Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, stále studuji, ale v lednu mi už bude 26 let. Chtěl bych se zeptat, co se u mě změní z hlediska pojistného při práci na DPČ. Konkrétně by mě zajímalo, jak je to u pojistného z minimání mzdy. Měsíčně si vydělám zhruba 12 tis. Kč čístého. Za předpokladu, že minimální mzda bude v roce 2023 např. 17 tis. Kč., kolik tak budu platit?
Děkuji za jakékoliv vysvětlení, je to pro mě nová situace, tak si tím nejsem úplně jistý.
0x
Dokud jste student, tedy z hlediska zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, můžete si kromě základní slevy na poplatníka uplatnit i slevu na studenta ve výši 4 020 Kč po dobu, po kterou se soustavně připravujete na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem, a to až do dovršení věku 26 let nebo po dobu prezenční formy studia v doktorském studijním programu, který poskytuje vysokoškolské vzdělání až do dovršení věku 28 let. To ovšem za předpokladu, že vypočtená daň je tak vysoká, že z ní zbude i na odečtení této slevy.
Z hlediska zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, jste během studia osobou, za kterou platí zdravotní pojištění stát, přesněji jste zletilé nezaopatřené dítě - osoba, která se nejdéle do 26. roku věku soustavně připravuje na budoucí povolání. Je povinnost platit zdravotní pojištění alespoň z minimální mzdy, takže pokud běžný občan má např tarif 20.000 a pracuje na poloviční úvazek, jeho základní mzda činí 10.000 Kč, ale zdravotní pojištění musí zaplatit ze základu 16.200 Kč. To Vy ne, až do 26 let platíte ZP z toho, co si reálně vyděláte, protože zbytek zdravotního pojištění pokryje stát. Jakmile ale přestanete být studentem nebo dovršíte 26 let, vznikne Vám povinnost platit ZP alespoň z minimální mzdy, i když jí třeba nedosáhnete, např. pro zkrácení úvazku.
Částky jsou v hrubém, nikdy se nebavíme o čisté mzdě - snad jen u exekucí a insolvence, srážky se počítají z čisté. Pro odvod daně a pojistného je rozhodující hrubá mzda.
Děkuji za odpověď. Takže pokud si vydělám za měsíc 14 500 hruběho a min. mzda bude 17 000, kolik tedy budu muset zaplatit? A v případě, že bych měl smlouvu na DPP a můj hrubý příjem by byl 9 900 např. (tedy nepřesáhl bych 10 000), změnilo by se něco?
Pracujete-li na nepojištěnou DPP do 10.000 (aspoň letos toto číslo platí), musíte si platit ZP jako samoplátce (až nebudete považován za studenta).
Při minimální mzdě 17.000 musí být odvedeno pojistné (zaměstnanec + zaměstnavatel) ve výši 2.295 Kč.
Pokud je zaměstnanec povinen dodržet minimální vyměřovací základ (tedy není v kategorii zaměstnanců, za něž by platil stát), musí za něj být odvedeno pojistné alespoň ve výši minima, i když je jeho příjem nižší.
Je-li vyměřovací základ zaměstnance nižší, než minimální vyměřovací základ, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů.
Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů a ani v součtu nedosáhne minimálního vyměřovacího základu, je povinen provést takovýto doplatek pojistného prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy současně s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci.
Je-li vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně zaměstnavatele, je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel.
Na některé skupiny p/... se povinnost doplatku do minima nevztahuje.
Zdroj: www.vzp.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.