Dobrý den, potřebuji poslat dopis. Našla jsem doma známky, které jsem kupovala před zdražením asi před 2 roky. Známka mě tehdy stála 18 Kč, dneska se prodávají za 21 Kč. Zajímalo by mě, zda jí můžu použít a jestli mi bude stačit nalepit jednu známku, nebo jestli musím na obálku nalepit známky dvě, abych dorovnala tu částku zvýšeného poštovného. Trochu v tom tápu, ze stránek pošty jsem nic nevyčetla. Na známkách není cena, jsou s označením B Moc všem děkuji za odpovědi.
Ceník České pošty má pro známky B konkrétní upotřebení. Písmenem označené známky mají tu výhodu, že i kdybyste je před 10 lety koupila za 13 Kč, jejich hodnota je v každém období aktuální.
Můžete klidně použít jednu známku na jedno psaní do 50 g, které posíláte obyčejně (ne tedy doporučeně).
Musíte si na poště zjistit, kolik ta známka B má cenu, pak nalepit tu starou známku a k tomu ještě nějakou, aby to mělo tu současnou požadovanou hodnotu. Kdysi náš známý posílal do ciziny místo jedné známky na dopise třeba 5 různých hodnot, které dohromady tvořily to, co jedna známka. Pro sběratele to je zajímavé.
Chcete poslat dopis nebo pohled? Nevíte, kolik stojí? Nevadí, s písmenovými známkami si nemusíte pamatovat různé ceny. Tyto známky mají časově neomezenou platnost, není se tedy třeba obávat ani změny poštovného či přechodu na evropskou měnu. Přímo od české pošty ceskaposta.cz/... Takže má to na svých stránkách, jen pěkně "schované"... doplněno 03.12.22 17:56: Inzynyrka@ nevšiml jsem si, že odkaz na ČP je ve vaší radě; proto jsem ho dal ve své odpovědi... musím pozorněji číst, moje chyba...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.