Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
několik let v zahrádkářské osadě u Hodonína užíváme zahrádku, kterou otec před lety přeměnil z tehdejší skládky a zkultivoval.
Postupně odkoupil cestu a další parcely na kterých pozemek ležel. U jednoho cípu (30m2) se mu nepodařilo vypátrat majitele - zmizel mimo republiku.
Teď po letech se ozvala nějaká advokátní kancelář ze zahraničí (SK), že by chtěla pozemek odprodat.
Nevím jak se pohybují ceny, ale našel jsem takový online odhad (nevím jak moc je reálný, ale pokud máte jiný, tak sem s ním)
odhad-zdarma.cz/...
Tam jsem pozadával náležitosti - Pozemek - Hodonín - Orná půda/louka - 30m2 - a vyšlo mi 1 300 Kč tzn. 43kč za m2
Z té advokátní kaceláře ale přišel dopis, že za tuto výměru 30m2 chtějí 1330kč za 1m2 tzn. 39 900kč! Nebo nájem 60kč za m2, který je třeba uhradit za 3 roky zpětně.
V příloze posílá 4 stránky z 9 celkových nějakeho odhadu tržní ceny soudního znalce Jiří Vala Brno.
To mě docela dostalo. Jak je to možné, že je ten rozdíl takový?
Za takovu cenu, co požadují to určitě nechci kupovat ani pronajímat a ani zpětně platit takový nesmysl.
Jaké mám v současné chvíli možnosti?
Těch 30 metrů je na hraně oplocené zahrady, kde roste tráva, jehličnan a je příjezdová cesta a nejspíš by nebyl problém ji vůbec nepoužívat.
Díky za každou relevatní radu.
Také existuje "vydržení pozemku" po několika letech? Tj. když se pozemek užívá po nějakou dobu hledí se na něj jako na majitele.
Asi také záleží, co je za tímto pozemkem co používáte. Zda další zahrady, nebo to navazuje na nějaký větší kus pozemku, který patří tomuto majiteli. Ta příjezdová cesta je jenom k vám, nebo společná pro více vlastníků zahrad? Pokud tam prodejce má pouze těchto 30 m2, tak nabídnout cenu dle bonity půdy. Pokud nebude chtít, tak vyklidit, šoupnout plot a současně upozornit, že dle čr zákonů je vlastník pozemku povinnen se o něj starat, což znamená 2x ročně sekat a odstraňovat nálety a toto budete požadovat. Jen zvažte tu příjezdovou cestu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.