Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Křeče v lýtkách ve spánku

Od: voskova odpovědí: 22 změna:

Mám poslední dobou zdravotní potíže, že v noci mne chytne do lýtka velká křeč a prudký nával bolesti mne vzbudí.Musím si sednout a masírovat nohu.Jsem středního věku.Nikdy jsem v životě na křeče netrpěla a stalo se mi tohle poprvé.Byla jsem minulý týden na 4.dávce očkování proti covidu-posilovací booster od Pfizera, tak by mne zajímalo, jestli by to nemohlo mít s tím nějakou souvislost jako vedlejší účinek, jestli někdo měl podobný zdravotní problém jako já popř.jak dlouho trvají po očkování tyhle nepříjemné záležitosti?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

4x

Kupte si Magne B6 a berte ho 3 měsíce.Může to být projev nedostatku hořčíku.

hodnocení

4x
Na toto mám od lékaře předepsán Magnosolv, při pravidelném užívání se křeče neobjevují...

hodnocení

3x

Na to je velmi snadná pomoc.

Hořčík, ale než v tabletkách, tak raději transdermálně. Ideální je hořčíkový olej přímo na lýtka a do podkolenní jamky.

No a samozřejmě výrazně zlepšit pitný režim!

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, covid s tím nemá nic společného - pokud to není po velké námaze (např. únava po pěším výletu), zkusíte ten hořčík (a on nepomůže), tak je to počáteční chronická žilní nedostatečnost/špatný krevní oběh (a půjdete k lékaři). Zdravím!

doplněno 04.12.22 18:34:

voskova - a co žíly? Jsou vidět na povrchu lýtka a modré? Neklikatí se?

hodnocení

1x

Jak tady už někdo zmiňoval, hořčík ano, ale velmi důležitý je pitný režim. Vypijte přes den dost tekutin a nebudete mít v noci křeče.

ben®

inzinyrka - ano, protože nebude spát a proběhá celou noc na WC, aby se nepočůral . Ale pokud jde o zdravého jedince/sportovce, tak ten pitný režim a hořčík může pomoci. Nemocnému jedinci už nikoliv.

Nedostatkem vody to podle mne nebude. Trpím tím samým, vody piju dost a křeče mne stejně chytají. Pomáhá mi hořčík. Dokonce jsem už četla, že byla chyba doporučovat lidem, aby vypili ty dva litry za den, že prý se ukazuje, že každý má vypít tolik, kolik opravdu potřebuje a ne pít tekutinu přes moc. Teda nutit se do pití, když nemá žízeň. Nemluvím o lidech nemocných a dehydratovaných.

liska5

Pít víc ano, voda v tom má svou preventivní roli. Krev se tak ředí a pak lépe filtruje a zbavuje toxinů v ledvinách. Pít ale ráno nalačno a mezi jídly, hlavně dopoledne. Odpoledne a večer už tolik ne.

hodnocení

0x

Občas se mi to stane, mám také 4 dávky. Ale Stávalo se mi to i před očkováním.

hodnocení

0x

Mně se něco podobného stávalo, když jsem měl přibližně 20 let. Míval jsem křeče v lýtkách. Je možné, že příčinou je dlouhodobější nedostatek hořčíku ve Vaší stravě. Tedy můžete zkusit změnit "skladbu" stravy a doplnit příjem hořčíku např. tabletkami.

hodnocení

0x

Jak už tady bylo několikrát řečeno, chybí Vám nejspíš hořčík. S očkováním to nemá nic společného. Já očkovaná nejsem a křeče mne chytají každou noc a je opravdu výjimka, kdy nemusím uprostřed noci spolknout tabletu hořčíku, někdy i opakovaně za noc. Doporučuji Vám napřed vyzkoušet ten hořčík, to Vám v ničem neublíží, je to snadno dostupné a může to problém vyřešit. Já už to tak dělám od svých 35 let, a dnes je mi 73. Navíc ten hořčík zpomaluje stárnutí pleti. ;)

liska5
hodnocení

0x

Z hořčíků ideálně Magnosolv, je na předpis. Řekněte si o něj svému praktic.lékaři. A dělte si obsah sáčku na dvě dávky - odpoledne a před spaním. I ta formule Mg+B6 je taky dobrá. Jinak zařadit pohyb, vycházky, kolo, cvičení, poklus, aby se udržoval cévní systém. Na nohy střídavě teplou a studenou sprchu. Jak jste na tom s krevním cukrem? Ten tu hraje svou roli / prediabetes?/.

Hořčík je v ořechách, kakau, soji, banánech, klíčcích, vločkách, cereáliích, luštěninách, máku a jiných semínkách.. .Brání vzniku ledvinových kamenů, chrání srdce, zlepšuje spánek, kvalitu nehtů a vlasů, je protistresový. Na cévy jezte česnek a zelenou petržel.

Mg ubývá v těle při větší konzumaci alkoholu, cukru, bílého pečiva, různých dietách, při těžké fyzické práci, stresech, infekcích.

Liško, všechny jmenované potraviny jím celý život, protože je mám ráda. Na kole jezdím, diabetes nemám, nadváhu také ne, bílé pečivo nejím, stresy také nemám, sice si dám každý večer tak dvě skleničky červeného vína, ale to nepovažuji za nadměrné pití alkoholu, a přesto ty křeče mám už strašně dlouho, a pomáhá jenom ten hořčík. Magnosolv je na křeče výborný, ale nemám ráda tu limonádovou chuť. Tak prostě kupuji "normální" hořčík v tabletkách a ty polykám v momentě, když mne křeč v noci probudí. Působí to docela rychle a asi tak do minuty křeč ustoupí, ale je fakt, že jsou dny, kdy mne křeče probudí i 3x za noc.

liska5

Věřím. každý jsme jiný, a prokrvení končetin a náchylnost ke křečím máme třeba po předcích. Tam bude hrát roli více faktorů, možná i hormonální hladiny, teplota, geopatogenní zóny...

hodnocení

0x
Hořčík je minerál, kterého máme všichni dostatek ze stravy. Při jeho nedostatku by bylo v křeči celé tělo. Důvod může být jednoduchý, špatná poloha při spánku může způsobit nedostatečné lokální prokrvení a dochází ke zvýšení pH ve svalu, kyselina mléčná a křeč je na světě. Může to být i častým namahanim svalu, třeba u sportovců začátečníků, kteří mají tendenci svaly přetěžovat. Ano, někdo řekne, vstal jsem a šel jsem si dát hořčík a pomohlo mi. Jenže pomohlo to, že udělal pár kroků sval se opět prokrví a kyselost ve svalu se srovná. I kdyby člověk vypil litr nějaké šaratice na ex, zvýší se množství hořčíku jen nepatrně, je to bezvýznamné množství.

Stire, já třeba žádné kroky nedělám, jelikož už jsem na tento problém zvyklá, a tak mám na nočním stolku tabletky a vodu a když mne křeč chytne, tak se posadím, tabletu spolknu a hned si lehnu. Takže tu křeč fakt nerozchodím a pomůže ta tabletka. Ale máš pravdu v tom, že někdy mám naopak větší křeče v den, kdy jezdím déle na tom kole, nebo toho za den hodně nachodím.

Suzy ono stačí menší pohyb a změní se průtok krve, pH se pak srovná.
ondrej-vojtechovsky.cz/...

hodnocení

0x
@stir, kdo z nás konzumuje dostatečné množství hořčíku?
Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou doporučené denní dávky hořčíku následující:
děti od 7 do 11 měsíců – 80 mg,
děti od 1 do 2 let – 170 mg,
děti od 3 do 9 let – 230 mg,
děti od 10 do 17 let – 250 mg,
dospělé ženy – 300 mg,
dospělí muži – 350 mg.
Velké množství hořčíku obsahují také obilniny a např. i maso halibuta. Nejvýznamnější zdroje tohoto minerálu shrnuje následující tabulka:
potravina
obsah hořčíku na 100 g
dýňová semínka
947 mg
chia semínka
506 mg
para ořechy
391 mg
pohanka
236 mg
slunečnicová semínka
128 mg
vařený špenát
123 mg
maso z halibuta
121 mg
vařené černé fazole
94 mg
vařená čočka
56 mg
ovesná kaše
50 mg
Vše odsud nanospace.cz/...
liska5

Tady je třeba podotknout, že Mg se vstřebává v určitém poměru s Ca - vápníkem. Toho je potřeba ve dvojici dokonce více. Tak na tom budou lépe potraviny, kde se vyskytuje obojí, což Vám vaši tabulku trochu načechrá. Pak jsou na tom nejlíp semínka / dýňová, mák/... Naštěstí nejíme izolovaně jednu potravinu.

Naopak, je třeba zohlednit zdravotní stav jedince, event. alkoholismus a metabolické poruchy, jeho fyzickou a psychickou zátěž, kojení ...

Tak těch makromineralů člověk potřebuje několik set mg denně a není problém to vzít z normální stravy. Jak psala liška, hořčík není všemocný, je důležitý poměr k vápníku 1:2, sodík, draslík ovlivňuje stav vody v těle a vše souvisí se vším. V tělních tekutinach je běžná koncentrace hořčíku 1,5-2,5mmol/l. Pokud si člověk veme 200mg tabletu hořčíku, koncentrace vzroste o necelých 0,2mmol, což může ovlivnit stav, ale v tom rozmezí se jedná o neznatelne množství a to jen za předpokladu, že se veškerý hořčík vstřebá, což je prakticky nemožné. Ztráta dvou tří litrů vody má na křeče daleko větší vliv. Sám jezdím na kole pět i šest hodin v létě v horku a dostatek vody je základ. I v té vodě je jak hořčík, vápník a není třeba dodávat další tablety s horcikem. Jednak pokud člověk pije nějaké hypotonicke sladké roztoky není to osvěžující jako čistá voda, většinou si vystacim s banánem nebo nějakou tyčinkou, či v horách s gelem, kvůli palivu. Ale taky jde především o trenovanost, to je dobrá prevence proti křečím. Vysvetluj zacatecnikovi, aby trénoval pomalu aerobne, je to zbytečné, takovemu proti křečím hořčík nepomůže, i kdyby hořčík jedl od rána do večera. Zakyseli se na vysokých tepech. Navíc bude mít ještě trávicí potíže, když to s tím horcikem přežene.

hodnocení

0x

Tohle může dělat i draslík. Snězte několik banánů a uvidíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]