Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplaceni prohlidek u lékaře se synem

Od: prochy* odpovědí: 3 změna:

Dobry den.

Chtel bych se zeptat,zda se proplaci navstevy za lekare v pracovni dobe. Jezdim s klukem na kliniku do Prahy ( 45KM ) a jsme vzdy objednany na ranni hodiny,takze pro nas to zabere cely den. Zamestnavatel mi rekl,ze mi nemusi ze zakona proplacet tyto prohlidky a musim si nadelavat po pracovni dobe,nebo si vzit dovolenou i kdzy bych donesl potvrzeni z nemocnice.

Dekuji moc za odpoved,preji hezky den prochazka

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Překážky v práci na straně zaměstnance řeší příloha k nařízení vlády č. 108/1994, v platném znění. Podle toho by Vám zaměstnavatel měl proplatit náhradu mzdy za nezbytně nutný čas .

business.center.cz/...

Konkrétně

3. Doprovod

a) rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení. Pracovní volno se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků, a to s náhradou mzdy na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na jeden den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu. Má-li zaměstnanec nárok na podporu při ošetřování člena rodiny z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy,
b) zdravotně postiženého dítěte do zařízení sociální péče nebo do internátní speciální školy. Pracovní volno se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků, a to s náhradou mzdy na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na šest pracovních dnů v kalendářním roce.

abdul*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel nemá pravdu.

Zvažte ale jak často budete nárok uplatňovat. Zaměstanavateli také může dojít trpělivost a pak nebudete třeba muset řešit podobné otázky... ( na pracáku je jim to jedno )

lucinkaf*
hodnocení

0x

pokud máte na mysli proplácení třeba regulačních poplatků tak ty vám proplácet nemusí, každopádně mzdu byste dostat měla i za dobu, kdy jste u lékaře. Dokonce já když půjdu na čtyři hodiny k lékaři a další čtyři hodiny si odsedím v práci, i tak mám pořád nárok na stravenku..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]