Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba jídla V DD klienty

Od: delina® odpovědí: 21 změna:

Mám příbuznou v domově důchodců, kde v rámci terapie klienti pečou zákusky a vyrábí různá jídla, která pak konzumují. Klienti nemají potravinářský průkaz a vzhledem k duševní úrovni mnohých /80-90 let/ je udržování hygieny u mnohých často problematické. Vyrobená jídla pak konzumuje celý DD. Je toto z hygienického hlediska přípustné? V každé kuchyni přece musí být personál s potravinářskými průkazy. Jinak k jídlu nesmí.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Vaříte pro svou rodinu. Případně pro očekávanou návštěvu. Vámi vyrobenou krmi pak konzumují všichni, domácí i hosté. Je toto z hygienického hlediska přípustné? Máte zdravotní průkaz? *smich* Pokud ne, tak Novákovic návštěvě nesmíte Vaše jídlo předložit.

V rodině se může člověk nakazit daleko snáz, než v nějakém zařízení, kde se na hygienu bere zřetel. Jde o to, aby se ty babičky trochu zabavily, navodily si vánoční náladu. Tak pomáhají péct a těší je to. Těsto stejně určitě zadělá a připraví kuchařky v domově důchodců, které zdravotní průkaz mají. Babči jenom vykrajují tvary a těší je to.

Připadá mi daleko milejší do toho stařenky zapojit, než je nechat někde sedět v koutku, sama napéct cukroví a pak každé talířek podat. Nevím, kolik je Vám let, ale časem poznáte, že účast na něčem je daleko víc ceněná, než jen čekat, až mi někdo podá pár hotových rohlíčků. A o tom to opravdu je. Jaga.

hodnocení

Babči sahají na těsto při vykrajování stejně, jako by ho zadělávali. V tom není rozdíl.

hodnocení

6x

Často jezdívám v sanitce se starými lidmi z "domova". Většinou si stěžují. Jedna paní byla neuvěřitelně nadšená, protože mají paní kultuní, se kterou pečou koláče a také vaří. Už se těšila "domů" na paní kulturní, co zase vymyslí. *palec* Není potřeba brát hygienu a vlastně celý život tak vážně. Když už jsme u té hygieny, vy si vůbec nedovedete představit, jak, u ležáků, vypadá dekubit, proleženina. Poděkujme tomu, kdo nenechá staré lidi v takovém stavu. A také, kdo s nimi nejedná jako s věcí, u které je nejdůležitější hygiena, ale jako se člověkem, který potřebuje víc, než hygienu. *hej* Navíc, přijde mi hodně podivné, že vás vůbec nezajímá třeba jídelníček. Třeba krupice, rýžový nákyp, koblihy pro diabetiky. Kvalitní, ale tvrdé maso, studené jídlo. Na tohle si stěžují všichni, ze všech domovů.

hodnocení

Milý pane, jsem zdravotnice s 30 letou praxí u lůžka, umím si dobře představit dekubity i jiné nesnáze. Ale musíte si uvědomit, že půlce klientů tečou otevřené nohy- velký zdroj infekce-, i když chodí, mohou to všechno snadno roznést do jídla, zejména stafylokoky.a další problémy. Ti, co už leží s dekubity, ty k pečení stejně nevezmou.A musíme si uvědomit, že vařit pro rodinu je rozdíl od vaření pro 280 klientů ve velkokapacitním zařízení takového druhu.Stačí jeden nakažený kousek a nakazí se řetězově x lidí.Však se to taky ukázalo při covidu, půlka zařízení byla poloprázdná a nebylo to jen tím, že šlo o staré lidi, taky to bylo o udržování hygieny personálem a kontrole dodržování u klientů..

Při jedné návštěvě DpS jsem viděla podobné kuchařinky v akci. Ergotrapeutka dohlédla na to, aby si všechny cukrářky nejprve pečlivě umyly a osušily ruce. Žádná z přítomných dam nebyla nečistotná (nesmrkaly, neolizovaly prsty, etc.), pokud měly bércové vředy, tak toto nebylo patrné (a i tak by to s tímto způsobem spolupráce v kuchyni u stolu nesouviselo). Byly šťastné, povídaly, zpívalo se, paní po mrtvici nemohla mačkat těsto, tak aspoň rovnala formičky. Po skončení pečení se vše uklidilo, používaly tam převážně jednorázové kuchyňské utěrky. / Podle mého je mnohem větší problém na straně nepoučeného nebo lhostejného personálu, který sice používá latexové rukavice k přebalování klientů, ale stejnými rukavicemi "obejde" celé oddělení. Tam je to riziko přenosu "čehokoli" opravdu obrovské. /

Ty kuchařinky zažily pocit, že jsou ještě šikovné, když připravují sobě i druhým sladké odpoledne, že žijí aspoň trochu normální život.

Ale nechci s Vámi polemizovat, vím, že máte svůj názor, nabízím jen druhý pohled.

hodnocení

Souhlasím, že hygienická pochybení jsou i na dalších úrovních péče. Např stejné oblečení pro přebalování a rozdávání obědů atd. Vím, že to, co se s klienty dělá, je něco jako hra ve školce, aby měli pocit užitečnosti. S tím souhlasím. Ale tohle už mnohokrát ohrozilo celé zařízení, mluví o tom často i v televizi. Babičky se pobaví, ale pak je to pro ně fatální. Neustojí dehydrataci, rozvrat metabolizmu, co u mladého je legrace, starého skolí. No, je to věc náhledu. Zkrátit život za cenu ,,běžných činností" nebo tyto lidi uchránit před nebezpečím nákazy a uchránit jim i délku života. A buďme upřímní, není to první tak trochu euthanázie po česku?

* ergoterapeutka

Jen tak, pro vaši informaci. Jsem žena, babka z Ostravy, 76 let a to co píšete, přece za ta léta, co jsem na světě, vím. Nespadla jsem včera z měsíce. Ale vidím, že ostatní vás nepřesvědčili o nesmyslnosti vašeho názoru, nechejte si ho. Přesvědčovat vás, se vší úctou, nebudu. Necháme si svůj názor. Stejně vůbec nic nezměníme. *alene* Hezký večer z Ostravy

hodnocení

5x

Milá delino, připadá mi to tady jako příspěvek-otázka nějaké kecky! Holedbáte se 30-letou praxí u lůžka, jste tedy asi zkušenou profesionálkou a tady se naprosto neprofesionálně ptáte laiků, zda to je v pořádku, zda je to přípustné. Pokud to tak, jak píšete, je špatně, proč se nezasadíte o nápravu tam, kde k tomu dochází? Řekl bych, že to je přímo povinností profesionálky v oboru. Když ne zákonnou, tak morální určitě. Ale Vám potencionální možnost rozšiřování nákazy zjevně nevadí. Tak jste si tady všem poplakala, a výsledek...?

hodnocení

Nebojte se, já si vždy své názory konfrontuju s ostatními a pak třeba něco i přehodnotím. Víc hlav víc ví.Hygienické předpisy znám, jen jsem si myslela, že mi někdo třeba odpoví na nynější hygienická pravidla ze zákona. Na pracoviště nám chodila hygiena a ta nás v tomhle vedla a dávala pokyny. Jinak až zjistím i oficiální názor hygieny, pak budu pokračovat v řešení. Jen se nebojte, já věci dotahuju do konce.

hodnocení

2x

A co jako je na tom špatného?

sskm.cz/...

sskm.cz/...

etana*
hodnocení

2x

Tedy když si vzpomenu, jakou má tchyně v pětaosmdesáti pekla vánočku, tak se mi sbíhají sliny ještě teď. A nejhorší je, že jsem ani nemyslela na to, zda se přitom náhodou nepodrbala na zadku, dokonce jsem tu vánočku dávala svému prvorozenému. Nu, přežili jsme všichni. Ale nevím, zda by delina přežila, kdyby jí naznačila, že tchynina duševní úroveň už za moc nestojí. Nejspíš by byla umlácena vařečkou.

Ty babky a dědové přežili jako děti druhou světovou, pak bolševické pokusy na lidech, třicet let divokého "kapitalismu" s dovozem z Polska a babišovských kuřat, ty hned tak něco nezlomí.

hodnocení

No, naše příbuzná chytla covid hned, jak tam vlezla a nebyla sama. Mě spíš zajímalo, co na tohle všechno oficiální hygienická nařízení. Ale asi jsem se měla zeptat spíš na hygieně.Laik to bere velmi laicky.

etana*

Delino, já nejsem laik, zato jsem už skoro babča. Zakažte těm "babčám" jednu z mála milých zábav a rovnou je můžete zavřít do síťového lůžka a nechat o samotě. O co vám jde? Pokud se bojíte o svou "babču", tak si ji vezměte na vánoce domů. Bude mít radost.

siley*
hodnocení

1x

Videl bych to spis na tu sedou zonu. Urcite by tam mel byt minimalne personal na dukladne hlidani dodrzovani hygieny, ale jinak je to spis takova prehlizena vec.

JInak to e nekdo ma potravinarsky prukaz taky uz nic neznamena. Ja ho mam 15 let, vydal mi ho doktor ktery ani nebyl muj (jenom zastupoval), nejaka extra prohlidka ci co se zjistuje nebyla. Proste to vypsal, podepsal a ja zaplatil. Tam kde vyzaduji prukaz tak nikoho nezajima v jakym jsem stavu, pouze jenom to jestli ho mam.

hodnocení

Správně by měl průkaz být vystaven po odběru výtěrů na salmonelu a jiné bacilonosičství, pokud je negativní, pak teprve vystavit. Klienti mohou být bacilonosiči a nikdo o tom neví. Hrabou se v jídle a třeba to roznesou po celém DD. Navíc ani hygiena rukou není u těchto lidí 100%. Utřou si nos dlaní a pak sáhnou na těsto a je to jasné. A Covid pak taky nemá žádné zábrany.

ghj
A to těsto potom neprojde nějakou zvýšenou teplotou?
Evidentně se nic nestalo, a evidentně nějaká Salmonela, tak to snad jsou v tom důchoďáků prověřování ne?
By mě zajímalo, zda tazatel je klient důchoďáků nebo kdo? Jednak to jíst nemusíš, a druhak aspoň mají nějakou aktivitu
Nevím jak teď, ale před lety se vystavil potravinářský průkaz na celý život. Tak l čemu pak vlastně je?
hodnocení

Jsem příbuzná klientky, když tě to zajímá. A žasnu, co všechno prochází u lidí, kteří se nedovedou bránit.

ghj
hodnocení

1x
Vaří PRO SEBE a ne ZA PRACHY NA PRODEJ
hodnocení

Jo, když je to zadarmo, tak ať se nakazí, proč ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]