Nejste přihlášen/a.
Vztahuje se z pozice psychologa oznamovací povinnost, pokud má pacient suicidální myšlenky a je zde riziko sebevraždy. Může to být důvod k nedobrovolné hospitalizaci v PN?
Zajimavá myšlenka. Hledal jsem na netu a něco podobného se řešilo tu. Je tam uveden odkaz na zákon či paragraf. Ten paragraf má ale jednu velkou slabinu - je strašně dlouhý a nikdo ho asi nezná. Já jako občan neznalý práva asi těžko mohu kvalifikovat nebo klasifikovat daný čin, ale psycholožka jako odbornice to udělat může. Tzn. pokud to řekneš přítelkyni ta nic nejspíš oznamovat nemusí. Z toho paragrafu rozumím že by to mělo být ve fázi přípravy (sebevražda). Suisidní myšlenky ale nejsou příprava na sebevraždu. Mít myšlenku a připravovat se je rozdíl. Mohu si představovat jak bych nejraději někoho zprovodil ze světa a je to OK, dokud to existuje jen v tvojí hlavě. Je spousta zakázaných činů, které existují jen v hlavě. Tak ať tam zůstanou.
@kyzvenku - Může to být důvod k nedobrovolné hospitalizaci v PN?
Těžko. Pouhé myšlenky nenaplní ust.
Z. č. 372/2011 Sb.o zdravotních službách
§ 38
(1) Pacienta lze bez souhlasu hospitalizovat, jestliže
b) ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy nebo touto poruchou trpí nebo je pod vlivem návykové látky, pokud hrozbu pro pacienta nebo jeho okolí nelze odvrátit jinak, nebo
c) jeho zdravotní stav vyžaduje poskytnutí neodkladné péče a zároveň neumožňuje, aby vyslovil souhlas.
a pokud by zdravotní stav pacienta umístění v zařízení neodpovídal a nebyl s ním (i následně) vysloven souhlas, soud by pravděpodobně některý ze zákonných důvodů nedobrovolné hospitalizace neshledal za splněný. Protože soud musí v rámci detenčního řízení do 7 dnů rozhodnout, déle by pacienta "držet"nemohli.
Jinak ten paragraf, na který odkazuje @mimon, se jmenuje " § 367 Nepřekažení trestného činu" , tudíž je to nesmysl, protože sebevražda skutečně trestným činem není. Trestná je pouze "Účast na sebevraždě" (§ 144 tr. z.), což tento případ není rovněž.
A z pozice psychologa si nelze pozvat rodinného příslušníka a informovat ho o úmyslech klienta? Mám na mysli jeho rodiče, partnera, dospělého potomka? Pak by bylo na nich, jak se k tomu postaví...
V rozvodovém řízení si psychlog taky pozve partnera. Ale tady jde o život něčího syna, bráchy, matky...A co když právě konflikty s nimi vedou klienta k sebevražedným myšlenkám. Nejspíš to půjde jen se svolením "pacienta". Asi už odbíhám, ale snažím se vžít do situace jeho blízkých. Mám ve svém okolí mladého sebevraha, a všichni říkali, kdybychom to věděli, tak by to nemuselo takto skončit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.