Nejste přihlášen/a.
Ahoj, už je to nějakou dobu, co moje máma tajně pije vodku. Má schované lahve pod dřezem a každý den, několikrát denně slyším jak šroubuje hliněné víčko na skleněné lahvi a nalévá si. Občas pustí vodu, aby to nebylo slyšet ale já nejsem debil. Vodku si kupuje několikrát do měsíce a nalévá si opravdu několikrát za den. Nikdy jsem jí ale neviděla opilou. Možná už je otupělá nebo se umí ovládat. Ale tohle trvá už několik let.. Jediné co se změnilo je vzhled. Hrozně ztloustla a je taková oteklá. Mámě už je 53, takže to je možná i důsledek menopauzy ale nechci omlouvat. Mamka byla vždycky štíhlá a dbala o sebe. Vodku s sebou tahá i do práce a je schopná po napití i sednout za volant. Když s ní jedu, poznám to na stylu řízení. Přehnaná opatrnost, protože řídí pod alkoholem. Už několikrát jsem jí to chtěla říct, že o tom vím a mám o ní strach ale bojím se, že by se mi vysmála nebo řekla, že je to její život. Ale mám strach o její zdraví.
Nevím co s tím..
Nehci zlehčovat Vaši starost o matku, ale něco mi na Vašem dotazu nehraje . Pokud se matka chová tak, jak popisujete, je bez pochyb alkoholička. Ale...
"...slyším jak šroubuje hliněné víčko na skleněné lahvi..."
Šroubování víčka je prakticky nehlučné, neuslyšíte to ani když budete stát 2 metry od ní a to ani nemusí pouštět vodu. Navíc jsem ještě neviděl na skleněné lahvi s alkoholem hliněné víčko (netvrdím, že nějý speciální alkohol ho mít nemůže, ale že by zrovna vodka?).
"Hrozně ztloustla a je taková oteklá..."
Pokročilý alkoholizmus se projevuje spíš hubnutím a celkovým chátráním.
No dobře, že jde o překlep mě nenapadlo. Může být. Ovšem když budu chtít, aby otvírání nikdo neslyšel, tak ho nikdo neuslyší, i když mi bude třeba sedět na klíně.
Moje odpověď není žádný "protiargument", jen jisté pochybnosti o vážnosti otázky.
(...a jen pro informaci - mám pár lahví alkoholu (Gin) s uzávěry dřevěnými).
Taky myslím, že je to jen překlep (hliněné). A že to nejde slyšet? Ale jde. Mám vyzkoušeno. Bývalka byla alkoholička, takže tazatelku chápu a lituji, je to děs. Jo a alkoholik fakt neřeší při šroubování uzávěru, jestli to náhodou bude slyšet - má jediný cíl - loknout si.
A já souhasím s názorem magdona, nehledě na ten překlep. Prostě se mi ta otázka nějak nezdá, a "čuchám čuchám trollovinu".
Proč by to měla být trollovina? Víčko jde slyšet a navíc, pokud matka nidky nevypadá opile, svědčí to o resistenci vlivem dlouhodobého užívání alkoholu. Tohle si autorka dotazu vymyslet nemohla. Oteklost hovoří o nadměrném zavodnění, což je taky důsledek chlastu.
ernie - "Tohle si autorka dotazu vymyslet nemohla"
Proč by nemohla? Tazatelka nemusí být zrovna nevědomé malé dítě. Já měl matku ještě ve 40.
Tak jo, podle zdejších konspirátorů zde máme asi trolla. Ale možná to je taky někdo, kdo se s důvěrou obrátil na poradnu a je tak poslán do p*dele. Teď nevím, co je lepší.
Ernie, vždyť já nikoho do pr..le neposlala, jen jsem napsala svůj názor a tazatela se mohla zapojit do debaty s jinými rádci, kteří jí uvěřili. Ale to, co tady ta osoba napsala, se přece dá odkoukat z různých internetových debat, kterých se tito lidé účastní, protože je to baví. To nejsou žádné utajené informace, a o alkoholicích se toho všude píše docela dost. To za prvé a za druhé je jasné, že tazatelka o žádnou "pomoc" ani nestojí. Ani jednou se do debaty nezapojila, takže je jí vlastně jedno, co byste jí třeba Vy poradil. A za třetí, i kdyby to pravda byla, tak tohle se přece na žádné poradně jako jsme my tady, opravdově řešit nedá.
Tak pardon, až teď jsem si všimla, že přece jenom slečna reagovala poté, co jsme se tady začali dohadovat o pravdivosti jejího dotazu. Tak OK, omlouvám se, ale teď bych teda chtěla vědět, jak té slečně ty dobře míněné odpovědi pomohly. Ale to se stejně nedozvím, protože napsat se dá cokoliv.
Je mi tady z těch reakcí na blití. Když si uvědomím, na jaké kraviny a nestoudnosti se zde lidé ptají a toto je normální soudný dotaz a udělají z člověka blbce... to je fakt úroveň.
Ten kdo s alkoholikem nežil, tak ví houby. Já měla tu smůlu,takže vím, že to co popisuješ, alkoholismus je... Bývalý manžel měl taky poschovávané flašky všude a do očí mi tvrdil, že nepije. Jen přišel z práce, tak chytil tu svou hladinku a popíjel tajně až do večera. Mamce dáš nejlépe najevo, že víš o jejím pití, když jí ty poschovávané flašky budeš vylívat a plnit vodou. Ono to sice nepomůže, ale aspoň pochopí, že o tom víš. Po určité době,pokud s tím nepřestane, tak jí řekni, že by se měla léčit. I když alkoholik málokdy přizná, že má problém. Bude tvrdit, že paranoidní jsi ty. A ano,oteklá je z pití - jen si vzpoměŇ na Ivetu Bartošovou, jak vypadala... Možná by bylo dobré zjistit, proč pije? Co ji trápí? A snažit se řešit příčinu. Držím palce a je mi Tě líto.
Peter, vím, že tím nápisem na flašce závislou osobu nevyléčí. Myslela jsem, že dcera tím dá matce najevo, že to ví a že má o maminku obavy a je ochotna se zapojit do boje. Přesvědčit ji, aby se léčila, domluvit jí psychologa, ústav... Dcera může mít kolem 20, proč by neměla být s maminkou?
Víte, co je horšího než alkoholik?
.
alkoholička ..
Ale k otázce: jo, tvá matka v tom jede, je alkoholička. Možná jen kvartální, tzn. období chlastání se bude střídat s obdobím normality.
no jóó - magdon je náš prominent.
Moje matka byla alkoholik, ano, byla oteklá, bylo slyšet šroubování, a co víc - já když přišel domu, tak jsem to cejtil.
Nosem. Já cejtil, že je matka doma zliskaná jak mrtvola, na křesle přikrytá novinama, aby ten její oteklej ksicht nebyl vidět.
@ahoj - tak fajn, kopl sis, hned máš lepší pocit po obědě, jak jsi to někomu nandal. Zřejmě jsi nic podobného nezažil, tak raději mlč.
Proč hned ahoje hejtujete? Ptal se, jestli máma pana svačinky alkoholička s oteklým ksichtem už není, když byla. A fotka je to kompozičně i tématicky dobrá.
ahoj: zlý jsi hlavně ty, děláš si prču z mého trauma z dětství. Omluv se a pošli dvacet!
Ale obecně problematika ženského alkoholismu je společenské tabu.
A někomu z rodiny se nemůžeš svěřit? Její sestře ideálně. Je potřeba mamku v tom zarazit. Tohle je cesta do pekel. Měla by se léčit. Až to poznají v práci, tak ji vyhodí...
Já bych asi ty láhve pod dřezem polepila velkýma štítkama: Maminko, nenič se! Bojím se o Tebe!
Děkuji za odpovědi. Určitě nemám potřebu si něco vymýšlet, jen jsem si přišla pro názor a nečekela jsem, že se někdo chytne mého překlepu, co se materiálu víčka týká Šroubování je opravdu slyšet a zvlášť, když se načíná nová lahev. Do detailu vypracovaná? Píši tak, jak to je.
Mě při čtení příspěvku napadlo, holka, Jaktože nejsi ve škole? nebo v zaměstnání? A jak to že bydlíš s matkou kteří 53 let, to už bys měla být někde samostatně mít rodinu?
A že si dá několikrát za den štamprle? No tak asi udržuje hladinku no... já nevím třeba neúplná rodina nebo problémy v práci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.