Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kterého dopravce vybrat pro dopravu cenné zásilky

Od: nonerain odpovědí: 28 změna:

Zdravím poradnu,

měl bych dotaz, má zde někdo zkušenosti třeba má firmu a zasílá často, kterého dopravce zvolit pro dopravu dražší a relativně křehké zásilky? Stavěl sem rodičům počítač, žijí na druhé straně republiky takže pochopitelně vlakem to nepotáhnu. Hodnota zásilky je 20 tisíc + , váha do 20 kg.

Všichni dopravci mají relativně rozumnou cenu, jen nevím jak moc je spolehlivé případné pojištění a jestli pokryje celou hodnotu v případě poškození. Počítač je dobře zabalený, známí mi doporučil DHL ale ti mi hlásili 3000+, to je docela dost za dopravu.

Díky

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

indu
hodnocení

3x

Počítače asi běžně zasílají různé obchody např. czc.cz různými dopravci. Kdyby to bylo až tak hodně problematické a hodně lidí by se ztěžovalo na poškození při dopravě tak by takové věci prodávali asi pouze s osobním odběrem. Myslím, že pokud jde o možnost poškození při dopravě tak to bude asi u všech dopravců více či méně stejné. Ono hlavně záleží přes jaké doručovatelé, řidiče a zaměstnance doručovatelské firmy to bude procházet. Ne každý doručovatel je solídní člověk který se zásilkami zachází solídně. V internetu se dá najít např. na YouTube videa jak hrozně někteří doručovatele a přepravci zacházejí se zásilkami. Hlavně asi bude třeba to mít dobře zabalené, ale také i dostatečně pojištěné aby to pokrylo cenu zásilky a také si připlatit za křehkou zásilku. Při doručení by si tvoji rodiče měli pořádně zkontrolovat balík jestli není nějak poškozený (děravý, pomačkaný atp.) a pokud něco nebude v pořádku tak hned u doručovatele reklamovat a trvat na sepsání protokolu a případně si poškození i nafotit aby byl nějaký důkaz. Před třemi léty mi dopravce WEDO doručoval zakoupenou televizi a doručil mi ji v pořádku bez poškození. Nějaké riziko poškození se asi nedá zcela vyloučit, ale nějak hodně bych se toho nebal.

Napsal jste - Ne každý doručovatel je solídní člověk který se zásilkami zachází solídně.
Z toho vyplývá, že jste docela optimista.

Nejsem takový optimista jako Vy. Já bych to formuloval jinak a sice takto - občas některý z pracovníků přepravních firem zachází s balíky s příslušnou nálepkou opravdu dostatečně opatrně.

Nevím, jestli jste někdy viděl nějaké záběry z přepravy balíků. Např. v přepravním systému České pošty bývají balíky přepravovány v klecích na kolečkách, popř. v jiných firmách bývají balíky přepravovány naskládané na paletách, omotané smršťovací fólií. Znám např. člověka, který brigádně pracoval v třídírně PPL. Tam je pracovník rád, když stihne balíky nějak naházet do přepravního prostoru náklaďáku. Nebylo to tam organizováno tak, že by byl zvlášť přepravní prostor pro křehké balíky a zvlášť pro ostatní balíky. Ale je jasný, že třídíren např. PPL je víc a že po nějaké době se ten systém přepravy mohl částečně změnit.Je možný, že menší zásilky bývají v přepravních firmách (alespoň v některých) přepravovány odděleně od větších balíků. Takže když si případně někdo připlatí za nálepku, že daný balík je křehký, tak tím nic nepokazí.

indu

lopezz: Až tak bych ty pracovníky přepravních firem nepodceňoval, že jsou téměř všichni nesolídní kteří zachází se zásilkami hrozně a neopatrně i když i takoví mezi ními určitě budou. Nevím jestli jsi viděl jak zabalené zboží zasílají čínské obchody kdy to do Česka putuje přes téměř půl světa a asi i několik přepravních firem v různých zemích. Bývá to někdy více a jindy méně obalené do bublinkové folie bez nějaké kartonové krabice a vložené volně do plastového sáčku a zaslané jako obyčejný dopis. Takto mi byly z Číny zaslané různé věci např. hodiny, digitální váha, teploměr aj. a vše mi bylo doručené v naprostém pořádku bez jakéhokoliv poškození. Tím netvrdím, že to bylo zabalené dostatečně a že se tomu zbiží nemohlo nic stát. Ono není třeba zbytečně zveličovat jak hrozné je zacházení se zásilkami v různých přepravních firmách i když se tam s tím asi nemazlí.

hodnocení

1x
Osobně bych volil Českou poštu
Pokud jim nebude vadit, že dostanou "chrastítko",tak proč ne;) Na Poště jsem pracoval a tak vím,co všechno chudák balík prožije cestou k adresátovi.. Řidič doručovatel..jako jsem byl já to pak odskáče.. ikdyž je ten poslední článek řetězce..Lidi si pak vylejou vztek z rozflákané zásilky na něm..

hodnocení

1x

Stolní PC - v krabici? Nerozumím, co by se zabalenému počítači mohlo stát... - Posledních cca. 10 balíčků, které jsem dostal, bylo od různých přepravních společností. PPL, pošta, zásilkovna, WE-DO ... - každá krabice byla nějak pokrčená, poškozená... - a protože to odesílatelé ví, zabalí zásilku do dvou krabic. Např. jsem dostal ve skle zapékané čaje - 24 sklenic - zabaleno do bublinkové folie jako mimino ve fusaku, karton a celé do krabice...

Pokud máte uvnitř velký vetrák, grafiku a podobné - stačí dovnitř narvat ty bubliny v plastu, obalit kartonem a dát do větší krabice - pak je jedno, která společnost to dopraví... pokud to nepřejede tankem.

indu

Stát se může cokoliv podle toho jak s balíkem pří přepravě a doručování kdo zachází např. toto:

Pokud by mi někdo zasílal počítač tak bych nerad aby se se zásilkou zacházelo zrovna takto a to bez ohledu jak dobře by to byko zabalené. Není to asi běžná praxe, že se takto balíky doručují, ale asi se i něco takového občas stává.

indu

Když ni před třemi léty byla zasílaná televize tak vůbec nebyla zabalená nějak speciálně a ne ve dvou krabicích. S tím se asi v obchodech při odesílání příliš nezabývají pokud to není něco super křechkého. Ta televize mi byla doručená v běžné kartonové krabici tak jak se to prodává v obchodech při osobním odběru. Televize byla doručená nepoškozená, protože jsem měl asi štěstí, že to nedoručoval někdo tak jak je vidět na těch videích. Pokud je dopravce solídní a vidí, že se jedná např. o televizi tak s tím asi zachází trochu více opatrnějí. V případě toho počítače by možná bylo dobré na krabici nalepit vytisknutý štítek s nápisem např. "POZOR POČÍTAČ!" aby to solídního doručovatele lépe napadlo, že s takovou zásilkou má zacházet trochu více opatrněji.

indu: nalepit na krabici nějaké upozornění, že se jedná o křehké zboží, vůbec nepomáhá. Ti pracovníci přepravních firem to neřeší. Je po nich požadován velký výkon, takže neřeší, jestli něco spadne apod. Jsou jakoby dvě volby - buď si to odvézt sám, nebo to dostatečně dobře zabalit. Je to záležitost náhody. Určitý balík může být na "vrcholu" hromady, ale taky může být ve "spodku" hromady.

indu

lopezz: Nemyslím si, že štítek s upozorněním, že se jedná o např. počítač nebo něco křehkého by nemělo vůbec žádný smysl. Ono záleží přes ruce jakých pracovníků přepravních firem ty balíky prochází a jak je kdo solídní. Dostatečně dobré zabalení by mělo být samozřejmosti, ale do skříně počítače se asi těžko dá povkládat nějakou výplň tak aby tam něco při nevhodném zacházení s balíkem nevypadlo, neodpojilo se a nepolámalo když by to tam pak volně lítalo což jakékoliv dobré zabalení toho počítače asi nezajisti a pouze to zmenší riziko poškozerní. Tím netvrdím, že zaslání počítače v baliku by bylo nějak hodně riskantní, ale nějaké riziko u toho asi vždy bude.

indu: pokud je daná křehká věc jakoby dostatečně "obalena" např. molitanem, tak takový výplňový materiál tlumí rázy, principielně podobně, jako tlumiče auta tlumí rázy mezi kolem a karoserií. Zatímco "vnější" kartón balíku tlumí rázy od jiných balíků a tím se částečně ten kartón deformuje, tak molitan (nebo jiný podobný materiál) tlumí jakoby zrychlení samotné věci např. při jízdě prudší zatáčkou. Možná by se y vyplatilo, dát určitou hodně křekhou věc do dřevěné krabice atd. . .

indu

lopezz: Vypadá to, že asi budeš nějakým odborníkem na balení balíků a možná máš na to vystudovanou i nějakou školu. Dobré zabalení a obalení počítače např. molitanem samozřejmě zmenší možnost poškození toho počítače při přepravě. V případě počítače ale nejde pouze o nárazy, ale i o prudké pochyby. Obalení počítače např. molitanem chráni především jeho skříň, ale už ne tolik to co je v té skříni (základní deska, paměť, disk, ventilátory atp.) a pokud se něco z toho prudším pochybem ulomí nebo odpojí a bude to v té skříni pak volně lítat tak to pak může poškodit i další věci, ale to ty už asi nebereš v úvahu.

Nepřekvapuje mně, že jsou lidi jako indu, kteří mají potřebu oponovat nebo něco ironizovat.

Je li velký riziko poškození určité přepravované věci, tak buď ať tu věc někdo nepřepravuje spediční formou a nebo ať tu přepravu riskne a udělá maximum pro to, aby se daná věc nepoškodila. To je rozhodnutí danýho člověka.

Je jasný, že jsou lidi, kteří přepravu dražší křehké věci risknou, přitom ani neudělají maximum možného, a pak případně "bombardují" danou firmu emaily ohledně reklamace přepravy. Ať si připlatí a nechajídaný balík přepravovat jako křehý. Je naděle, že určitý procento pracovníků přepravních firem s takovým balíkem zachází opatrněji. Ale v předvánočním období bych si nějaký větší naděje nedělal, že to tak je. Když jsou přepravní auta nacpaný " kprasknutí", tak pracovníci přepravních firem jsou rádi, že stáhají ty auta odbavit. Ale pokud chce být někdo naivní, tak mu v tom nikdo nebrání :)

indu

lopezz: Mne zase nepřekvapuje, že jsou lidí jako ty kteří si myslí, že když křehkou věc dobře zabali podle tvého návodu tak se při přepravě s tím nemůže téměř vůbec nic stát a to i kdyby si s tím balíkem někdo zahrál fotbal nebo házenou a používal ho místo míče. Ono není každá křehká věc stejná. Bude asi trochu rozdíl mezi tím jestli někdo v balíku zasíla např. skleničky nebo porcelán kde se dá každou jednotlivou věc (každý kus) zvlášť dobře zabalit a nebo jestli se jedná o počítač kde se sice dá ten celý počítač zabalit dobře, ale už asi né až tak dobře jednotlivé kusy hardware které ve skříni toho počítače jsou.
Znova opakuji, že zaslání počítače v dobře zabaleným a dostatečně pojištěným balíku nemusí být nějak velmi hodně riskantní s ohledem na poškození i když nějaké riziko nejde zcela vyloučit.

hodnocení

0x

Osobně bych nevolila Českou poštu.

Dejte počítač do krabice , notně obalený bublinkovou fólií a pošlete třeba PPL. ;)

nonerain
hodnocení

Je dobře zabalený, vnitřek skříně jsou komponenty je vyplněný rozšiřitelnou pěnou a skříň je v originální krabici s polystyrenem, monitor také. Hádám že s dopravcem je to stejně ruleta, jak budou s balíkem zacházet ve třídícím centru na dráze a jak pak samotný kurýr.

hodnocení

0x
Všechno je v lidech, teoreticky nejlepší bude ten kde se bude zboží nejméně překládat, co by šlo jedině tak odvést to na svozove depo a vyzvednout zase na depu. Kdysi šla přeprava i vlakem. Jinak si myslím že je to úplně jedno. Buď jdete na poštu a nebo si objednejte GLS s vyzvednutim doma.

Nejpodstatnější faktor bezpečné přepravy je způsob zabalení. Je potřeba vzít do úvahy, že "trajektorie" přepravy je tvořena u různými prudšímu zatáčkami apod. V každé prudší zatáčce náklad v přepravním prostoru "letí " ze strany na stranu. Tedy během přepravy nastane x krát tlak krabic z jedné strany i z druhé strany.

hodnocení

0x

Zdravím,

je mnoho dopravců s různými cenami... Ale je to věc zkušeností každého z nás.. Takže jen připojím svoji zkušenost:

Osobně jsem posílal mnoho balíků, ale ty dražší s českou poštou. Ikdyž je někým haněná...

Pokud moje zásilka měla do 10kg, mohl jsem využít službu Cenný balík, kde lze pojistit až do výše 1 mil. kč. A že vždy jsem pojišťoval na víc, aby kdyby náhodou.., vydělal bych.. Dále je např. možnost těžší zásilky poslat službou Balík na poštu, kde je zahrnutá v základní ceně hodnota balíku 50 tis. kč, ale můžete zvolit doplňkovou službu Cenný obsah a navýšit udanou cenu až milionu.

Každopádně, vždy připlatit službu Křehké!

ajtakpocitacovy
hodnocení

0x

objednavky.fofrcz.cz/...

Ahojte -Pošta statni podnik ani neumí poslat sms - že příjde zásilka ! :(

Měsíc a jeden den jsem měl balíček v celnim pracovišti ČR ..a po měsíci a 1 dni ho česká pošta přivezla

hodnocení

0x

Já 1x využila tuto službu a nemohu si stěžovat, sice to nebylo hned ale spokojenost...zavezu.cz

smode2
hodnocení

0x
No, nevím - 20 tisíc bych považoval za cennou zásilku spíše s rezervou. Běžně jsem si nechal zasílat například zlato za 100 tisíc (na pidizásilce nápis se slovem "zlato"), křehké videozáležitosti za 100t přes PPL, kameru za 70t přes Českou poštu a zatím bez problému. A jak zde někdo zmínil: výrobci a baliči si velmi luxusně hlídají, aby bylo balení robustní. Za ty reklamace to nestojí nikomu. :) Takže si troufám tvrdit, že můžete být spíše klidný *pozdrav*
indu

Balik s počítačem by samozřejmě měl být dobře zabalený, ale pokud někdo s ním bude zacházet tak jak je to vidět na těch videích které jsem tu dal tak to i tak sebelepší zabalení nemusí ochránit ten počítač před poškozením.

ahoj*
hodnocení

0x

Nevím jestli to ještě funguje ale já v minulem stoleti vzal pocitac v hodnote tehdy 80.000 (to je dnesnich treba 700.000 Kc) a strcil to na nadrazi autobusakovi do zavazadloveho prostoru a dal mu ja nevim kolik, myslim ze normalni jizdenku, jestli treba 70 Korun.

Na druhe strane musel nekdo na naklad logicky cekat. Slo o to ze bylo treba dopravit rychle, ja cas nemel a taxik by vysel draho.

V te dobe jsme to posilali i drahou, cargo, ale to bylo na dyl.

to asi neřeší problém tazatele, pokud tam neexistuje přímý spoj. Ale dávám to jako možnost.

Ano , to se dřív takto občas dělávalo. Sám jsem jednou takovou předávku viděl. Byl to pohodlný přívydělek pro řidiče busů.

Pochybuju ale, že např. v jančurově Student agency by něco takového bylo tolerováno. Pochybuju, že nějaký řidič např. právě ve Student agency by si něco takového "lajsnul". Je možný, že řidič nějakého autobusu jezdícího pro Flixbus by to udělal. Mám dojem, že busy Flix busu bývají soukromé smluvní busy. Každopádně je to ale určité riziko, protože balík může být odcizen.

ahoj*

Ja myslim, ze mi to normalne namarkoval na masince jako jízdu, takže oficiálně A jen zvýšil tržbu provozovateli, třeba má nějaký podíl na tržbě, a to by asi nevadilo ani soukromému dopravci... buďto na to mají pravidla, anebo je to na rozhodnutí řidiče, nevím, za to, že vlezete do autobusu a zeptáte se ho, za to nic nedáte, než par minut :)

Každopádně je vyžadována stoprocentní součinnost protistrany, protože když si to nevyzvedne, tak co pak...

A ukrást to, no nejlépe když nikdo neví co v tom je a za kolik ale ten Šofr odemyká zavazadlový prostor a musím to hlídat, logicky... Čím rychlejší spoj a méně zastávek, tím lepší...

taky může autobus havarovat, vybouchnout, spadnout do řeky... :) to bylo vždycky klasická výmluva těch přepravců, auto nestartovalo, mělo havárii apod. Přivezeme až zítra

každopádně vám dám zdarma tip na nejlevnější přepravu za 65 a 69 a 119 Kc - vše do 32 kg, cena se liší jenom podle rozměrů ppl.cz/...

cenově to může konkurovat asi jen nějaká akce U konkurence, tuším že Balíkovna měla 10 Kč za balík A zásilkovna měla od ledna do srpna jen 1 Kč (Ale samozřejmě mají daleko menší rozměry hmotnosti než výše odkázané - Standardní cena za 30 kilový balík 65 Kč Myslím že nemá konkurenci A tiskárnu taky nepotřebujete)

Počítač za 20 000, to je menší než jedna průměrná výplata, no, zabalil bych to do dvou krabic a olepil cedulkami křehké, neklopit, počítal bych s tím že se s tím občas hodí, musí to být vícpane polystyrenem

U doručení z depa do depa je výhoda, že se vyhnete těm řidičům na svozu a na rozvozu

hodnocení

0x

Znám lidi, kteří pracovali v třídírně ČP, i v třídírnách jiných přepravních firem. Je předpoklad, že ve všech přepravních firmách je s balíky zacházeno neopatrně, nezávisle na tom, zda je na balíku nálepka označující křekhý balík nebo ne.

Nelze současně zajistit rychlou přepravu a opatrné zacházení. Stávalo se ( asi se stále stává) že balíky padají na sebe, klidně těžký balík je hozen na malý lehký balík apod.

Napsal jste, že počítač je dobře zabalený. Pod tímto pojmem - dobře zabalený, si lze představit různý způsob zabalení. Já kdybych chtěl dopravit někomu počítač, tajk bych to raději "táhnul" třeba přes půl repubilky, než abych riskoval poškození při přepravě. Např. bych si a adresátem zásilky domluvil předání na půli cesty, třeba na nádraží v Praze.

Pokud bych byl jakoby nucen, něco křehkého poslat přes zásilkovou firmu, tak rozhodně bych to zabalil aspoň do dvou krabic s pevným kartónem a ještě bych ten balík "vystlal" nejen velkým množství bubliknové fólie, ale i např. molitanu, aby se zmírnila "síla" rázů. Nevěřím tomu, že lze jakoby vybrat přepravní firmu, kde zaměstnanci s balíky zachází "v rukavičkách". Způsob manipulace je v přepravních firmách podobný.

Já jsem jednou před lety poslal přes ČP foťák. A zabalil jsem to právě tak, aby "vnitřní "krabice balíku byla ještě obalena molitanem a bublinkovkou a ještě jsem to "vyztužil" dalším kartonem. Takže celkem tam byly tři "úrovně ohrany" :) Původní krabička foťáku, další krabice a vnější krabice.

makak
hodnocení

0x
Není počítač jako počítač. Pokud bude na cpu box chladič,tak je to v pohodě. Pokud kilovy pasiv, tak to nemá šanci přežít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]