jsou často spojované s jejích soukromou rekreaci za státní peníze, za dopravu sluebními auty i pro soukromé účely, na řeení různých kauz, za často zbytečné obstrukce v parlamentu, za financování EU atd. atp..
Nezapomeňte, e Česká pota je s.p. Neboli státní podnik. Take stát platí sám sobě, ale samozřejmě je neefektivní, aby poačky jezdili a snaili se doručovat listovní zásilky, kdy lidi stejně nejsou doma, pak lidi běím na potu do fronty...
Čekat 30 let, ne vymře generace odmítáčů je blbost, take tlačit DS je logocký krok
milancukrar: Ano pocítili by to politici co jsou samozřejmě lidi. Zároveň by to pocítilo ale i mnohem více obyčejných lidí kteří by mohli mít mnohé poplatky hrazené ze statních peněz levnějí kdy by ve státní pokladně zbylo více peněz a nemuselo by se tak některé věci zdraovat. Co jiného by jsi chtěl zkouet? Raději zkus ty alespoň trochu více přemýlet nad tím co tu trollovačně píe a zesměňuje se tím.
ahoj: Já samozřejmě dobře vím, e ČP je státní podnik. To na tom ale nic nemění, e není příli dobře řízená a na její financování se radějí tahá peníze od lidí ne ze státní pokladny kde by peněz na to mohlo být dost kdyby se s ními lépe hospodařilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za kodu vzniklou jejich vyuitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Pouíváním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.