Nejste přihlášen/a.
Prosím radu.Žiji v rodinném domě,který vlastní více spoluvlastníků,které mají různé podíly já mám kupříkladu 1/3 z celkové 1/4 poměru domu.Dům vlastnili včetně mého otce i další tři jeho sourozenci a bohužel to řádně nikdo z nich neošetřil.Nyní už nežijí a současná situace vznikla po dědických řízeních.Je to rodinný dům kde žiji 45 let ,tzn,od mého narození.Předělali jsme si s manželem na vlastní náklady byt ve kterém bydlíme už skoro 25 let.Nemáme zde s mými milými příbuznými dobré vztahy a ostatní mají kde bydlet tak se rozhodli ,že dům prodají.Já ale zde bydlím a nehodlám se stěhovat,mám to zde už předělané a to i na své vlastní náklady.Nynější odhadní cena doma je necelých 1500 000,-Kč.Jedná se mi následující za žádných okolností i kdyby se dům prodal se nechci vystěhovat mám k domu až mateřský vztah, ale i když mi všichni předloží předkupní právo bohužel nemám dostatečný obnos peněz to by spláceli ještě i mé děti.Prosím o radu co mám dělat a jaké mám vyhlídky?Byla bych brána jako věcné břemeno?
Prodat přece mohou jen své podíly. Ten Váš Vám přece zůstává. Jen je otázka, zda ten Váš podíl z domu je ve velikosti Vašeho bytu. Nevím, jak to máte sepsáno.
Paní bohužel žádný byt nemá. Má pouze minoritní podíl na celém domě, pozemku, drobných stavbách, atd.. Jestli se většina spoluvlastníků usnese, že tam bydlet nebude, tak s tím nic neudělá. Spoluvlastníci by ji však museli platit nějakou náhradu (např. nájemné) ve výši odpovídající jejímu podílu.
omlouvám se, psala, že si opravili byt, tak jsem myslela, že je to vícebytový dům. Slibuju, že budu číst lépe...
ale tady se jedná o prodej domu a otec měl včetně něho 3 sourozence a těch nových spolumajitelů je včetně mě 7,to jsem zapomněla uvest
Řekla bych, že oni jsou tři a vy jedna a že budete muset dům prodat nebo odkoupit. Pokud máte uschované účtenky od toho co jste investovala, tak podle mě by se mělo zohlednit. Nemyslím si ale, že příbuzní dům prodají za odhadní cenu. Jako břemeno, pokud ho již nemáte zapsané vás asi brát nebudou. Bydlíte vlastně v domě z něhož vám paří jen nepatrná část jako dědictví a ti další dědici jen chtějí své peníze.
Jediná možnost v tomto případě by asi byla vzít hypo na dvacet let a ručit tím domem, platily by se těch 6 podílů(bez Vašeho, takže ne celých 1 500 000 a sníženo o ceny úprav,pokud na ně máte doklad) Ale nevím, zda je to pro vás reálné, zda máte pracující děti shopné pomoci a tak. Pokud ne,tak se asi budete se stěhováním muset smířit...
trecy-jako dědic části domu, nejsem přece blázen abych prodala za odhad, myslím, že paní by musela zaplatit podstatně víc.
Záleží na tom kde bydlí,jestli je u nich zájem o domy. Ceny šly poslední dobou dolů. U nás visí v realitkách domy třeba 3+1 už půlrok, není o ně zájem. Zato malý byt aby člověk hledal lupou...
A kolik je v domě bytů, kromě toho, co v něm bydlíte? Pokud alespoň ještě jeden, tak si vemte hypotéku, druhý byt pronajímat a pomocí nájmu z pronajatého bytu splácet hypotéku. Nebo pronajmout garáž, zahradu, cokoli, abyste mohla ostatní vyplatit a zůstat bydlet. Záleží, jak je to pro vás možné. PT /stařenka/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.