Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamarádka nemá kde bydlet

Od: inzinyrka® odpovědí: 11 změna:

Může prosím někdo poradit v následující situaci?

Moje kamarádka se rozvedla a odstěhovala se s dcerou od manžela do podnájmu. Byl to byt známého, který jí umožnil tam bydlet asi 4 roky za celkem nízkou částku. Časem ale potřeboval peníze a byt chtěl prodat. Kamarádka si našla přes jiného známého další levný podnájem. Bydlí tam asi 3 měsíce, ale majitel bytu jí přišel říci, že se musí co nejdřív vystěhovat, protože je to městský byt a někdo "nabonzoval", že tam bydlí bez přihlášení. Ona je v dost zoufalé situaci, protože ještě k tomu splácí jako ručitel cizí půjčku. Nedovedu si představit, co by měla dělat. Napadlo mě - mohla by jít do azylového domu? Nebo musí splňovat nějaké podmínky? Pomohli by jí na byťáku? Do 14 dní se musí vystěhovat. Kam by se mohla obrátit?

Děkuji za případné rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

4x

Kolegyně, je to těžká situace a asi to nebude jen tak k vyřešení. Já bych se nejprve obrátila na městský úřad na odbor, který má v kompetenci bytové otázky. Byťák bych dala až na druhé místo. Tam ať požádá o souhlas k pronájmu alespoň do té doby, než si najde jiné bydlení. Musí pořádně zapůsobit, třeba to dopadne. Město to může jako majitel povolit. To by bylo přeci řešení - souhlas a prodloužit lhůtu. Je vůbec otázka, zda nájemce bytu si nevymýšlí - to by se ukázalo při jednání na úřadě. Hlavně ať se nenechá hnedka odbýt a odkázat na byťák. Ten sice vykonává správu, ale stejně si myslím, že rozhodovací pravomoc má nejspíš město. Záleží na tom, jaké pravomoci byťák má. Ten azylový byt bych nechala až jako poslední šanci. Kdyby se podařilo získat souhlas k podnájmu, urychleně hledat jiný podnájem - lépe klasický nájem, ať si může dát trvalý pobyt. Tak ať se to povede. *cteni*

abdul*
hodnocení

2x

Co zkusit promluvit s tím druhým známým a nechat její pobyt v onom obecním bytě oficielně posvětit? Stačí podnájemní smlouva a město nebo obec by mělo na takovou úpravu přistoupit ( jde to maximálně na rok )?

marenka*
hodnocení

0x

Nevím, kolik Vaší kamarádce je let, jestli má dítě a z jakého je města. Třeba u nás funguje domov pro matky s dětmi, nebo nedávno postavili panelák, kde jsou vyloženě malé bytečky pro lidi v nouzi. Klasický azylový dům, nebo ubytovna u nás jsou taky, ale to je děs.

hodnocení

U nás asi něco takového taky je, ale (díkybohu) nikdy jsem to nepotřebovala, ani nikdo z mých blízkých, takže v téhle oblasti se vůbec neorientuji. Nemám představu, jak se může k takovému bydlení dostat, kam má jít, kde si co vyřídit... Moc ráda bych jí pomohla a nevím jak. Je jí 45 a dceru má 20letou, ta studuje VŠ. Nejstrašnější jsou ty splátky té půjčky, mně je z toho úplně špatně, prostě podepsala ručení, jako každý věřila, že si to dlužník zaplatí sám... to se nestalo, a navíc ten, kdo ty peníze půjčil, udělal z ručení za asi 300.000 podvodem směnku asi na milión a dal to k soudu, podvod mu nikdo nedokázal, její podpis tam byl... asi nakopírovaný...a ona platí a platí a teď přišla o bydlení a je úplně beznadějná. Hrozná situace.

lidus*
hodnocení

0x

U nás je domov pro matky s dětmi, ubytování je na dobu určitou, zpravidla na 1 rok.

hodnocení

Děkuji za odpovědi, proberu to s ní, snad se to vyřeší. Mám ji ráda a je mi jí líto, za svou situaci až tak nemůže.

radi*

Určitě ať shání "obecní" bydlení, vč. "azyláku"... u klasického nájmu nemá nárok na různé soc. podpory a bude na tom v konečném důsledku hůř.

pt®

Ježkovy oči, inžinýrko, to je situace. Já také žádné zkušenosti nemám, ale snad v tom azylovém domě by měla nárok na různé soc. podpory. Kdyby tak dostala alespoň jednu místnost od města, třeba i horší kategorie, ale byla by ve svém. Jedině hledat na internetu třeba právní poradnu on-line. Jinak opravdu nevím. *mala* PT /stařenka/

hodnocení

Všem děkuji, případně se ozvu, jak všechno dopadlo.

hodnocení

0x

Já by jsem šla na sociálku.Každé město má své soc.byty nebo navrhnou jiné řešení.

3t*
hodnocení

0x

Ahoj inzynirko tak mi to nedalo a také jsem se zaregistroval ;) K tvému dotazu: neznám situaci dopodrobna, ale tady vidím hlavní problém v tom, že tvoje kámoška dluží velké peníze a bylo to na ní šméčko. Měla by se zaměřit na to aby si sehnala dobrého právníka aby se na to mrkl a vysekal jí z toho. Dlužit nebo nedlužit mega je docela rozdíl a osobně si myslím, že by se mohla soudní cestou domoci nápravy. Ale píšeš že teď hledá hlavně rychle bydlení: na azylové bydlení to nevidím, protože se nejedná o krizovou situaci - nebyla ze dne na den vyhozena z bytu i s dítětem, ona už přes 4 roky nějak provizorně bydlí, ale třeba se jí povede něco azylového sehnat. Nápady na rychlé levné bydlení: ubytovna; sehnat si zaměstnání které nabízí jako zaměstnaneckou výhodu i ubytování (TPCA v Kolíně); najít levný pronájem na bezrealitky.cz/... ; s někým domluvit spolubydlení; zažádat si o obecní byt (to ale trvá dost dlouho než je přidělen); za 100k se dá koupit byt v paneláku na nějakém nepříliš atraktivním místě (třeba s vysokou nezaměstnaností); občas se dá sehnat byt vysloveně za hubičku, nedávno mělo město Žatec akci že rozprodávalo poničené byty za 50k do osobního vlastnictví. Držim palce ať to kamarádce dobře dopadne*placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]