Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevlastní dcera a dědictví

Od: resty* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Oženil jsem se a manželka měla dceru z 1 manželství během manželství jsme si koupili nemovitost kde jsme postavili rodinný dům. Jelikož veškeré potřebné věci ke koupí pozemku a postavení rodinného domu jsem zařizoval já tak tak je všade moje jméno a ne jméno manželky i když jsme si to kupovali během manželství. Nyní bych chtěl pozemek a rodinný dům darovat dceři ale údajně darovat to nejde poněvadž to není má vlastní dcera.

Prosím o radu jak by měl postupovat,

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Darovat můžete co chcete komu chcete, ovšem podmínkou je, že jste výlučný vlastník. Část ze SJM darovat nemůžete, musel byste mít souhlas manželky.

ppp
hodnocení

3x

Pokud jste vše jen zařizoval a neplatil z peněz, které byly jen Vaše (dědictví, dat, měl jste je z doby před manželstvím apod.), ale z peněz společných s manželkou, anebo pokud nemáte s manželkou zúžené SJM notářským zápisem, tak vše co jste nabyli za manželství máte v SJM i když třeba v katastru jste vlastníkem jen Vy. Takže pokud máte vše ve skutečnosti v SJM, tak darovat můžete jen společně s manželkou, a to komu chcete.

hodnocení

1x
Darovat lze, společně s manželkou.

hodnocení

1x

Že to není vaší dcerou, nehraje žádnou roli. Pokud jste vdovec, nic vám v darování nebrání. Pokud jste stále ženat, musíte nemovitost darovat spolu.

jajo
hodnocení

0x

Nerozumím asi dobře, o co vám jde.

vidím tam dva háčky:

1) darovací daň, pokud by to nebyla vaše pokrevní dcera A vy jste ji "neadoptoval"

2) okradení vaší manželky, pokud jste nemovitost budoval z peněz SJM s touto manželkou

Ale to je jen laický první dojem

takže čeho přesně chcete dosáhnout? Oč vám přesně jde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]