Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych se zeptal na jednu věc. Mám možnost pracovat na dvě dohody o provedení práce, pokaždé u jiného zaměstnavatele, jiné příjmy nemám. Ani jeden příjem nepřesahuje hranici 8000,- Kč hrubého. Znamená to, že na pojišťovně musím být evidován jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) a pojištění si platit? Děkuji.
Evžen
A množství smluv, potažmo celkový výdělek z obou ujednání nemají na výši pojistného žádný vliv? Pořád to částka vypočítaná z minimální mzdy?
No ano, alespoň z minimální mzdy musí být pojistné uhrazeno.
I kdybyste měl třeba 20 nepojištěných DPP, stále jsou nepojištěné = bez odvodu pojistného. Platit zdravotní pojištění je povinnost.
Já se nehádám. Vím, že platba pojistného je povinnost. Mě jde jen o to, jestli se výše pojištění nezvedá vlivem množství dohod o provední práce, případně konečným součtem všech příjmů dosažených u jiných zaměstnavatelů, se kterými mám DPP. Omlouvám se, jsem na tuhle úředničinu docela jelito a nerad bych udělal nejakou chybu, a pak zbytečně nedoplácel manko. Děkuji za pochopení.
Ne, v pohodě.
Limit do 10.000 hrubé odměny bez odvodu pojistného se počítá pro každého zaměstnavatele zvlášť. Jestliže však s jedním zaměstnavatelem uzavřete současně víc dohod, počítá se strop 10 tisíc korun bez odvodu jako součet všech v témže měsíci zúčtovaných hrubých odměn z dohod.
Zdroj: penize.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.