Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2 brigády současně a odvody

Od: joseph odpovědí: 5 změna:

Ahoj, v současné době mám brigádu na DPP, kde mám podepsaného poplatníka + dodané potvrzení o studiu, takže do částky 10 tisíc mám všechno čisté.

Od nového roku však budu mít DPČ, kde přesáhnu částku 3,5 tisíce a počítám s tím, že budu odvádět srážkovou daň, o kterou si další rok požádám v daňovém přiznání. Avšak jedna věc mě tady dost překvapila - zdravotní pojištění se mi vypočítává z minimálního vyměřovacího základu, takže i když si vydělám např. 5 tisíc hrubého, tak jen 2 tisíce z toho zaplatím na zdravotním pojištění, takže se mi to absolutně nevyplatí, protože tohle pojištění mi nikdo nevrátí.

Je možné, že bych v zaměstnání A měl podepsaného poplatníka a v zaměstnání B bych dodal potvrzení o studiu, abych nemusel doplácet tak obrovské částky? Samozřejmě tuto skutečnost nahlásím v zaměstnání A. Jde mi o to, zda je to takhle možné? Anebo lze uplatnit slevu na studium pouze tam, kde je podepsán poplatník?

Nevím, kde jinde bych se zeptal a vím, že to je trošku odbornější, ale zkusím se i přesto zeptat.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Za studenty platí zdravotní pojištění stát. Neplatí proto pro ně minimální vyměřovací základ. Limit pro rok 2023 je u DPČ 3999 Kč. Když ho překročíte, budete platit zdravotní 4,5 %.

josehp
hodnocení

Ano, ale pokud se nepletu, tak to platí pouze v případě, že bych dodal potvrzení o studiu. V důsledku toho, že budu mít 2 brigády současně, tak je možné dodat potvrzení o studiu pouze jednomu z nich. Zkoušel jsem online dostupné kalkulačky a vždy mi tam vyjede, že je třeba doplatit ZP v důsledku minimálního vyměřovacího základu.

Tak si udělejte od potvrzení kopie a můžete je nechat kdekoli, kde bude potřeba studium prokázat.

Pouze jednou můžete potvrzení o studiu uplatnit, pokud chcete tzv. slevu na dani na studenta. Tedy z hlediska daně z příjmu. Ohledně zdravotního pojištění je to jasné - dokud jste student, platí za vás ZP stát (tzn. nedoplácíte do minima). Můžete doložit potvrzení o studiu k DPČ. Z DPP do 10.000 zdravotní pojištění neplatíte vůbec. Tam můžete doložit potvrzení o studiu pro účet slevy na dani, ale je to nadbytečné, základní sleva na poplatníka pokryje celou sraženou dań.

joseph
hodnocení

Dobrý den, přesně tohle jsem potřeboval slyšet, děkuji Vám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]