Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nenahlášené trvalé bydliště

Od: tondahor odpovědí: 13 změna:

Zdravím, mám o trochu větší problém, ve kterém se již delší dobu potýkám a vyzní mi jako neřešitelný. Uvedu to v podobném příkladu.

Člověk dluží peníze, ten člověk se z poslední adresy odstěhuje(do vedlejší vesnice, jen neznáme přesnou adresu) a tomu dotyčnému o tom nedá vědět. Poté posílá menší splátky a udává na složenku pořád tu starou adresu.

Poradíte mi, jak si na tu osobu tzv. došlápnout? Adresa je hlavní co mě momentálně tíží, jelikož to všechno na ní visí (právník atd.). Jde to nějak, že nebudu muset na Policii? Jakou jsou na toto paragrafy?

Takže bych byl rád za odpovědi od někoho kdo tomu více porozumí a předem děkuji za pomoc.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

4x

Pro vás se zatím nic nemění a nevidím v tom zatím nic neřešitelného. Je hodně lidí, kteří pobývají v cizině, nebo mimo trvalý pobyt pracovně na opačné straně republiky, dlouhodobě ve zdravotnickém zařízení a přesto jim zůstává původní trvalý pobyt. Dokonce jsou i občani, kteří jsou k trvalému pobytu nahlášeni na obecném nebo městském úřadě (majitel ve odhlásil ve správním řízení). Je dobře, když si budete pokud možno sledovat jeho pohyb. Ale zatím je pro vás směrodatný trvalý pobyt uvedený na smlouvě o půjčce. A pokud ve smlouvě nebyla uvedena povinnost nahlásit změny údajů, ničeho se nedopustil. Nebojte se, s tím si právník a případně exekutor poradí, pokud by přestal plnit své závazky.

zdroj: pravnik.cz/...

" Místem trvalého pobytu se podle zákona č. 133/2000 Sb. rozumí adresa pobytu občana v České republice, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Objekt musí být označen číslem popisným nebo evidenčním, popř. orientačním a je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci. Z přihlášení občana k trvalému pobytu podle zákona výslovně nevyplývají žádná práva k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti." 1

Trvalý pobyt je tedy definován jako údaj "pouze"evidenční. Ve skutečnosti s ním ale pracuje celá řada dalších zákonů a navazuje na něj řada práv a povinnosti, např. právo volební, výkon mandátů v obecních zastupitelstvech, poskytování sociálních dávek, příspěvku na bydlení, úhrada poplatku za svoz a likvidaci odpadu, parkování v placených zónách, exekuce apod.
doplněno 21.08.10 09:27:

Ještě bych vám doplnila povinnosti při změně trvalého pobytu: *klik* zdroj: bpp.iure.cz/... - je to zde moc pěkně a srozumitelně uvedené. Já jsem výjmula pouze část informací:

Přihlásit se v příslušné ohlašovně úřadu v místě svého nového trvalého pobytu by se měl občan do tří dnů po té, co u něj k této změně došlo. Kromě vyplnění přihlašovacích tiskopisů a uhrazení správního poplatku ve výši 50,-Kč přitom musí předložit doklady o vlastnictví domu či bytu nebo jiný titul opravňující ho k jejich užívání anebo úředně ověřený souhlas oprávněné osoby s přihlášením k trvalému pobytu. Souhlas vlastníka objektu se nevyžaduje, pokud si občan zvolí místo trvalého bydliště v místě trvalého pobytu svého příbuzného v řadě přímé, sourozence nebo manžela. Za osoby mladší patnácti let nebo osoby zbavené způsobilosti k právním úkonům přihlášení k trvalému pobytu vyřizuje jejich zákonný zástupce. Při změně místa trvalého pobytu oddělí ohlašovna vyznačenou část občanského průkazu. Současně občanovi vydá potvrzení o změně místa trvalého pobytu. Změna místa trvalého pobytu je důvodem pro vydání nového občanského průkazu.

tondahor
hodnocení

Jenže ona neplatí tolik kolik by měla, právník má všechny papíry a řekl, že dokud nebude mít její novou adresu, tak se to dál nepohne. Právě že sledujeme pohyb, proto víme, že již nebydlí, tam kde bývala doposud.

Když jsme se spojili s mobilním operátorem jejího čísla, tak jsme se dozvěděli, že si zrušila paušál a přešla na kredit. Poslední adresu tam také měla uvedenou tu starou, takže jsme se prakticky nic opět nedozvěděli.

Jde teda ještě nějakým způsobem, zjistit ta její nová adresa nebo ji donutit, aby ji uváděla na složence?

radi*

Co to máte za právníka? "plzeňáka"? .-) Tohle přeci není překážka k upomínce či k žalobě... jen platební rozkaz se musí doručit. Pokud se jí pošta nepřeposílá, tak se nedoručí... soud jej zruší, nařídí jednání, kde již platí fixce doručení - je na každém, aby se postaral, aby mu bylo doručováno. Pokud se nezúčastní soudního jednání, bude vynesen rozsudek pro zmeškání. Může následovat exekuce a exekutor si již zjistí skutečný pobyt. Nebo si najměte detektiva, za pár kaček Vám to zjistí... a třeba ani nezvedne zadek od PC.

tondahor
hodnocení

Ne, našeho místního. Podle něj to je překážka, že se to nemůže dál hnout.

Jen kdybych věděl jakého detektiva, nevíte o nějakém? *cteni*

radi*

Nevím, odkud jste, tak blíže neporadím...

firmy.cz/...

tondahor
hodnocení

Ona je ze Zlínského kraje ;)

radi*

OK, tak mi napište do vnitřní pošty svůj e-mail nebo na můj radi@centrum.cz + více informací o ní.

tondahor
hodnocení

Děkuji za pomoc, informace jsou na emailu.

lidka*

Poohlédněte se po jiném právníkovi, pro kterého to nebude překážkou. Kolega vám radí dobře. Proto máte právní zastoupení, abyste nemuseli sami běhat po vesnici a shánět dlužníka. I když samozřejmě je dobře, že i vy si tyto informace sháníte. To může celý proces vymáhání jenom urychlit a tím i snížit náklady. *tuc* A navíc, jestli nemá dluh jenom u vás. Prodlením by se vaše šance jenom krátily.

antynka*
hodnocení

0x

To že se člověk fyzicky někam přestěhuje ještě neznamená, že mění trvalé bydiště. Odkud víte, že má i změnu trvalého pobytu?

doplněno 21.08.10 02:12:

A jinak moc nechápu váš problém. Jaké splátky? Na základě čeho?

tonek

Víme, jelikož si brala hypotéku na barák.

Splátky, kterými splácí dluh. Měli jsme s ní sepsanou smlouvu o půjčce.

jsem*
hodnocení

0x

Napište mi vnitřní poštou, něco vám poradím, ale veřejně nemůžu. Mám osvědčené...

tondahor
hodnocení

antoninhornacek@email.cz

Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]