Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezohlednost všude okolo nás, hlavně mladí

Od: marketakadlecova odpovědí: 32 změna:

Nepřijde vám, že je všude kolem čím dál víc bezohlednosti a sebestřednosti, hlavně u mladých? Dveře to je velké téma.To, že se nejdříve z obchodu,nádraží,místnosti atd. vychází, to skoro nikdo nedodržuje,hrne se to dovnitř.O pouštění starších a dalších pravidlech slušného chování ani nemluvím.Hovor s mobilem a často i hodně vulgární také,většina lidí si vesele křičí do sluchátka,ať jsou kdekoliv,tramvaj,ulice,obchod,kino.Jízda v autě je také velké téma.Myslím že jezdím hodně dobře a už i docela dlouho. Když jedu,tak mám neustále přehled o situaci přede mnou,za mnou a vedle sebe,od toho zrcátka jsou,ale spousta lidí jede tak, jako by na silnici byli sami-a je jedno jestli jedou šedesát nebo stopadesát mimo obec,je to o bezohlednosti o ignorování okolností a ostatních v okolí.Vím,že to tu nevyřeším a že své menšinové chování měnit nebudu,ale zajímaly by mě vaše zkušenosti.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

6x

Mám na tohle téma teď v hlavě hodně myšlenek, tak budu psát asi zmateně, na přeskáčku... *hi*

Mám pocit, že se nějak prapodivně prohloubila propast mezi mladými a staršími. Pamatuji si, jak jsme jako děti pomáhali starým babičkám s nákupy, zamést před domem, nebo složit uhlí. Jen tak to nebylo, dostávali jsme sušenku, limonádu... *hi* Dneska? Za prvé sušenka pro děcka neznamená vůbec nic, za druhé dát někomu tašku s nákupem by byla přinejmenším odvaha.

Říct o starém člověku, že to je nějaký pos.. důchodce, tak mi jí táta "vypálí" přes celou hlavu, že bych měla nos vzadu. Ono už i to důchodce mi přijde takové hanlivé. Staří lidé se berou jako otravní důchodci, na druhé straně na mladé se kouká jako na parchanty, zloděje a budižkničemy. *nevi*

Pracovala jsem na LDN a můžu vám říct, že to, jak se děti dokáží nestarat o své rodiče, je strašné. Sbalit peníze a jít. Nic víc. Přitom když jsem si k těm stařečkům sedla, povídala jsem si o hloupostech, tak byli tak strašně vděční, až to srdce svíralo.

Taky mi přijde, že jsou všichni hrozně osamocení. Jak chodím hodně po venku s pejsky, mám už své děti. Hromadu dětí. Jak nás vidí, přidají se a povídají. Brebentí páté přes deváté, jsou šťastné, že si mohou povídat. Když se při odchodu ohlédnu, pokračují v původní činnosti. Znuděně sedí a přemýšlí, co budou dělat dál.

To samé ale i se staršími. Stačí úsměv, pozdravit a nejednu babičku jsme doprovázeli až domů, protože byla tak ráda za kus řeči, že mi přišlo až neslušné přerušit hovor a jít jiným směrem. :D

Já nevím, už se to tu probíralo v úplně jiném tématu a myslím si, že to i s tímhle úzce souvisí. Pozitivní myšlení. Jak mladí, tak staří, všichni jsou nějak pořád naštvaní. Pořád řeší problémy (neříkám, že je nemají, máme je všichni), ale nenajdou si ani chvilinku dne, kdy se podívají na slunce, na kytky, kdy se usmějí. Třeba jen proto, že je hezky, nebo že nás nic nebolí, nebo že prostě žijem...

Závěr? Pointa? Nevím... Třeba to někdo z toho vyčte. *modla*

chlamak*

:) marenka - jako vzdy, nadherna a odpoved k veci ... :) bodik

marenka*

Děkuji *hi*

doplněno 21.08.10 12:26:

Pt, taky díky, ještě kdyby to srdce nebolelo. Svět je občas fakt zlý místo k žití...*zed*

pt®

Mařenko, také máte ode mně bodík, vždy píšete srdcem. PT /stařenka/

hodnocení

3x

No bohužel je to tak,my jsme dělali taky průšvihy,ale trošku jiný,myslím si že je to dost výchovou rodičů který na ně s prominutím se...a málo je řežou.

hodnocení

3x

Ono už také mnoho lidí rezignovalo nebo je jim to lhostejné, jak se někdo na veřejnosti chová...Já když se pustím třeba do kuřáka na zastávce, ať laskavě jde kousek dál se svou závislostí, jsem sám, nikdo mne nepodpoří...když ve vlaku někdo dělá hluk nebo otravuje půl vagonu, zrovna tak každý drží hubu a dělá, že se ho to netýká, když žádám od těch bezohledných ohledy.

Lidé se bojí a neuvědomí si, že v jednotě je síla, a když začne někdo vyskakovat, tak ho pár hlasů a pár výhružných pohledů a postojů trochu schladí... jeden je málo... nejhorší je ta připosranost národa...

lucies*
hodnocení

2x

Vidíte? A mně zase přijde, že to, co jste napsala, se týká hlavně starších... Cpát se do dveří - zvláště v mhd, je specialita hlavně starších (nejstarších...). Telefonování? Kdo nejvíc křičí do telefonu? Ti, co hůř slyší - a slábnutí sluchu jde zase většinou s věkem. A jak se ti starší chovají za volantem? To ani nekomentovat... Často už na cestu téměř nevidí, jejich reflexy jsou taky značně pomalejší a tomu odpovídá řízení auta...

pt®

Lucies, matka tě špatně vychovala, pokud se takto vyjadřuješ o stáří. Víš, každý jednou zestárne a bude mít zdravotní problémy. Pokud se toho nechceš dožít, tak ti zbývá, jen se zavčas oběsit. PT /stařenka/

doplněno 20.08.10 14:09:

díky, dexxi, dávám taky bodík. PT

20.08.10 14:08

Bod *palec*

lucies*

Pt, není to o výchově, ale o zkušenostech. A hlavně mě zarazilo, jak bylo v nadpisu napsáno hlavně mladí. Já jsem taky mladá a ani jednu z těch věcí já (ani mí vrstevníci, které znám), které autorka zmiňovala, nedělám... Ale bohužel je dnešní trend nadávat jen na mladé. Proto jsem zareagovala takto.

pt®

Lucies, stáří je smutné. Zdraví ubývá ve všech směrech a bezmoc je hrozná. Starý nemotorný člověk se nechová bezohledně, ale bezmocně. Neboj se, opravdu tě to čeká. A jak má starý člověk poznat, kdo z mladých je ohleduplný, když má negativní zkušenosti s mladými, ale také obráceně. Je to o výchově, tečka. PT /stařenka/

chlamak*

Lucies je asi hooodne mlada a nevi co vyklada. .. hmm

chelsi*
hodnocení

2x

Nejdřív by si každý měl zamést před svým vlastním prahem a pak házet špínu na ostatní, nemyslím to nijak konkrétně, ale nadávající důchodci vs. mládež, já vám nevim. Kámoš vyprávěl takovou historku. Jeho kámoš kdesi stál a přišel k němu děda a začal na něj řvát, že to je on a takový jemu podobný a že to jsou haj*lové atd. Bezdůvodně na něj začal vyšilovat. On, který PRÝ není žádnej pobuda, ani kámoš není, tak tomu budeme věřit. Oni "důchodci" nejsou tak svatí, jak se zdají. Někteří jsou fajn a dá se s nima mluvit, tak jako s náma mladýma. Mladí jsou dnes víc drzí, jasné, ale všichni takoví nejsou, tak nemůžete všechny hodit do jednoho pytle. A myslím, že právě starý pán v autě je stejně tak nebezpečný, jako mladý řidič řítící se po dálnici. Tohle je podle mě nekonečný téma. Jedno je slušné chování ke starým lidem a druhý je chování starých lidí k ostatním. Když jsem byla na výpomoc v jednom OD tak vedle mě stála "bába", doplňovala jsem něco do chlaďáku a ona spustila vyloženě hnusným hlasem, že tohle a tohle je tady nějaký divný a bla bla, neřekla dobrý den, prosim vás, nebo něco, prostě nic. Od sestry to slyšim denně, že přijde důchodec a začne vyšilovat, že tam maj špatnou cenu, že v letáku je to jinak a když pak sestra v klidu řekne, že to platí až od určitýho datumu, tak koukaj jak blumy... Mohla bych pokračovat, ale stejně bude mít každý své. Mám své zkušenosti a za tím si stojím. Ráda pomůžu, ale když nejsou schopni pozdravit, oslovit a jen takovým výkřikem do tmy něco... nas*at...

lidka*
hodnocení

2x

Já sama se už hodně dlouho zamýšlím na kvalitě vztahu mladé a starší generace. *tuc* Já bych si nedovolila tvrdit, že bezohlednost je především výsadou mladých. Nejsem o tom přesvědčena. Tato nepěkná vlastnost se ve společnosti projevuje čím dál více a není to především u mladých lidí. Je to spíš celkově pokles morálních hodnot a bohužel bezohlednost se ani elitě národa nevyhýbá - naopak. *bum* Tak to neházejme na mladé lidi. Ano, jsou jiní než jsme byli my - dravější, sebevědomější, občas i v některých směrech chytřejší. Možná jim i trochu závidíme - jejich možnosti cestovat, studovat. :( Přesto si myslím, že jim máme co předávat a ne je zatracovat. Také mne štve, jak média i politici vráží mezi mladou a starší generaci klín. Vážím si každého náznaku v médiích vrátit starší generaci víc pochopení a třeba i úcty ke stáří. Ale i zde zaznělo, že i my ve věku 60+ se musíme také nad sebou zamyslet, kde jsme udělali chybu, co můžeme zlepšit. Někdy se za některé své vrstevníky dokonce i stydím. Mám takový pocit, že nejvíc naříkají na všechno ti, kteří to vůbec nemají zapotřebí. Nakonec, vždyť jsme si tuto mladou generaci vychovali.

toireasa*
hodnocení

2x

Nemám tohle paušalizování ráda. Moje zkušenost je, že idioti jsou jak mezi mladými, tak mezi starými, není to ani tak o věku jako o člověku. Normální by mělo být, že se budeme všichni respektovat a chovat se k sobě slušně. Pokud někdo druhé nerespektuje a slušně se nechová, pak nemá ani můj respekt a je jedno, jestli mu je 10 nebo 100.

Přesně! Problém nestojí tak, že bezohlední jsou mladí, či staří. Ano, jsou bezohlední jedinci, někteří se v souladu s Darwinovou teorii dokáží sami vyselektovat (křížků u silnice stále přibývá) , některým z nich se podaří dožít požehnaného věku a pak z nich jsou bezohlední starci. O to horší, že už jim skutečně smysly a koordinace tolik neslouží, takže např. za volantem jsou o to nebezpečnější.

technikjirik*
hodnocení

2x

Čtu reakce ostatní a stále se berou v úvahu je staří lidé ve smyslu vetchých dědečků a babiček... a také se srovnává dnešní doba a co bylo kdysi.. když jsem byl malý, za totáče, stál jsem na zastávce a čekal na autobus. Měl jsem korunu na lístek co mi dala máma abych dojel od tety domů. Na zastávku přišli dva lidé ve věku mých rodiču a dvě babičky. Stáli a plkali. Pak přišli dva výrostci (dnes se jim říká nepřizpůsobiví... ano byli už za totáče) a začali mě zničeho nic šacovat. Křičel jsem a prosil aby mi někdo pomohl... a co myslíte že se stalo? Nic. Babky jen hleděli a kroutili hlavama a ti lidí ve zralém věku? Jen se otočili a mluvili spolu dál... já tam zůstal bez korunz a sám bezmocný... a šel domů 5km pěšky... Takže bezohlednost je v každé době v každém režimu...

Před několika týdny zase jedni sousedi už pokročilého věku se cpali do chodby našeho paneláku... Šel jsem s tříletým synem ven a otvírám vchodové prosklené dveře. Sousedi stíli zvenčí, koukají na to jak otvírám dveře a než jsem je stačil otevřít alespon tak aby se dalo projít, oba do těch dveří vrazili jako při atomovém poplachu. Dveře uhodil Vojtíka a navíc sousedka do něj ještě vrazila... Nejsem z těch co si nechají něco líbit a byl jsem hodně hlasitý a hodně naštvaný... u lidí co neviděli jejich jednání a příčinu jsem byl za gaunera co nectí stáří...

Ctím stáří a ctím mládí, ctím každý věk, ale úctu si musí každý zasloužit tím jak se chová a jak jedná.

Není bezohlednosti ani víc a ani míň. Je jí přesně tolik kolik jí chceme vidět a kolik dovolíme. Čím víc se budu stahovat do sebe a dělat že nevidím nepravosti, tím víc si původce nepravostí bude dovolovat.

Špatně rodiče vychovali svého pepíčka, že kope do popelnic? A proč do nich kope? Protože mu to projde. Že mu fotr nevymlátí zuby z huby? Jak by mohl, když jako správný táta věří svému synovi a jiný žalobce není, protože i když je, tak raději o tom napíše tuny článků o zkažené společnosti, než aby bud zakročil, nebo zavolal policii..(hlavně si prosím nechte invektiva a narážky o tom, že policie nic neudělá. To je jiné téma)

Každý sám svým přístupem je tvůrcem a součástí společnosti a každý má svůj podíl zodpovědnosti za to jak společnost vypadá...a řeči o tom, že doba je zlá, je anagramem výrazu dobu dělají lidi...

eulalie*
hodnocení

1x

Ano, mám taky takový pocit. Ale je to dáno celkově naladěním společnosti. Na výkon, na to co jsem dokázal, jak se mi moc dobře daří, kde jsem všude byl (Maledivy, VelkeDivy, Kanáry, Karibik). Abych sousedům ukázal, že na to mám apod. Prostě konzum. A toto všechno se promítá do společnosti. V současné společnosti se moc nenosí dobrota, soucítění, spravedlnost. Jakoby se za tyto vlastnosti měl člověk málem stydět. Jen vemte pořady v televizi, které nám nabízejí je shlédnutí. Někdy je opravdu lepší televizi ani nepouštět. Lidé si musejí neustále dokazovat, jak moc "dobří" jsou. Ale abych nebyla nespravedlivá, neplatí to o všech. Ale takoví jsou v menšině, bohužel. A mladá generace už vyrostla v těchto konzumních poměrech, proto se chová tak,jak se chová.

jenny05*
hodnocení

1x

Staří lidé jsou prostě staří lidé... ty už člověk nepředělá ani kdyby chtěl a je mi jich někdy vážně líto, když je vidím jak těžko se jim vystupuje z autobusu, jak jdou sami nakupovat, jak jsou na všechno sami a vždycky když mě nějaká paní poprosí, abych jí pomohla přejít přes přechod, ráda to udělám... Někteří jsou protivní, to jo.. ale ti co jsou bezmocní, tak se jim ani nedivím...

Mládež... to radši nekomentovat, patřím bohužel do té doby, vůbec s nikým z vrstevníků si nerozumím, když jdu po městě, chce se mi křičet kde to vlastně žiju, vždyť sem ani nepatřím... všude jenom cigára v hubě a samý pí.., ku... apod. Ničení cizích věcí je prostě projevem hrdosti, kdo nepije alkohol a nechodí pařit je out ...

Někdy si říkám, jestli by se národ semknul, kdyby bylo nejhůř... Ještě před 10 lety jsme jako malí lítali venku, počítače jsme neměli a bylo to fajn, dneska každý jenom facebook a kdo ho nemá je divnej... Prostě dnešní mládež je divná a je mi z toho smutno, je už hodně málo lidí, kteří se zajímají i ostatní a ne jen o sebe.. a kteří jsou upřímní a nepomlouvají všechny okolo, že se něčím liší... Někdy žárlím na ty mladší, ale zas si říkám, že jsem se ještě narodila do správné doby, kde mě učili slušnému chování...narozdíl od dnešních děcek co nemají úctu k ničemu...

chelsi*

Je fakt, že si občas řeknu, že jsem asi jiná než ti, co se mnou chodí do třídy a tak vůbec. Neholduju každý pátek alkoholu, kouření mě přešlo a už vůbec bych nepodlehla trvdým drogám. Naopak, jsem hrdá na to, že jsem v tomhle směru jinačí. Všechno má své pro a proti. Nechci házet špínu na staré ani na mladé. Asi se to nezmění, bohužel. Možná jsem se narodila do špatný doby, achjo, tak se cítím nějak staře :D To je hnus, vždyť já jsem radši, když mě lidi tipujou na míň :D

lidus*
hodnocení

0x

Chování mládeže, mě přestalo zajímat po té, co jsem se zeptala dvou asi 14ti letých chlapců, proč ničí nově namontované odpadkové koše.Jejich odpověď zněla-co ti je po tom ty píííííííííííííí, tady je demokracie. No a jelikož jezdím na vozíku nebo chodím o dvou fr. berlích rychle jsem se vzdálila. Nikoho z dospělých co tam byli to nezajímalo.

marketakadlecova
hodnocení

Samozřejmě i starších se to týká,jde mi o to vůči ostatním bezohledné chování.Ono to souvisí s kulturností celého národa,s chováním politické reprezentace a s tím,že drobné přestupky jsou prakticky nepostižitelné.Když někdo upadne na ulici,tak ho dvacet lidí překročí a až jedenadvacátý se zeptá jestli nepotřebuje pomoct.Má někdo zkušenost z návštěvy zahraničí?Jak se chovají lidé tam?

lidus*

marketakadlecova-bezohlední lidé jsou všude, pokud mi nikdo nepomůže vyjejet s vozíkem obrubník zde, tak jinde to bylo snad ještě horší.

hodnocení

0x
Jiříku, 100 bodů, vlastně jedno ohodnocení!

marketa115*
hodnocení

0x

Ne nadarmo se říkávalo při výchově " Škoda facky, která padne vedle!" . V dnešní době máte strach dát výchovný pohlavek dítěti, protože nevíte, kdy zavolá na linku bezpečí.

ivo®
hodnocení

0x

To je daň za "demokracii" ...

technikjirik*

přitom podle Platona je demokracie méně šťastným zřízením pro spokojenou a produktívní společnost.. a navíc demokracie v chápání některých spoluobčanů je stále tím, že "já jsem svobodný a můžu dělat co chci" to není demokracie, to volovina...ale to je na jiný článek.

jabraka*
hodnocení

0x

Když to tady tak čtu,chybí mi jedna odpověď.Kdopak za to nůže?

Odpovím jednoznačně příběhem,který se mi stal v metru.Na jedné stanici přistoupila paní s dětmi.Okamžitě vyskočil starší pán,aby uvolnil pro paní místo.Co paní udělala,mne velice pobouřilo.Na uvolněné místo posadila nejmladší ratolest.Paní jsem to okamžitě vytknul,dostal jsem bandurskou,že ona může místo využít, jak uzná za vhodné.Děti se nesmírně tímto příkladem bavily a určitě se jim to uložilo jako zářný příklad,jak se chovat!

JABRAKA

technikjirik*

Jabrako při vší úctě k vám... myslím, že maminky od přírody ochraňují své děti a i kdyby ste měl v tom případě pravdu a ležele vám na srdci blaho mládeže a celé společnosti, nemá váše slovo tu váhu a nejen vaše ale všech kdo promluví do výchovy... v tom je ta smůla nebo také štěstí.. podle toho jak se to vezme

bena*
hodnocení

0x

Nechci tu propagovat jednoho člověka, ale tento člověk vymyslel takové zamyšlení nad vzahy mladších a starších a těmito problémy. Jsou to dvě videa na Youtube.

Sice jsem velmi mladý člověk, ale když jsem viděl na facebooku skupinu "jich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné - důchodci", tak jsem se zděsil, co tam mí vrstevníci píšou. Tak jsem skupinu nahlásil, ale to je k ničemu. Kdyby to bylo něco na cikány, tak už se to rozmazává, ale tohle - to se mlčí.

Ty videa vlastně vznikly kvůli mě, protože tomu člověku, kdo to zamyšlení "vymyslel", tak jsem mu o té skupině na Facebooku řekl.

První část →

Druhá čast →

Nehci tu vidět komentáře, že propaguju toho a toho člověka, prostě se mi to líbí a má pravdu. Nerad bych tu rozebíral něco, co je mimo "mísu" (mimo tento problém).

hop®

Ahoj Beno, S Tvými politickými názory moc nesouhlasím, nicméně jsem obě videa shlédl a musím uznat, že pan doktor má v mnohém pravdu, jeho monolog stojí za zamyšlení. Bohužel kromě toho zamyšlení toho už mnoho udělat nemůžem...

lally*
hodnocení

0x

Myslím, že chování lidí ať už jakéhokoli věku záleží na charakteru a výchově. Můj čtyřletý vnuk je ke mně- babičce- velmi ohleduplný, stejně jako jeho rodiče.Zřejmě je veden příkladem dospělých. Mám ale příbuzného, který je hulvát, zlomyslný a nic s tím nenadělám. Jeho otec je totéž. Takže co viděl doma, dělá i v dospělosti.Taková je moje zkušenost. Bohužel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]