Nejste přihlášen/a.
Mluví se, že datové schránky od nového roku budou povinné pro všechny lidí v ČR a že stát je každému kdo ji ještě nemá sám založí. Zajímá mne jak to s tím bude. Já datovou schránku nemám a ani ji nechci. Bude nějaká možnost jak založení datové schránky odmítnout nebo jak ji zrušit? A co lidí kteří nemaji internet nebo ani počítač a neumí s tím pracovat což je asi dost hlavně starších lidi? Stát se nás snaží ne příliš solídně nutit k něčemu co mnozí nechtějí. Pro komunikaci s úřady tu už nějakou dobu máme identitu občana tak proč ještě povinné datové schránky? Jaký máte kdo na to názor?
Na konci listopadu sněmovna rozhodla, že pro občaný nebudou automaticky vytvářeny DATOVÉ SCHRÁNKY, jak bylo dříve schváleno. jen firmy, spolky a OSVČ.
Datové schránky jsou český projekt sloužící především k utracení mnoha milard korun ze státní kasy, který bohužel není komatibilní napříč EU a tedy nepoužitelný v mezinárodní komunikaci...i když nějaké podobné systémy v zahraničí existují...
Jako fyzická osoba vlastním DS od prvopočátku jejich spuštění, v první etapě se jednalo o uživatelsky nepřívětivý systém který umožnil odeslat text, který nebylo možné napsat přímo v systému...musel se napsat mimo DS například ve wordu, uložit na plochu nebo do úložiště, pak se přihlásit do DS a text z vnějšího úložiště přiložit...tak vznikala textová datová zpráva...později to MV přeprogramovalo a už je tam interní editor...
K problematice informačního systému datových schránek byla přijata legislativa, kterou běžný člověk nikdy nepřečte a i kdyby, nemůže to pochopit...je to až nesmyslně složitý technický popis samotné technologie datových schránek, který napsal nějaký digitální šampion a poslanci, kteří tomu nerozumí mu to odhlasovali...
S použitím datové schránky lze BEZPEČNě, bezplatně a průkazně komunikovat s úřady. Systém po doručení DS vygeneruje doručenku s přesným datem a časem doručení...je to možná trochu víc než když člověk drží v ruce podací lístek z pošty...Doručení dokumentu datovou schránkou fyzické osoby má stejný právní účinek jako doručení písemného dokumentu /poštou v obálce/ s úředně ověřeným podpisem...
DS lze využít k odesílání soukromých poštovních datových zpráv...já tuto možnost využívám...stojí to pár korun a systém vygeneruje doručenku, je to vlastně jakýsi podací lístek...nemusím na poštu...ruším tak pojistky k motorkám nebo jsem tak reklamoval mobil který jsem vracel...atd...
2 měsíce před vypršením technické prohlídky auta mi přijde datová zpráva že mi končí technciká prohídka
...
bankovní nebo jiná identita není univerzálním zabezpečeným nástrojem ke komunikaci, s jejím využitím se vlastně legitimuješ když se přihlašuješ do nějakého systému, například portálu občana...uvidíš vybrané informace a postupen času můžeš činit i nějaká podání, která budou přesně specifikována systémem...např. podat žádost o vydání nového ŘP...ale NIC VÍC než tento systém umožní...
...
Pokud máme skutečně digitalizovat, musí být tok informací OBOUSTRANNÝ...nejen od občanů ke státu, ale i od státu k občanům...
sorry jako, nevím přesně, koli lidí dnes nepřebírá poštu v domnění, že se tak vyhnou dluhům, pokutám nebno exekucím...kolik lidí má dnes nahlášeno trvalé bydliště na "ohlašovně" ...atd...Koik lidí má dnes adresu trvalého pobytu a dalších X adres pro doručování...
Když bude mít každý občad datovou schránku, doručí mu správní orgán pokutu do datové schránky...odpadne tak vypravení dejme tomu 3 papírových obálek s modrým pruhem na udávané adresy / jedna stojí asi 85 korun/...odpadnou tak jízdy poštovních aut nebo jiných doručovacích služeb, odpadne tak činnost doručovatelky atd...informace bude průkazným zpsobem doručena...prostě zjednoduší se doručování...ušetří se sposta peněz a stát sníží počet úředníků a pošta počet doručovatelek, počet vozidel...ale méne práce pro absolventy plzenských práv, které dnešní obstrukce při písekmném doručování živí...toto uvádím jako PRIMITIVNÍ příklad, co způsobí plošné zavedení DS...je to složitější ale já nejsem placen od vysvětlovní smyslu DS...od toho jsou dobře placení borci na MV, kterí marketing zatím vůbec nezvládají
...
Rakušan tvrddí, že plošné zavedení DS vy zatěžovalo občany...bohužel to nevysvětlil...Takže je za tím jen politika...já se domnívám že to bude strach pětikolky ze současné společnské atmosféry, lidé jsou nastraní kvůli zdražování a politici mají obavy že některé naseou ještě víc...DS by hodně věcé zjednošušily a někodo by měl méně kšeftů...Česká pošta už začíná zdražovat poštovní datové zprávy
Píšete že se za to odeslání soukromé zprávy platí. Ale jak? Vy to používáte ze smartphonu? Jak to jako zaplatit když nemám smartphone? A jak mohou ověřit, že zprávu jsem odeslal já a ne virus nebo hacker přes můj počítač a zavirovaný nebo hacknutý operační systém? Pracuje to s Windows XP? Posílají sms na mobil, že mi přišla zpráva do datové schránky?
Já datovku nemám a nechci, i když nepochybuji, že bych jí zvládnul. Upozornění na končící TK mi přišlo mailem i bez ní. Stejně jako upozornění na končící trvalé příkazy od banky a končící platnost parkování v modré zóně. Zatím jediné k čemu by se mi datovka hodila bylo, že jsem nedávno musel osobně na poštu pro v podstatě bezvýznamný dopis do vlastních rukou, protože mě pošťačka nezastihla doma.
Jsou lidi co s úřady komunikovat nemusí. Napadá mě jen daňové přiznání a to vyřizuje zaměstnavatel nebo sčítání lidu. Připadá mi hrozná představa, že bych se tam měl denně nebo ob den přihlašovat. To že oni to považujou za doručené, ale někdo chodí na internet jen jednou za týden, za 14 dnů, někdo kdo na tyhle kraviny nemá čas. A co když nemám na PC, nemám na zaplacení elektriky, jen na plyn nebo ani na plyn? Proč by nás měl stát nutit? K tomu to směřuje, že? Salámovou metodou omezovat naše práva a přidávat povinnosti na to co vše musíme platit. A vůbec, já bych celý ten internet zrušil
tulipáne, nebo kdo jste, on Vás někdo nutí dělat si tuto schránku?
Nebo Vás někdo nutí na vše nadávat?
@etana: update komentáře. No protože nemůžete vědět jestli vám nepřijde pokuta za jízdu na červenou nebo za chůzi na červenou nebo za chůzi přes nesprávný pruh chodníku. Zničeho nic přijde něco, třeba předvolání na policii a já bych o tom nevěděl, když tam nechci chodit. Nebo třeba jen protože mi to přidělá stres navíc. To jak se vtírají lidem do domu je hrozný. A vůbec mi staří lidé tomu nerozumíme necháme se snadno napálit nějakým podvodným emailem nebo podvoníkem co se vetře do domu. Jak mohu já jako starý nerozumný občan vědět, jestli se přihlašuji do datové schránky a ne do nějaké podvodné aplikace, kterou tam nainstaloval hacker?
existuje věc zvaná "notrifikace", která vám upozornění na zprávu v datovce pošle na mail. Nicméně samozřejmě, zrušte si internet a je to vyřešené. Zatím fakt není povinný. Když vás to udělá dost, stát jistě zareaguje a bude vám dál posílat pokuty poštou. Nějak nechápu váš boj
@etana: Zatím nenutí, ale brzo nás budou nutit nejen k PC, ale taky ke smartphonu, aby věděli kdo jsme a kde jsme. Příště nás budou nutit k tomu, abychom si nechali implementovat čipy na čelo nebo do ruky, aby nemohla být odzicena naše identita. Nejsme přece blbí, vidíme jakým směrem se to vše ubírá, jako celý svět směřuje ke světové kontrole a NWO. Vidím to jako hodně velký problém, někdo vám čmajzne smartphone a v tu chvíli se může za vás vydávat. Nebo v případě implementovaných čipů vám prostě useknou ruku... Pokud jim to za to bude stát. Musela byste být buďto významná osoba nebo bohatá.
tulipáne,
Musela byste být buďto významná osoba nebo bohatá
Jak jste na to přišel, že paní Etana spádá do Vámi uvedené kategorie? Jste fakt dobrý, že jste jí odhalil.
Nevím, kde se co "mluví", zato se v tisku aj v tlači píše, že od ledna budou zřízeny pro všechny podnikající fyzické osoby. Gott sei Dank. Takže ač nechápu, co s tím máte za problém, mohu vás uklidnit, že zatím ještě je nebudou mít všichni. Lidi, co nemají internet ani počítač vás nemusí trápit, to bude starost státu, ne vaše.
Datovku mám jak ve firmě, tak osobní a zatím mi nijak neuškodila, právě naopak. A vzpomínám, není to tak dávno, co se lékaři i všeholid bránil zuby nehty e-receptům a e-neschopenkám. Teď ti se sebereflexí přiznávají, že je to vylepšení a pohoda, že nemusí chodit stanovat k doktorům do čekárny kvůli každému prdu.
Sice by mne zajímalo, proč to někomu vadí, ale to se asi nedozvím, bohužel, jen spoustu vymyšlených konspiračních teorií.
Paní Etano, souhlas, jsou lidé s názorem, že cokoliv je nově zavedeno, je jen ubližování občanům, špiclování úřadem, špatná vláda atd. (špiclování telefonem a facebokem nevadí)
Já nemám datovku, mám ale přístup do portálu občana a nevím, že by mi to vadilo, dokonce se mě někdo zeptal, jak často žádám zdravotní pojištovnu o výpis.
Několkrát jsem kliknul, napsal SMS z telefonu a měl jsem tak podrobný seznam od roku 2012, dokonce i zdravotní pomůcky, e-recept atd.
Nejjednoduší je na vše nadávat, ale takové lidi nepředělá nikdo.
Facebook nepoužívám. Je navíc rozdíl jestli špicluje stát (povinně) nebo soukromá společnost, kterou si sám vyberu a sám si rozhodnu jaké informace o své osobě tam vložím. Na Facebook se dá přihlásit pod falešným jménem, na youtube to jde taky, tam to nevadí vůbec.
etana: Někde jsem v internetu četl asi v nějaké diskuzi (možná i zde na poradně), ale už si nepamatuji kde to bylo, že každému kdo se po 1.1.2023 přihlásí na nějaký úřad přes identitu občana tak mu automaticky bude zřízená datová schránka, ale asi to nebude pravda. Asi ne každý kdo se něco doslechnul nebo něco někde přečetl ohledně těch datových schránek bude přesně vědět o co jde a jak to s tím bude. Porovnávání datových schránek s e-recepty mi připadá jako porovnávat hrušky s jabkami. Ne všechny důvody které uvádí odpůrci datových schránel jsou pouze konspirační teorie, ale to jednoznační zastánci a propagatoři toho asi těžko pochopí.
milancukrar: Jsou lidí kteří vše vově zavedené musí hned mít aby se tím mohli hlubit a ani příliš nepřemýšli nad tím jestli to má pro ně nějaké pozitiva nebo negativa a nebo jestli to nutně potřebují. Portál občana je podle mne mnohem lepší nástroj pro komunikaci s úřady než nějaká datovka. Pokud stát chce aby lidi více komunikovali s úřady elektronicky přes internet tak ať zajisti aby identita občana fungovala na všech úřadech pořádně a ne, že mnohé záležitosti je třeba jít vyřídit na úřad osobně, protože ne všechmy úřady mají zavedenou komunikaci přes identitu občana.
Ty povinné schránky byl původní plán. Ale jako všechno u téhle vlády - něco kecnou a pak to odvolají ..
Tak kolaboranti, co si tento nesmysl budou pochvalovat se najdou vždy, ti by se našli i v koncentračním táboře, kde by si pochvalovali, že jedou zadarmo vlakem. Podobnou lumpárnu zvedli pro UOZI, kdy uměle takto dali kšeft poště a ta pak za nic neručí, například každý rok jiná instalace, doslova obtěžování, kverulantské nařizování v jakém prohlížeči to jde stahnout a odeslat a další buzerace, kdy nutí uozi, aby zařídili, že v GP je "ručně" psané datum stejné, jako to co dá ten automat přes datová razítka.(Asi jako výletník posílající pohled od moře by měl zařídit, že jím psané ručně datum na pohledu bude totožné s tím, co dá v budoucnu razítkovací automat na poště přes známku). Že se začne ověřovat v 7 ráno a skončí v 19 hodin nevadí, ale zato vadí, že se začne ověřovat ve 23 před půlnocí a skončí 5 minut půlnoci, to ano, takže 12 hodin nevadí, ale 65 minut ano (je tam již jiné denní datum), tak takhle to dopadlo. Místo, aby se uozi zabývali měřením a třeba si vytvářeli své programy na výpočty, zabývají se umělou nařízenou hloupostí, aby měli zbyteční úřední škůdci "práci". Stačí takovéto příklady" byla zaplacená časová razítka, okamžikem zaplacení je tedy převzato "zboží" alias služba, jenže nešla=nepřiřazovala "razítka" , tři týdny to řešili na poště a pak konstatovali, Vy je nemáte aktivované. Na mou námitku, že aktivaci ovlivnit nemůže člověk, který je zakupuje, ale subjekt Č. pošta, která je na datovém serveru "spravuje" a v okamžiku připsání platby na účet je má česká pošta zaktivovat, mi neodpověděli, Že mne to poškodilo a zákazník který musil čekat tři týdny, tak jsem mu musil slevit, a následně když jsme žádal českou poštu, proplatit tuto částku, o kterou jsme byl poškozen nefunkční jejich službou, kterou jsem musil protï své vůli přijmout, tak nikdy neodpověděli. Takže podobné to bude s tímto nesmyslem k ničemu.
Ano, takových co dokážou pochvalovat kdejakou blbost a nesmysl je všude dost. Já datové schránky nekritizuji a pokud to někomu dobře slouží a má z toho nějaký užitek tak je to jeho věc a ať si to klidně používá a já mu to neberu. Mne se ale nelíbí to, že by datové schránky měly být povinné pro všechny tj. i pro ty kteří je z různých důvodů nechtějí nebo je přímo odmítají a také to, že je někteří až tolik propagují a snaží se z nás co je nechceme dělat blbce. Tak jak jsou pro někoho důvody proč datovou schránku mít a používat ji tak jsou pro jiné i důvody proč ji nemít a oboji by se snad mohlo respektovat a nevnucovat jedern druhému svůj názor na to.
Ano, přesně tak by to mělo být.Hlavní argument ohledně elektronického ověřování GP byl, že se ušetří místa v regálu s papírovou archivací na KÚ. Jenže zázrak se nekoná, vše, co jim člověk UOZI odešle, tak ty umělkyně na úřadě jako úplně první okopírují, a protože to není "z jejich" tak papírem ani tiskárnou věru nešetří, každý malý obrázek pomalu na A3. Takže papírové dokumentace je stejně i poněkud více. Zákazníkům se stejně musí dát GP v papírové podobě, jelikož těžko by nějaký zákazník akceptoval soubor jako např. 733105_GP_01429.pdf na nějaké "malé" flashce, která by mu zůstala. Ikdyby si jej totiž nechal vytisknout na nějakém czeckpointu, tak jelikož to je fakticky papírová kopie prvopisu, tak stejně musí jako kopie být ověřena klasickým kulatým modrým razítkem a to může zase jen u GP jen UOZI, takže úspora ničeho žádná. Jak by se asi na té poště vytiskl plán o formátu A2, kde bude třeba zahrádková kolonie a každého se týká jen jediná položka s chatkou a zahradou, tak to je nemožné. Musilo by to být slepeno a na "švu" také přerazítkováno. Takže jen další umělá práce navíc.
Slušný člověk, který nikomu nic nedluží, platí daně a dodržuje zákony a před nikým ani ničím se nemusí skrývat nemá racionální důvod odmítat datovou schránku...
Jak píšeš, nikomu nic nedlužím, daně platím a zákony se snažím dodržovat a nemám potřebu se skrývat, tak právě vůbec nevidím důvod, proč tu schránku mám mít.
Počítač je můj soukromý, navíc nemám povinnost ho mít, email nepotřebuju, když mi někdo něco chce, tak mi může zavolat, chytrý mobil taky nemám a nepotřebuju ho, když se chci podívat na internet, tak se kouknu až večer doma na počítači, tak nevím, proč bych tu zbytečnost měl mít a furt někam koukat, jestli mi náhodou něco nějaký úřad neposlal, na to mají poštu, za ty peníze, co nás ty úředníci stojej, by nemuseli být tak líní a napsat dopis a poslat ho poštou.
Až mi zaplatí stát počítač, internet, chytrý telefon, tiskárnu, papíry včetně náplní do tiskárny a nebudu za tu schránku nic platit, tak budiž, ale stejně jí nebudu umět používat.
ja mam datovou schránku a finanční úřad mi každýu rok na jaře do DS pošle každoroční výměr daně z nemovitosti...stát to přijde řádově na několik korun...pokud mi budou posílta obálku s dodejkou, stát to stojí 84 korun..To je ten rozdíl, pokud chceme skutečně malý stát s minimem úřednic, které tisknou nebo lepí obálky a odnáší papíry na poštu, je elektronizace nevyhnutelná...pokud tzo nebdue mít formu DS, tak jinou
a další důvod...stát utratil za DS MILIARDY...nechápu, proč by mě stát vyhazovat peníze za něco, co se nebude využívat...
@paveldvorak myslis ze to lepi urednice jo? Na to jsou uz 25 let stroje. Ale s tim setrenim statu souhlasim (i kdyz tedy v tomto pripade urad plati zase statnimu podniku poste a zase to dava praci lidem na poste - takze vsechno ma sve) a ani ten pocitac neni nutny, datovku lze totiz obsluhovat pres mobil. CZ.NIC k tomu dela aplikaci.
paveldvorak: Tak to ty asi příliš slušný člověk nebudeš když se snaříš ty datové schránky vnucovat nám slušným co máme dost racionálních a rozumných důvodů proč datovou schránku nemít a nechtít ji.
milancukrar: Pokud se nemá používat smajlík s vyplazováním jazyka, jako malé dítě tak nevidím nic jednoduššího než tento smajlík z výběru smajlíků odstranit. Pokud tam je tak je třeba počítat, že ho občas nějaký "puberťák" použije.
zaseja: Docela dobré, racinální a rozumné argumentace proti datovým schránkám. To ale nikdy nepochopi ti co datové schránky přímo zbožňují jako něco ideálního bez čeho se nedá žít.
autak: A co si ty důvody přečíst. V této diskuzi je dost uvedených důvodů pro a proti datovým schránkám a tak neni třeba stále dokola opakovat to co už zde někteří uvedli.
Aha, tak že jste podnikatel. To je ovšem něco jiného. Já žil v domění, že se bavíme o člověku, co není schopen užívat pořádně internet a podobně. Tak to se omlouvám. Stejně si ale myslím, že je datovka výhoda. Až budeš na léto na chatě, tak stačí si jednou týdně zajet někam podívat na maily a nemusíš kvůli poště jezdit každý týden domu kontrolovat poštu.
milancukrar: "kritizovat, to umí každý, ale šetřit stát již málo kdo." Co je na kritice až tak špatného když je něco krititikyhodné? Stát vymyslel datovky a nyní zjišťuje, že je až tolik lidí nepoužívá jak si to asi někteří politici mysleli a tak se rozhodlo, že ty lidí k tomu donutí a nařídí se jim to povinně. Ať nejdříve stát zajistí aby pořádně fungovala idebtita občana na všech státních úřadech a pak ať lidí tlačí (ne povinně) k používání něčeho jiného. Pokud chce stát šetřít tak ať nejdříve začne u sebe a neutráci tolik za mnohdy zbytečné jednání a obstrukce v parlamentu, řešení různých kauz pouze proto aby se někoho dostalo z politiky atp. a až pak chtějí aby lidé šetřili stát. To co bychom my obyčejní lidé ušetřili státu to ten stát stejně dokáže na něčem prošantročit.
ops, žasnu, co dokáže vyčíst z textu, který jsem nenapsal..
milancukrar: "kritizovat, to umí každý, ale šetřit stát již málo kdo." Co je na kritice až tak špatného když je něco krititikyhodné?
Teď mi ukažte, kde jsem napsal to, za co mne kritizujete? Já někde napsal, že kritika je špatná?
Taky mne zkritizujte, že nabádám šetřit...
milancukrar: A proč ty zde 19.12.22 11:38 kritizuješ někoho za to, že si dovoluje kritizovat něco co považuje za kritikyhodné, ale tobě to není po chuti? To by se tu mělo kritizovat pouze to co ty uznáš za vhodné? To snad nemyslíš vážně.
Nikde nekritizuji šetření. Šetřit samozřejmě ano, ale vždy na těch správných místech a ne že někde se bude přehnaně šetřit a jinde ty ušetřené peníze mnohonásobně utrácet a prošantročovávat.
Povinná elektronizace předpokládá i spolehlivou elektrifikaci. A ta se očekávat nedá. Takže z hlediska faktického je to nesmysl.
Ale protože nesmysl je smysl této vlády, docela bych se obával ..
Když mi pošta nedodá dopis, tak se nic nedovím a nemám často co řešit. Když mi nedodá důležitý dopis a já tím pádem prošvihnu něco důležitého, je na mě dokazovat že jsem dopis nedostal - to se mi ale prakticky nikdy nepovede. Pokud klekne elektrifikace na několik týdnů, tak skutečně máte asi smůlu; jenže v tom případě je to tak velký průšvih, že nedoručený dopis je proti tomu prkotina.
rumicek: Z toho jak jsem to pochopil tak i v případě datové schránky bude třeba dokazovat, že v případě důležité zprávy si ji nebylo možné vyzvednout a přečíst a případně i vyřídit např. z důvodu, že klekla elektrifikace na několik týdnů, někdo ležel v nemocnici kde neměl možnost pracovat s pořítačem a internetem atp.. Příliš dobře si nedovedu představit jak někdo v takovém případě by měl někde chdit nebo jezdit za dodavatelem elektřiny a doprošovat se aby mu laskavě písemně potvrdili, že v jeho bydlišti nešla elektřina a kdy a jak dlouho a nebo jezdit např. přes půl republily aby mu tam v nemocnici potvrdili, že ho tam nějakou dobu hospitalizovali. A co lidi kteří přes léto pobývaji někde na chatě kde nemají zavedený internet.
V podstatě potvrzuješ moje tvrzení, že je to stejný jako u pošty. Včetně tý chaty. Ale nevěřím, že člověk používající portál občana nemá v mobilu internet a celý pobyt na chatě se nepodívá na maily.
rumicek: Nemusíš tomu věřit ale opravdu ne každý má v mobilu internet. Je ještě dost lidí kteří používají tlačítkový mobil který internet neumí. Nevím ale asi stále ještě budou nějaké místa kde není mobilní signál. Také si občas lidí na chatě chtějí odpočinout od internetu a mobilu a tak mobil vypínají aby je tam nikdo neobtěžoval. Já např. internet v mobilu vůbec nepoužívám přes mobilní data ale pouze přes WiFi kde ho mám doma svůj a zdarma.
Takže internet máš. Je úplně fuk, zda se někdo připojuje na modem z telefoní linky pomocí wifiny nebo LTE daty v mobilu.
Říct nemám internet je jako říct nemám telefon nebo rádio.
Smode, nechci snižovat vaši významnost pro stát, ale obávám se, že je mu úplně šumák, zda svou datovku, až jednou bude i pro fyzické nepodnikající osoby, zprovozníte či nikoliv. Bude postupovat podle svých zákonů, stejně jako ve všem ostatním. Stát, potažmo vláda zareagovala na výhrady takových osob a přidělí datovky jen živnostníkům atd., nikoliv kanonenfutteru, neboť ten řval jak protržený a vládě došlo, že je to zbytečné, ale jednotlivci a jejich remcání ji zas tolik nepálí
Datovky pro právnické osoby a živnostníky mají svůj pozitivní smysl, rozhodně ulehčují oběma stranám komunikace život a zlevňují provoz, nemluvě o eliminaci sporů "Poslali jsme vám zprávu! Neposlali! Poslali..." ad nauseam. Paranoici to holt hůř snáší, ale to by si měli vyřídit se svým lékařem, to za ně žádná vláda nevyřeší.
Zda to já uznávám? Nikoliv, pokládám to za užitečný nástroj nejen pro státní správu, ale i pro občany. O zdanění mi nemluvte, o tom multizdanění koruny, co se provozuje si myslím své a nic pěkného to není.
edit: Pardon dal jsem spatne prezdivku @autak
nemas povinnost, to je fakt Jako bezvyznamna nepodnikajici FO vsak taky nemas povinnost mit DS, ale jen mas to pravo na ni.
Internet chytnes v Tescu i Lidlu (kdyz uz se neumis napichnout na souseda, ze to nechces doma platit to chapu, zbytecnych 199/mesicne) a datovku muzes pres aplikaci pohodlne a bezpecne provozovat i z chytreho mobilu i z obchodu
(Notifikace si lze nechatmposilat na sms, mail)...
A do kramu s wifi snad vetsina mobilni populace jeste obcas zavita, ne?
smode2 (autak): Chodit kvůli datovce každý den do Tesca, Lidlu nebo někam kde je WiFi zdarma aby tam zkontrolovat datovku nebo se ne příliš neslušně napichovat na souseda mi připadá jako ne příliš dobrá a solídní rada. Notifikace si asi lze nechat zasílat na SMS, ale asi za nějaký poplatek za ty SMSky.
Fakticky bude tento umělý dosti nedokonalý výmysl zřízen : každému kod má IČO, bez ohledu na to, jestli je osvč či nikoliv (to proto, že mít ičo, alias např. živnostenský list zdaleka neznamená být osvč, daná osoba může mít důchod a nic na způsob osvč nečinit, případně být zaměstnána a opět nebýt osvč, jen má z minulosti z nějakého důvodu ičo, buď ze ŽÚ, nebo českého statistického úřadu, kde si jej lze též nechat přidělit v určitých případech, které nejsou živnostmi), dále také každé osvč (v pravém slova smyslu), která ičo nemá (= nemusí mít, např. umělecké činnosti apod). Dopadne to asi podobně, jako s eet. Stát bude předstírat, jak se jako ušetřilo. Podobní výtečníci tak argumentovali v případě UOZI, kterým takto uměle se vkradli do jejich profese různí IT vykukové zaměstnaní na ČP s elektronickým ověřováním, dodnes velmi nedokonalé, kvůli různorodosti dokumentace a úspora tím pádem žádná, že prý se nebude již nic tisknout a skladovat v regálech. Výsledek, vše se poslané elektronicky znovu kopíruje a tiskne a jelikož z cizího krev neteče, tak papíru ještě více v regálech se ukládá, to je ta údajná státní úspora. Opravdu neexistuje důvod, pár miliard jako "ušetřit", aby si je úřední škůdci následně přidali na platech ve státní správě, aby přežili tu inflaci, čehož výsledkem je ješrtě větší inflace. Zkrátka, dětinské uvžování o "úsporách", které nenastanou. Bude zajímavé, jak osobám (kteeré mají ičo) odsouzeným pošlou do datové schránky, že mají nastoupit do lochu alias VTO. No není nad "úspory". Státní kolaboranti to budou ovšem adorovat. Ostaně , takoví byli i za nacismu, že prý kdo má vše přeci v pořádku, nemá se čeho obávat, jeden z nejhloupějších nesmyslů v jakémkoliv režïmu, často to šíří různí MLAMOJOVÉ = MLadý AMbiciOsní Jinoch.
Jen doplním, že u dokumentu poslaného datovou schránkou se před jeho vytištěním musí provést takzvaná autorizovaná konverze...bu%d ručně, prosgřednicvtím czechpointu nebo s využitím dalšího software, který je nutné ZAKOUPIT...není to vůbec uživatelský příjemná činnost a už vůbec ne intuitivní...vzhledem k tomu, že to stálo miliardy, pochybuji , že to někdy někdo zruší...ani s nějakým uživatelským vylepšením nepočítám...
Pokud jde o ty úřední škůdce, řešení je jednoduché, elektronická evidence. Normální elektronické úložiště, kam se datové dokumenty podle nějakých pravidel uloží tak, aby je mohl kdokoliv kdykoliv rychle dohledat...
Bávalý premiér A. Babiš říkal že státní instituce a obce pracují s několika tisícovkami elektronických systémů, které používají ke své práci a tedy i k evidenci...ty systémy jsou odlišné a nejsou vzájemně kompatibilní...vytvářeny různými IT firmami...
Logicky je pak nutné utratit další miliardy a vytvořit jednotný systém, který bude alepson v části evidence archivace společný pro celou státní a veřejnou správu.
Naši ( a především evropští) politici na to jdou od konce, v čr byl vytvořen nějaký elektronický národní archiv , do kterého se nedají poslat dokumenty kvůli nekompatibilitě...tomu nerozumím...pokud se má něco jednotně archivovat, musí se to nejdříve jednotně "vytvořit".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.