Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Mám už nějakou dobu přítele, miluji ho a chceme spolu mít poprvé sex. Problém je na straně mých rodičů, jsem z křesťanské rodiny, ale nejsem vyloženě věřící, což působí samo o sobě rozbroje. Téma "sex" je u nás absolutně tabu. Zkoušela jsem se o tom párkrát bavit s matkou, ale přijde jí to absolutně nechutné, příšerné atd. atd... nedá se o tom normálně bavit, debata končí jasným "ne" s tím, že by mě vyhodila z baráku, zřekla se mě apod. Mám tedy zákaz sexu a hlavně zákaz antikoncepce či jiné ochrany, aneb sex "až po svatbě". Nejsem pitomá, bez ochrany bych do toho nešla, takže to opravdu nehodlám dodržet. S antikoncepcí to alespoň do těch 18 bude problém. Nějaké rady jak to vyřešit?
Křesťané = automaticky fanatici? Nestačím se divit.
Přichází mi do ordinace nemálo věřicích a jsou to v každém případě výrazně zodpovědnější klienti než všichni ostatní. Rodiče chtějí pro své děti vždy to nejlepší. Učí je vážit si života, vážit si sebe sama, vážit si věcí kolem sebe, nežít zhýrale a podobně.
A je zcela jisté a pochopitelné, že když máma dítěti nedoporučí nebo zakáže sex v takto útlém věku, není to o fanatizmu, ale prostě o tom, že chce své dítě přirozeně ochránit. A je proč! Děvče v 16 je stále ještě rozumově velmi nevyzrálé a ukvapené rozhodnutí mít styk s někým, koho zná sotva pár měsíců, nemůže do života toho dítěte i jeho partnera/partnerky přinést naprosto nic dobrého.
To jste napsala Vy ale jinak jste se trefila: ano, jsou to čistí fanatici. Pár jich taky znám tak vím o čem píšu. Ovšem pokud trváte na tom, že šestnáctiletá dívka si nemá právo rozhodovat o sobě a svém těla sama (navíc když už má občanku), není k tomu co dodat.
Takové "rady" tazatelce rozhodně nepomohou. Jestli jste opravdu dr, selhala jste na celé čáře. Doporučuji vrátit diplom a při té příležitosti i vyhubovat rektorovi za pochybnou kvalitu školy, kterou jste studovala.
Jako MUDr. snad tušíte, jak děti přichází na svět a co tomu musí u většiny lidí zákonitě předcházet (snad tedy krom křesťanů a neposkvrněného početí). Stejně tak byste mohla chápat, že přes "X" vydaných zákazů podobného typu, k početí často stejně dojde a to nechtěně. Nebylo by tedy od lékaře zodpovědné a rozumné, aby předepsal (i poradil) děvčeti antikoncepci?
"On ani nemůže rodiče informovat bez tvého souhlasu."
- to si pište, že může. Já mít doma nezletilou 16 letou dceru, kterou živím a za kterou odpovídám, tak bych určitě chtěla vědět, že trvale užívá nějaké léky, potažmo hormonální antikoncepci. A podle zákona o zdravotních službách na tuto informaci mám právo.
Omg, kolik lidi to radi 16 letemu diteti hormonalni antikoncepci to teda cumim
Mozna ji poradte i anabolicke steroidy, anebo rovnou kastraci? Ona prece deti mit nechce a je si tim jista ...
Podle me, ta HA muze v docela nezanedbatelnem % za spoustu civilizacnich chorob.
16 letemu decku se da poradit jedno: zkus si predstavitt fungovat bez rodicu, ustojis to? Uzivis se? Budes mit kde bydlet? Jo? No tak hura do toho a delej si co chces.
Také mě to docela vyděsilo. Hormonální antikoncepce se předepisuje po důkladném vyšetření klienta a z daleka ne pro každého je každý preparát vhodný. V takto útlém věku mohou negativa překonat všechna pozitiva. Samozřejmě nemusí, ale mohou. A z dlouhodobého hlediska HA tělu neprospívá, to je všeobecně známé.
Jsem táta stejně staré slečny a myslím, že tvým rodičům rozumím. Holka má možná prvního kluka, má ještě růžové brýle a myslí si, že první poblouznění je skutečná láska. Schválně - jak dlouho spolu jste? Alespoň rok či dva?
Asi žádnému rodiči není příjemné koukat se na to, že jejich dítě, které se roky snaží vychovávat ke slušnosti a snad i poctivosti, zaleze pod deku s prvním, ke komu vzplane. Netvrdím že je nutnost čekat se sexem až do svatby, ale minimálně do doby, než se s přítelem řádně poznáte ze všech stran. Třeba ty dva, tři roky alespoň. Však různě mazlit a dotýkat se můžete už teď, na tom není nic špatného. Ale vlastní styk je určitým vrcholem toho zbližování, nic více pak už být nemůže. Proč tedy vyložit na stůl všechny karty hned na začátku možná dlouhého a pěkného vztahu?
Pamatuju, že léta postupného zbližování s mou první partnerkou byla vlastně ta nejhezčí, která jsme spolu prožili.
Ale samozřejmě pokud jste vy už spolu nějaký ten rok, pak asi nic proti a směle do toho. Pochopitelně ale s nějakými těmi ochranami, rodinu snad ještě neplánujete.
Zdravím, Příteli je 26, probíráme absolutně všechno, no byl by to opravdu problém, děti rozhodně nechci, nikdy... on jednou ano, uvidíme jak to dopadne, každopádně věřím by neutekl. Také jsem se chtěla zeptat jaká ochrana je nejbezpečnější?
Tak se prostě neptej, začni brát antikoncepci, pro jistotu použijte kondom, a co ti matka může... nic. A snaž se zbavit jejího vlivu co nejdřív. Být křesťanem je v pořádku, ale křesťan a náboženský cvok je velký rozdíl.
Zdravím, je možnost antikoncepce bez předpisu od gynekoložky? Také jsem se chtěla zeptat jak to je s gynekologyí, za půl roku mám jít na prohlídku a kdyby se to máma dozvěděla, jsem v háji. Může jí to říct nebo nesmí?
Já nemám problém s křesťany, jen křesťan nejsem. Myslím že na mě moc velký vliv nemá, jen toto je problém, máme na to velmi rozdílné názory.
Antikoncepci předepisuje gynekolog a na prohlídku můžeš jít sama. Mámě se nejspíš nelíbí, že je tvůj přítel o tolik starší. Upřímně, taky by se mi to nelíbilo. Jsi si jistá, že i on miluje tebe? Co se nechtění dětí týče, v tomhle věku to říkají všichni, ale s největší pravděpodobností je za 10 let už chtít budeš.
Zdravím,
Máme s matkou stejnou gynekoložku a objednané jsme co vím hned po sobě. Taky myslím, že kombinace prášků a kondomu je nejlepší, ovšem pokud vím, tak musím mít souhlas rodičů k předpisu antikoncepce, nebo ne?
To stejně pak před matkou neutajíš. Myslíš si, že je hloupá a nevycítí to? Je to matka, ta pozná všechno.
Já ti poradím, jdi do toho sexu s přítelem co nejdřív. S prezervativem. Jestli si myslíš, že je to pro tvůj život tak důležitý, tak to už neodkládej.
Víš proč?Protože takhle se akorát budeš trápit co a jak udělat a plýtvat svým časem.
ALE jestli tě tvůj přítel opravdu miluje, tak počká i delší dobu bez toho aniž by si našel náhradu, ale tu by si asi stejně našel
Věkový rozdíl jim problém kupodivu nedělá. Nevidím důvod, proč by vztah neměl vydržet? Rodiče jsou normální křesťani, podle mě to tak bude v každé křesťanské rodině, ale nevím mno. Zvláštní, ta antikoncepce jim ale dělá problém největší.
Zdravím,
možná ty tvé rodiče chápu, oni prostě chtějí, abys vedla spořádaný život, takže sex až vdaná a po svatbě. Ještě mě napadá, že se mamce antikoncepce nelíbí z toho důvodu, že to vlastně "zabíjí" to případné dítě, jinými slovy, uznává to, že ze sexu musí vždy vzniknout dítě...taky jsem se s tímto názorem u křesťanů setkal, ale netuším, jak to mají Tvoji rodiče a jaké důvody je k tomu vedou.
Ohledně antikoncepce, napadá mě kombinace kondomu a spermicidního gelu. Ten asi není na předpis, měl by se dal sejít volně. Druhá věc je samozřejmě spolehlivost, ale v kombinaci by nějaká být měla.
Ohledně antikoncepce - prášků myslím, že je to tak, jak radí ostatní - můžeš si je nechat předepsat sama a na prohlídku ke gynekoložce můžeš jít taky sama. Druhá věc je, jaký přístup pojme Tvá gynekoložka. Pokud to pojme profesionálně, tak není co řešit. Druhá pro Tebe ne moc dobrá možnost je ta, že to vyslepičí Tvojí mamce, že Ti předepsala prášky, takže asi sexuálně žiješ a navíc gynekolog určitě pozná, že už nejsi panna, kdyby se na to mamka gynekoložky ptala.
Jednak muze gynekolozku zmenit ale co kdyz je to o tom, ze je tak pohodlna, ze se ji nechce a ze se neni ochotna dopravit k ni tak proste jedou s mamkou spolecne...
No jo ale, tohle ma vsechny znaky nesamostatneho tvora, pokud je tato hypoteza spravna. Ale jak jinak si vysvetlit "jsme s mamkou objednane hned po sobe".
Jak vysvětlím změnu gynekoložky? obzvláště když jsme konečně našly příjemnou paní. Jsem zvyklá jezdit přes půlku republiky sama, proč by měl být problém se někam dopravit? k tomu objedání... byla jsem tam před rokem a tehdy mi nevadilo tam jet s matkou, to jsem neřešila tento problém.
Tak řekni mamce, že se ti to nehodí jet s ní a že sis vyjednala jiný termín a gyndoložce, aby dodržovala lékařské tajemství vůči matce. Stejně tam asi budeš chodit častějc než ročně kvůli HA
Každopádně se zamysli i nad tím
- zda se rodiče neděsí i představy, co tomu řeknou lidi (už jen tomu, že se taháš s někým, kdo je o 63% starší než ty zajímavé, většina holek tvém věku si může myslet, že už je to člověk nad hrobem, ne? A že ti řekli, že jim jde jenom o HA ještě nemusí být pravda třeba to je jenom výmluva, Ale já je neznám, nemůžu hádat z křišťálově koule, nicméně představa rodiče o tom, jakým jejich dcera v 16 souložíš 63% starším chlapem, no... otestovat si to můžeš jednoduše, když jim řekneš, že chceš mít děti hned, jak zareagují
)
- že Sex je jen primitivní lidský pud a slast chudých a když to nedokážeš ovládat, může svědčit něco o volních vlastnostech. Co alhohol, drogy, ty tě nelákají?
- Pokud nedokážeš odolat, jsi připravena na nejhorší, že se to provalí, že se to protrhne, že otěhotníš, no tak konej s maximem ohleduplnosti vůči tvým rodičům...
Nebudu se vypisovat, ale být na rodičů, tak místo zákazu bych si pohovořil s dcerou a snažil bych se vysvětlit proč není dobré v jejím věku mít pohlavní styk. Zákaz spíše zvýší touhu, zakíázané ovoce víc chutná!
Zde asi bude těžké snažit se s rodiči -zřejmě puritány, pohovořit, pokud matka není schopná, nepíšete o rozhovoru s otcem,tak zkusit s ním. Využít situace kdy to bude možné bez matky, jen s otcem , pokud je alůe stejný puritán pak se ZODPOVĚDNĚ k tomu postavte sama.Jinak osobně-myslím, že asi je již dotyčný přítel "na vlasntích nohách" , přesto deset roků? raději být Vámi zkusím posečkat až budete o krapet starší.
Milá tazatelko - mrkněte se na zdejší dotazy typu "nedostala jsem to včas", " zapomněla jsem antikoncepci" a "jsem těhotná?" - to jsou často starší slečny, které se nebojí sexovat... ale bojí se otěhotnět.
Řekl bych, že jednou správnou antikoncepcí je sexuální abstinence - jak zaznělo, dokud nejste připraveni oba mít dítě.
Dítě není kočka nebo pes - to do útulku nehodíte ...
Teda vravite, ze mladez s vysokymi hladinami hormonov ma cakat na skoncenie VS a par rokov v praci? To je rada ako od pana biskupa.
Takže mám radit, že si mají souložit, co si tělo žádá.. bez ohledu na zdravotní komplikace či možnosti otěhotnění? Nojo- však potraty jsou legální - to se nějak vyřeší - je to rada lepší?
Bylo a je hodně lidí, kteří měli nebo mají rodiče, kterým se nemůžou s lečíms svěřit.
Teoreticky máte i možnost, že by si antikoncepční tebletky nechala na sebe napsat nějaká Vaše kamarádka (která případně Vaše rodiče nezná) a ty tabletky by ta kamarádka přenechala Vám. Ale v případě takového "řešení" je případné riziko vzniku zdravotních komplikací.
Vy jste zešílel(a), to snad není možný!
Chcete to dítě zabít?!
Hormonální antikoncepce může být i velmi nebezpečná! Co když má slečna v rodině například zvýšenou srážlivost krve? Víte něco o tom, že ji v takovém případě může ta antikoncepce způsobit i embólii a je konec?
Před indikací se musí udělat důkladné vyšetření a pak případně naordinovat preparát dle dispozic pacienta. Také je možný případ, že jeden a tentýž preparát bude u jednoho pacienta fungovat a u jiného nikoliv.
Nestačím se divit, co za podivíny tady odpovídá.
Hormonální antikoncepce není potřeba. Stačí použít kondom. Pokud chcete větší ochranu, nedělat to v době ovulace a také se může i s kondomem udělat venku ne uvnitř.
Hormonální antikoncepce je pro tělo škodlivá. Jsou to umělé hormony. Vypnou vám váš přirozený menstruační cyklus. Zhorší vám psychiku. Když ji začnete brát, nebudete mít na sex ani chuť. Může vám začít partner úplně smrdět.
Já se divím, že tady tomu někdo věří... Znám několik silně křesťansky založených lidí, kteří jsou přesvědčeni, že sex by měl být až po svatbě, ale ani jeden z nich netvrdí, že sex je nechutný, příšerný apod. A pokud by snad měli o sexu takovou mínku, nejspíš by to nedělali ani po svatbě a byli by celoživotně bezdětní, nebo ještě pravděpodobněji by ani do manželství nikdy nevstoupili. Nad rámec toho křesťansky založení lidé si své děti velmi důsledně k víře vedou, takže i děti pak sdílí stejný náhled na předmanželský sex a k podobným rozepřím mezi rodiči a dětmi jako zde ani nedochází... a když už, tak takové dítě nemá problém počkat do 18. narozenin a vlítnout na to hned o svatební noci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.