Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předčasný důchod bez výplaty (předčasný důchod s odkladem výplaty) KDE tiskopis?

Od: duchod odpovědí: 17 změna:

Předčasný důchod bez výplaty (žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty) - kde tiskopis/formulář?

Dobrý den

Řeším tuto situaci za svoji (relativně DOST neschopnou) matku.

Matka si může v roce 2023 zažádat o odchod do důchodu/výplatu důchodu. (To hodlá udělat ale rovněž hodlá dále pracovat). V letošním roce, ke konci "všude"byli informace o tom, že pro lidi co "půjdou do důchodu"v roce 2023 je výhodnější zažádat si o důchod už v letošním roce, protože to pro ně bude výhodnější (dostanou vyšší důchod). Mělo by se to jmenovat něco jako "žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty důchodu", nebo taktéž snad "Předčasný důchod bez výplaty..."Toto by snad měli být oficiální názvy v "úřednické řeči".

Bohužel jsou úřady práce/sociální úřady (nebo kde se to podává) prý přeplněné a není možné tam jít osobně toto vyřídit. Měl by ale existovat formulář/tiskopis někde na internetu (stránkách sociálního úřadu?) který lze vytisknout, vyplnit a odeslat do konce roku na příslušný úřad a tím pádem byste měli mít hotovo a přiznaný předčasný důchod (vyšší) s odkladem výplaty až na rok 2023)... Tento tiskopis/formulář prý snad jde buď vytisknout nebo i vyplnit online, teď nevím.

Můj dotaz je jednoduchý:

Kde PROSÍM tento formulář online najdu...? Opravdu se mi moc nedaří to najít... "Něco"jsem našel ale nejsem si jistý jestli je to ten SPRÁVNÝ formulář (a nerad bych (matka tedy) vyplňovala špatný formulář který ji nepomůže). Může mi prosím někdo dát PŘÍMÝ odkaz...?

Přes google se mi nedaří nic najít, nachází to jen články a NE formuláře/tiskopisy, v článcích odkazy na formuláře nevidím... :(

žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty důchodu pdf - Google NENAJDE
žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty důchodu formulář tiskopis - Google NENAJDE
eportal.cssz.cz/... - NENAJDE (nevidím to tam)

Je mi 30, o důchodech nic nevím, absolutně se mi to nechce řešit, bohužel kdybych to neřešil já, tak to moje "velice schopná a proaktivní"matka nechá naprosto plavat :( (!).

(Jediný co jsem našel je toto:)

eportal.cssz.cz/...

Ale tam se nic o "předčasném důchodu"ani o "Odkadu předčasného důchodu"nepíše, takže to podle mě NEBUDE ten správný formulář...?

Může mi tedy PROSIM někdo dát SPRÁVNÝ PŘÍMÝ odkaz?

Děkuji (i za neschopnou matku)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

eportal.cssz.cz/...

doplněno 13.12.22 18:42:

1. vyplnit a donést na příslušnou pobočku dle bydliště, na podatelnu může dát kdokoliv, nechat si potvrdit kopii

2. raději si domluvit termín - telefon, e-mail

3. zaškrtnou předčasný důchod. To, že bez výplaty se sjedná až při sepisování na sociálce

duchod
hodnocení

Děkuji

A potvrzení kopie je standardní procedura? To stačí úřednici říct že matka chce po ní i potvrzenou kopii? A úřednice udělá kopii, oba dokumenty podepíše, orazítkuje atd. a jednu kopii dá matce (a to vše bez "držkování" :) )...?

Takto?

(Na co kopie vlastně slouží...? aby matka měla "důkaz" že to podala včas, kdyby to úředníci náhodou časem "zašantročili"? )

Děkuji

Když přinedete na jakýkoli úřad na podatelnu nějaké podání a máte s sebou jeho kopii, bez mrknutí oka kopii potvrdí (orazí "došlovkou", tedy razítkem "DOŠLO DNE ...". To Vám úplně stačí pro prokázání, že jste originál dokumentu na příslušném úřadě odevzdal v ten den. Jen nezapomeňte kopii viditelně označit třeba zeleným fixem nahoře slovem KOPIE. Je to naprosto standardní procedura.

duchod
15.12.22 17:27
hodnocení

hodnocení

2x

Váš příspěvek je poněkud zmatený.

Poslední odkaz (Uplatnění nároku...) je správný. To je ten tiskopis, který hledáte. Nejedná se o žádost o důchod, tu si nikdo nevyplňuje sám. Vždycky se žadatel musí dostavit k referentce na odd. důchodového pojištění OSSZ s relevantními doklady, ona žádost vyplní v systému sama, vytiskne, žadatel si zkontroluje údaje a podepíše ji. Pak je žádost odeslána ke zpracování na ČSSZ. Ten tiskopis, který jste hledal (a našel) slouží k tomu, aby si žadatel v této opravdu přetížené době uchoval pořadí, čili aby jeho žádost o důchod mohla být sepsána s parametry roku 2022. Normálně to nebylo možné, o předčasný důchod nelze požádat zpětně a bylo možné jej přiznat nejdříve ke dni sepsání žádosti. Protože ale tuto lhůtu nelze z kapacitních důvodů jednotlivých OSSZ dodržet, vznikl uvedený tiskopis, jakési "pořadí" pro rok 2022. Pokud to vyplníte a odevzdáte na podatelně OSSZ (v Praze PSSZ, v Brně MSSZ) do konce letošního roku (doporučuji neotálet až do Silvestra), budete v následujícím půlroce vyzváni k návštěvě OSSZ za účelem sepsání žádosti tak, jako byste ji sepsali v roce 2022. I na tiskopis Uplatnění... můžete připsat, že se bude jednat o předčasný důchod bez výplaty.

A prosím, nevyjadřujte se o své matce tak neuctivě.

Nikdy nezvyšuj hlas na člověka, který Tě učil mluvit.

pckop1

Ještě doplním. Jestli se žádost neprojedná do 6 měsíců, jako by neexistovala.

paní inženýrko, opět skvělá odborná rada od odbornice. Bohuž jsem dneska opět vybodován, takže až zítra.

milane, v pohodě, na body si nehraju.

duchod
hodnocení

Děkuji.

Toto bylo inteligentní a pomohlo :)!

Ještě bych se chtěl jen zeptat

1) Vytištěnou, vyplněnou, podepsanou žádost stačí poslat i poštou (do 31.12.2022), případně osobně zanést do podatelny nějakého LOKALNIHO pracovistě ČSSZ (tady pobočky: cssz.cz/... Nemusí to být JEN na těch dvou pobočkách co jste psala (Praha a Brno?)

2) Ohledě samotného termínu (do těch 6 měsíců) si tam má matka sama zavolat (a domluvit konkrétní termín) nebo to má nechat čistě v režiji úředníka (a doufat že úředník sám zavolá ohledně termínu a nezapomene...)?

3) V tom dokumentu to je tato červeně zvýrazněná pasáž: (viz odkaz - obrázek)

prnt.sc/...

(co má matka zatrhnout) ano? "Předčasný starobní důchod"(tam ale chybí "s odkladem výplaty"... To tam má fyzicky dopsat za to...?)

Trochu se bojím aby tato žádost nebyla pochopena jako žádost o "normální"předčasný důchod (protože ten by byl nížší myslím (?) ). To matka nechce, nechce jít do předčasného důchodu (s nižší výší důchodu), chce si jen podat "Žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty"(do důchodu má jít někdy na podzim roku 2023) a chce si jen zafixovat letošní vyšší úroven důchodu...

Určitě tedy zatržením té kolonky nebude žádat o "standardní předčasný"(nižší důchod)?

Děkuji

Jak říkám, mě je 30, o důchodech nic nevím (proto možná pro někoho trochu hloupější dotazy z mé strany), toto vše by měla řešit matka, ale nechala to plavat...

1) Vytištěnou, vyplněnou, podepsanou žádost stačí poslat i poštou (do 31.12.2022), případně osobně zanést do podatelny nějakého LOKALNIHO pracovistě ČSSZ (tady pobočky: cssz.cz/...Nemusí to být JEN na těch dvou pobočkách co jste psala (Praha a Brno?) ne nějakého, ale na místně příslušnou OSSZ, podle toho, kde má matka trvalé bydliště. Prahu a Brno jsem zmínila proto, že tam se OSSZ jmenuje jinak - v Praze Pražská správa soc. zabezpečení a v Brně Městská SSZ. Nevím, kde Vaše matka bydlí. Já bych žádost na Vašem místě odnesla na podatelnu nejpozději příští pondělí, pokud to nestihnete zítra.

2) Ohledě samotného termínu (do těch 6 měsíců) si tam má matka sama zavolat (a domluvit konkrétní termín) nebo to má nechat čistě v režiji úředníka (a doufat že úředník sám zavolá ohledně termínu a nezapomene...)? To opravdu nevím, ale snad se tam během toho půl roku dovolá. Na stránkách ČSSZ je k tomu uvedené: K sepsání formální žádosti je tedy nutné se dostavitdo data stanoveného po dohodě s OSSZv návaznosti na toto podání (datum lze dohodnout telefonicky, e-mailem, popř. rezervací v online objednávkovém systému), nejpozději však do šesti měsíců ode dne uplatnění nároku. Čili jak se s úřadem dohodnete.

3) V tom dokumentu to je tato červeně zvýrazněná pasáž: (viz odkaz - obrázek)

prnt.sc/...

(co má matka zatrhnout) ano? "Předčasný starobní důchod"(tam ale chybí "s odkladem výplaty"... To tam má fyzicky dopsat za to...?) ano, předčasný důchod. O odkladu výplaty se může domluvit s referentkou při sepisování. Neudělá ale chybu, když to tam ručně dopíše. Projeví tak vůli být předčasným starobním důchodcem bez výplaty.

Trochu se bojím aby tato žádost nebyla pochopena jako žádost o "normální"předčasný důchod (protože ten by byl nížší myslím (?) ). To matka nechce, nechce jít do předčasného důchodu (s nižší výší důchodu), chce si jen podat "Žádost o předčasný důchod s odkladem výplaty"(do důchodu má jít někdy na podzim roku 2023) a chce si jen zafixovat letošní vyšší úroven důchodu...

Určitě tedy zatržením té kolonky nebude žádat o "standardní předčasný"(nižší důchod)? Podle mě toto stačí řešit až při faktickém sepsání žádosti o důchod.

Děkuji

Jak říkám, mě je 30, o důchodech nic nevím (proto možná pro někoho trochu hloupější dotazy z mé strany), toto vše by měla řešit matka, ale nechala to plavat...

duchod
hodnocení

Děkuji opět, pomohlo to :).

hodnocení

0x

Jen pro zajímavost - když se dovoláte na příslušné pracoviště a budete chtít radu, buď řeknou, že jim to nepřísluší nebo cosi ve smyslu "možná", "myslím si", ale jasný návod ani omylem.

Nemohou dát jasný návod, protože po telefonu nejsou schopni (ani z časových důvodů) vypáčit z tazatele všechny okolnosti a skutečnosti se všemi výjimkami. Člověk neřekne všechno, jenom to, o čem se domnívá, že je důležité, nebo kupu nedůležitých podrobností. Úřednice odpoví, tazatel se podle toho zařídí - a blbě. A blbci jsou pak na úřadech, člověk si nikdy nepřipustí, že chyba mohla vzejít z jeho strany. Proto ty všeobecné a vyhýbavé odpovědi. "Ona mi to tak řekla!" Kolikrát jsem to slyšela...

inženýrko, *palec*

No, po telefonu by mohly být schopné odpovědět na dotaz, jestli je to ten správný formulář i když na to nevypadá. Nebo - nebylo by vhodné zveřejnit formulář, u kterého nebude pochyb?

Za formuláře odpovídá ČSSZ, referenti na okreskách na to nemají vliv. Vlastně to ani nemají kde říct. Přenesou námět klienta vedoucí oddělení, ta se na poradě vedoucích zmíní metodikům (už je za rebela) a tam to skončí. Vlastní několikanásobná zkušenost.

Ovšem okresky jsou v první linii. S tím se musí naučit žít.

Jojo, standardní úpadek systému. Načálstvo vymyslí ko kotinu, ještě ji nabonzuje a způsobí tím kolaps poboček a těm pro jistotu neřekně, co s tím mají dělat ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]