Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zada mám nárok na reklamace vrácení zboží ze zákona 14 pracovních dní lhůta. Pokud mi zboží bylo doručeno dne 7.11. a zboží jsem vrátila dne 24.11., ale zboží obdrželi v prodejně dne 25.11. mám pravdu v tom že zboží i když bylo vráceno na hranicí 14 dní lhůta, z důvodu že já jsem zboží odeslala zpět Českou poštou dne 24.11. z pravidla jsem ve lhůtě?
Nikdo zatim nerekl to hlavni. 14 dnu je na odstoupeni od smlouvy, ne na vraceni zbozi! To lze vratit dalsich az 14 dnu od odstoupeni. Takze 21.11. stacilo prodejce informovat.
Také jsem to četl, ale je zajímavé, že ani ČOI toto na svých stránkách neuvádí, že vlastně zboží mohu vrátit až po 28 dnech (tedy já to tam nenašel). Každopádně většina lidí vrací zboží zároveň s odstoupením, stejně jako učinila tazatelka, čili to podstatné bylo sděleno, lhůta ji propadla.
Pokud vám bylo zboží doručeno 7.11., poslední den, kdy vám platila 14 denní lhůta, byl 21.11. Datum 24.11. je již po lhůtě.
krtek6
ano, přesně tak...jenom taková malá finta...většinou stačí třeba za "5min 12" před skončením lhůty poslat mail s tím, že využívám možnost vrátit zboží dle zákona ve 14denní lhůtě a je splněno. Podle zákona se totiž nebere lhůta, kdy jim fyzicky zboží vrátíte, ale kdy se odstoupilo od smlouvy.
Dle § 1829 odst. 1 má spotřebitel má právo odstoupit od smlouvy ve lhůtě čtrnácti dnů. Dle § 605 odst. 1 lhůta určená podle dnů počíná dnem, který následuje po skutečnosti rozhodné pro její počátek. Dle § 607 připadne-li poslední den lhůty na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty pracovní den nejblíže následující. Dle § 1818 se považuje lhůta pro odstoupení za zachovanou, pokud spotřebitel v jejím průběhu odešle podnikateli oznámení, že od smlouvy odstupuje. V daném případě lhůta končí 21., protože je to pracovní den. Rozhodující je datum odeslání oznámení, nikoli doručení zboží. To však nic nemění na faktu, že lhůta pro odstoupení nebyla dodržená.
Nemáte. 14 dní uplynulo 20.11. Takže i den odeslání 24.11. je již po uplynutí lhůty. Každopádně i tak by to bylo pozdě, počítá se den doručení, ne donesení na poštu. Však vám 14 dní na vrácení zboží také běží až v den doručení a ne v den, kdy oni to odešlou. Ale pokud jste zjistila, že zboží nechcete, co s ním děláte tolik dní a neodešlete hned? A jak postupovat? Nijak - užívat zboží, co jste si zakoupila..
Musíte si ujasnit několik pojmů. 1. Jestli chcete zboží vrátit do 14 dní nebo reklamovat. 2. Co je 14 dní a 14 pracovních dní. Takže jestli chcete zboží vrátit do 14 dní a prodejce jste o tom nijak včas neinformovala, zboží jste odeslala dle dat, jak píšete, tak máte smůlu. Lhůtu jste prošvihla, není to 14 pracovních dní, ale pouze 14 dní. Čili to vám prodejce neuzná. Chcete-li reklamovat, musí mít výrobek nějakou vadu. Pokud žádnou vadu nemá, nelze nic reklamovat. Promiňte, ale vypadá to, že jste pouze využila obchod jako půjčovnu zboží. Takový ten klasický tríček českých lidiček, když jedou na dovolenou nebo něco krátkodobě potřebují, tak si to koupí a po použití ve lhůtě vrátí. Což chystaná nová právní úprava již značně znemožní. Závěrem, pokud nereklamujete žádnou vadu, prodejce jste neinformovala ve lhůtě, 14 dní lhůtu jste prošvihla a zboží jste přesto odeslala, tak máte krapítek problém. Neboť momentálně nemáte peníze (ani je zpátky nedostanete) a nemáte ani zboží (a zpátky ho dostanete, když si zaplatíte další poštovné).
Dobrý den, mockrát děkuji všem za rady a informace. Tato byla moje první zkušenosti z takové objednávky, já jsem o pravidla odstoupení od smlouvy nevěděla. Za to ještě jednou děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.