Nejste přihlášen/a.
Dceři ukradli občanku - poslala jsem ji na policii ohlásit to, aby nikdo nemohl občanku zneužít, resp. aby za to nenesla odpovědnost. Prý se jí vysmáli, že už se to dávno na policii nehlásí a poslali jí na MÚ vyřídit si novou občanku - je to možné? Co když si někdo půjčí na její občanku peníze apod.?
Vaši dceru poslali správně na MÚ.Tam vyplní protokol o odcizení nebo ztrátě OP a současně jí bude vydán náhradní doklad.Vyřízení nového OP je tak 2-3 týdny.Vím to jistě, protože se mi totéž stalo letos v lednu.
Pokud přijdete o doklad totožnosti, nejčastěji občanský průkaz, musíte to okamžitě hlásit na obecním úřadě. Jinak se dopustíte přestupku.
Podle zákona o občanských průkazech se však přestupku dopouští i ten, kdo poruší povinnost chránit občanský průkaz před ztrátou, odcizením, poškozením, zničením nebo zneužitím. Za to hrozí pokuta až 10 000 korun.
Ztrátu můžete ohlásit buď na úřadu s tzv. přenesenou působností, nebo na matričním úřadu, nebo přímo na policii. Tam vám také hned vystaví náhradní doklad totožnosti, případně vám zablokují odcizený mobilní telefon, pokud znáte jeho IMEI (mezinárodní výrobní číslo). Odcizenou SIM kartu můžete zablokovat jen u operátora.
Za nový občanský průkaz zaplatíte správní poplatek 100 korun. Musíte o něj ale zažádat do 15 dnů (opět pod pokutou až 10 000 korun). Na vydání si pak počkáte 30 dnů.
(citace z netu)
Většinou se s OP odcizí celá peněženka včetna dalších osobních dokladů, osobních věcí a nebo i bankovních karet. Nevím, jak to bylo u vaší dcery. V tomto případě je to záležitost policie, aby sepsala trestní oznámení. I když se většinou pachatel nenajde. Ale může se stát, že třeba pohozenou peněženku bez peněz někdo na policii donese. Vnučka to štěstí měla, že chyběly jenom hotové peníze, ale doklady tam byly. Může to být i doklad pro pojišťovnu.
Jinak vydání nového OP je záležitostí příslušného městského úřadu:
Krádež vždy musí vyšetřovat polici, zvláště u občanky. Co přesně řekla dcera na policii?
Opravdu řekla, "já jsem byla okradena"?
doplněno 19.08.10 17:28:policie MUSÍ vyšetřovat krádež, ale občanku jí skutečně udělají jinde. Ale musí!
Mindo, to jste mi úplně vyrazila dech ... já bych na policii běžela taky.
Tím protokolem, který s ní měli správně sepsat, se přeci bude legitimovat v případě, kdy bude potřeba - do té doby, než jí bude vystaven nový OP.
Takže být Vaší dcerou, vrátím se zpátky a nenechám se odbýt!
Tak jste mi to potvrdili... jsem na dovolené a jsme s dcerou v kontaktu jen přes maily, nevím tedy do detailů jak to proběhlo, třeba to neřekla dost jasně, fakt nevím - ale šla to hlásit právě kvůli tomu, aby měla papír, aby se zbavila odpovědnosti za případné zneužití... tak tomu vůbec nerozumím... ale o víkendu se vracím, tak to s ní proberu a asi jí tam pošlu zpátky. Díky.
Náhradní papír na prokazování, než bude mít novou občanku vystaví na úřadu, ale ten protokol s ní sepsat měli, jen se na to vys... zvlášť, když tam přijde ženská, která se navíc bojí ozvat. Vždyť si pusťte občanské judo a pod., příkladů, kdy lidi musejí platit, co si nekoupili, protože nemají žádný důkaz, je tam dost a dost. Běžte s ní a požadujte sepsání. Vždyť krádež peněženky je krádež jako každá jiná!
doplněno 19.08.10 17:03:pardon-krádež občanky
Pokud dcera nahlásila na PČR jen ztrátu OP, tak ji správně poslali na MěÚ, kde jí vydají potvrzení o OP.
Pokud by nahlásila na PČR odcizení OP, tak to PČR přijme jako podezření z krádeže a podle zákona o OP jí vystaví i to potvrzení o OP, viz.:
Potvrzení o občanském průkazu vydává obecní úřad obce s rozšířenou působností nebo matriční úřad. Policie České republiky (dále jen "policie") jej vydává jen v případě, že je jí nahlášeno odcizení občanského průkazu, že je jí odevzdán nalezený občanský průkaz nebo při zadržení občanského průkazu (§ 16 odst. 2).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.