Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně ocenit restituční nárok

Od: jak* odpovědí: 2 změna:

Potřeboval bych poradit jak správně stanovit výši restitučního nároku podle zákona o půdě č.229/91. Stát vyvlastnil pozemky otci pro výstavbu v roce 1967. V době vyvlastnění byly již pozemky určeny územním plánem k zastavění, ale nebylo ještě ke stavbám vydáno územní rozhodnutí. Pozemkový fond stanovil cenu pro restituční náhrady oceněním vyvlastněných pozemků cca na 5,50Kč/m2 podle vyhl. č. 182/1988 Sb., ve znění vyhl. č. 316/1990 Sb. jako pole a louka s tím, že v době vyvlastnění v r. 1967 byl stavební pozemek definován jako místo vymezené územním rozhodnutím k zastavění a nepostačuje jen možnost zastavět pozemek dle územního plánu. Na základě nesouhlasu s cenou, cenu částečně zvýšil. Znalec, u kterého jsem si objednal kontrolní ocenění ocenil pozemky na 70,-Kč/m2 s tím, že se jedná o stavební pozemek protože k vyhlášce č. 316/1990 Sb. se váže vyhl. č. 85/1976 Sb (zde je definice pozemku pro výstavbu)., kde pro ocenění jako stavební pozemek postačuje územní plán. Pozemkový fond to neuznává s tím, že vyhl. č. 85/1976 Sb. neplatila v době vyvlastnění a, že je nutno vycházet z definice stavebního pozemku jak byl definován v době vyvlastnění v r. 1967. Rozdíl v ocenění je vysoký. Výklad jak stanovit restituční nárok oceněním vyvlastněného pozemku dle zákona o půdě nejednoznačný. Část náhradních pozemků nám byla již vydána na základě přecenění, ale přecenění od pozemkového fondu nedosahuje hodnoty co stanovil znalec. Zvažuji obrátit se na soud, ale mám obavu pokud bych neuspěl, abych nepřišel ještě i o částečné návýšení nároku od pozemkového fondu, když by soud dal za pravdu pozemkovému fondu. Poraďte prosím, kdo jste se s obdobným problémem setkaly jak postupovat?

Děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

barbakan*
hodnocení

0x

Vážená pane,já mám také problém z Pozemkovým fondem,ale úplně obráceným.Chci odkoupit stavební pozemek na kterém je budova postavená přes 100 let(bývala obecná škola ),kterou jsem v roce 2000 odkoupil.Ještě za národních výborů byl pozemek předán k bezplatnému užívání,ale PF tuto smlouvu neakceptuje a chce za tento pozemek 79 korun za 1m2! Soudit se s nimi(PF) nemá smysl,nemám na advokáta a nevěřím,že bych něco vysoudil.A tak,když má PF vyplatit restituci,nabízí směšnou částku,ale když prodává,sedřel by kupujícího z kůže,byť má k dispozici veškeré smlouvy,které byly vyhotoveny před rokem 1987.

Vám přeji,aby jste spor vyhrál.*palec*

michal222
hodnocení

0x

neměl byste text žádosti o přecenění? řeším uplně stejnou věc. michal.pravda@mercuria.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]