Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Verbální útoky na mou osobu - dá se tomu bránit?

Od: shihiro odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
přicházím s otázkou, zda se dá právně nějak bránit proti slovním útokům otce mého dítěte? Skoro pokaždé, když mu dceru předávám na víkend jednou za 14 dní po mně ječí, že jsem dítě, že jsem nikdy nepracovala, že neumím vařit, uklízet, že jsem na peníze a já nevím co. Přitom bydlím hezky v klídkou se svou dcerou a synem, kterého mám s jiným partnerem, vedu domácnost a vyučuji na VŠ. Požádala jsem ho několikrát, ať zanechá těchto verbálních útoků (já jsem se k jeho osobě nikdy nevyjádřila, nikdy jsem ho neurazila…) a předto pokračuje. Dá se s tím něco dělat? Děkuji za rady a postřehy.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

No...z toho co píšete, proti to mu se asi bránit nedá.

Je to nepříjemné, ale těžko to bude trestné. Ano, existuje urážka na cti, nebo trestný čin pomluvy. Ale jestli Vám do toho nějaký právník půjde...pochybuji (i když za peníze v Praze dům).

hodnocení

2x

Určitě je takové chování nevhodné zejména v přítomnosti dcery a takové znevažování vás jako matky má špatný vliv na její výchovu. Co požádat sociálku aby byla předávání přítomna soc. pracovnice? Mohla by být svědkem při požádání soudu o zrušení práva otce na styk s dcerou. Nebo mu ukázat diktafon, že si jeho útoky pro tento účel nahráváte.

Velmi dobrá odpověď. Tohle si před dcerou nesmí dovolit, škodí tím nejen vám, ale i dceři, zkusil bych dotaz na OSPOD, jestli by něco poradili. Ten diktafon je též dobrý nápad.

hodnocení

2x

@shihiro - Dá se s tím něco dělat?
Jistěže dá - a pokud si k předání dítěte zajistíte krom nahrávky ještě svědka/y, přinejmenším pánovi znepříjemníte život. Zvlášť když se nenecháte jím ani ouřadem zadupat a klidně si to příště zopakujete (ideálně vždycky s jiným nezúčastněným svědkem ;)).

Z. č. 251/2016 Sb. o některých přestupcích

§ 7 Přestupky proti občanskému soužití

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

a) jinému ublíží na cti tím, že ho zesměšní nebo ho jiným způsobem hrubě urazí,

b) jinému ublíží na zdraví, nebo

c) úmyslně naruší občanské soužití tak, že

1. jinému vyhrožuje újmou na zdraví,

2. jiného nepravdivě obviní z přestupku,

3. se vůči jinému dopustí schválnosti, nebo

4. se vůči jinému dopustí jiného hrubého jednání.

Přestupek se oznámuje písemně nebo ústně na příslušném Obvodním oddělení PČR, MP nebo MÚ/ÚMČ. U ústního oznámení si vyžádejte kopii zápisu, v obou případech pak sdělte, že požadujete v zákonné lhůtě informaci, jak bylo vaše oznámení vyřízeno.

hodnocení

1x

"Dá se s tím něco dělat?"

Ano, dá se to ignorovat. To je asi tak to jediné, na žalobu to není. Když na to nebudetze reagovat, časem ho to nejspíš přejde.

hodnocení

1x

No, tak to obrátíme, což? Bránit proti útoku se v podstatě nedá, předpokládám, že když se bráníte, tak se agrese stupňuje. V tom případě bych začla přitakávat, a na vše odpovídat že má pravdu, a ano, nic neumím, a ano, jsem na peníze a ano na vše, co mi poví. Jednoduché to nebude, ale myslím,že jiné řešení není., Za zkoušku to stojí ;)

shihiro
hodnocení

K doplnění - já ho ignoruji. Přivedu ji, odevzdám a jak takhle začíná tak se otačím a jdu pryč. Je to léta a léta... a už nevím co dělat.

asd1
hodnocení

0x

Nahrát a zapojit OSPOD. Může klidně i přijít o možnost styku s dcerou.

hodnocení

0x

No já nevím, ale píšete, že se to děje LÉTA A LÉTA. Co to má znamenat a kolik je teda té Vaší dceři let a odkdy ji manželovi předáváte? Byla mi ta otázka totiž divná, už když jsem ji četla poprvé, a ještě na ni nikdo neodpověděl. Já se chtěla zeptat, co na té VŠ učíte za předmět, protože na vysokoškolskou profesorku, mi Váš písemný projev nepřipadá. A proto jsem se raději zdržela a reaguji až teď. Nedivte se, ono je tady v poslední době opravdu hodně trollingu.

liska5
hodnocení

0x

Vezměte k předání někoho dalšího, který to bude natáčet. Takovým typům, říkal Dr .Plzák rezonér. Že v něm stále setrvává zloba a vytrvale prudí. Vám z toho cévka v hlavě nepraskne, jemu ano. A jak říkala naše máma: Mne může urazit jenom inteligent...A ten to neudělá.

hodnocení

0x

No, pokud jesou to "jen" výtky a není třeba sprostý, tak těžko.

To je těžký, otce svého dítěte si člověk nevybírá. Nebo jo? Tak snad příště vybírat lépe..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]