Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše dúchodú při předčasném odchodu do důchodu

Od: jirkajc® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat na výši důchodu při předčasném odchodu. Do důchodu bych měl jít v dubnu roku 2024. Prý v televizi byla nějáká informace o předčasném odchodu,udajně se to vyplatí a budu mít větší důchod než když budu čekat až do dubna 2024. Kde se dá zjistit rozdíl výše důchodu? Jsem už 30 let OSVČ jako řemeslník mám paušalní náklady 80%. Takže jsem připraven na malý důchod,ale nerad bych ho měl ještě menší. Děkuji za info

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Běžte hned, pokud to ještě letos stihnete.

Pokud jste posledních třicet let opravdu makal jako živnostník, tak si ten důchod, byť menší, aspoň chvíli užijete.

Lepší vrabec v hrsti...

Pokud máte datovku nebo identitu, tak na stránkách ČSSZ je docela slušná kalkulačka (jsou tam dvě, ale jedna je jen hrubě informativní).

hodnocení

7x

Letos je prý výhodnější výpočet důchodu než bude v následujícíh letech, takže i předčasný důchod letos přiznaný bude vyšší než normální po novém roce. Taky můžete zažádat o předčasný důchod bez výplaty a až vás přestane práce bavit, zažádáte o výplatu. Důchod se pak přepočítá podle skutečnosti, ale za letošních podmínek-

doplněno 07.12.22 20:20:

Přerušit nejde. Buď výplatu důchodu máte nebo ne.

hodnocení

Ještě se zeptám na detail. Pracuji ve stavebnictví a rád bych tedy ještě pracoval déle,ale vzhedem k tomu,že ve stavebnictví je více práce pouze od jara do podzimu,tak zda by to šlo řeba 5 měsíců pobírat důchod - přez zimu a od jara do podzimu přerušit výplatu důchodu a podnikat a tak stále dokola? Je v tom problém?

Já jsem ukončil pracovní poměr, ale chodil jsem na "brigádu"

Taky jsem četl, že si zažádáte letos o důchod, bez vyplácení.

Jít do předčasného a pak přerušit důchod nelze,

hodnocení

2x

Přesně Vám to spočítá někdo, kdo to umí, lae zapeníze. Jen vím, že musíte požádat do 30.12. Sice Vám malinko sníží, ale již od ledna Vám více zvýší. Takto jsem to měl já, před dvěma roky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]