Nejste přihlášen/a.
Může zaměstnavatel stanovit "vedoucího"mezi zaměstnanci, když mají všichni stejnou pracovní náplň a pozici, ale ta osoba to nemá ve smlouvě uvedené. Všichni mají stejné smlouvy. Příklad: operátor: leštič. Pracovní náplň: leštění bot. Všichni absolvují školení jak mi vyleštit boty a najednou si řeknu: ty budeš vedoucí a budeš úkolovat a ostatní tě budou poslouchat. A pokud tě nebudou poslouchat, tak něco... bla bla bla. Formálně není vedoucí ne? Protože vím, že vedoucí musí mít samostatnou smlouvu a mají nebo mohou mít například delší zkušební dobu než tři měsíce. A takový vedoucí by měl vědět co si smí a nesmí dovolit a trochu vědět aspoň drobánek o právu, protože nemůže dávat zaměstnancům příkazy které jdou proti jejich vlastnímu zdraví nebo bezpečnosti práce ... A to by ten vedoucí měl znát tyhle věci a nemanipulovat s lidma. A taky takový člověk pak nese větší odpovědnost, tak by měl mít větší plat. Ale nějaké takové: ty jim budeš šéfovat. To přece v pracovním právu neexistuje, všichni si jsou rovni.
Doplňuji otázku:
Co když zaměstnavatel nesouhlasí (nechce) příjmout jmenovanou pozici. Ze stránky zde, jsem se dočetl, že jmenovaný pracovník musí s tímto jmenováním souhlasit. Tzn. že pokud s tím nesouhlasil, nemůže být akeptován jako vedoucí. Správně?
Jinými slovy: považovat jmenování osoby za vedoucího jako vedoucího, když on sám to vysloveně odmítl?
Jinak se tam píše to co jsem říkal, takže moje domněnka nebyla mimo:
" V obecné rovině platí, že jmenováním do funkce vedoucího zaměstnance dojde bezpochyby ke změně obsahu pracovního poměru zaměstnance a zaměstnavatele (zejména pak co se týče druhu sjednané práce), tato změna tedy může být provedena pouze se souhlasem zaměstnance i zaměstnavatele (jak vyplývá z § 40/1 zákoníku práce)."
Tj-
(1) Obsah pracovního poměru je možné změnit jen tehdy, dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na jeho změně. Za změnu pracovního poměru se považuje také jmenování na vedoucí pracovní místo podle § 33 odst. 3, k němuž dojde po vzniku pracovního poměru.
Dále, podle odkazovaného článku, se tedy potvrzuje co jsem se domníval (a tím pádem považuji tento dodatek taky za jedinou správnou odpověď :
" Jmenování do funkce vedoucího zaměstnance tak může být realizováno ideálně prostřednictvím dodatku pracovní smlouvy, resp. prostřednictvím dohody o změně pracovní smlouvy (což je prakticky totéž). Dodatek pracovní smlouvy, resp. dohoda o změně pracovní smlouvy musí být provedeny písemně (§ 564 občanského zákoníku). "
A jak už tu kdosi psal. Se jmenovanou pozicí jde ruku v ruce odpovědnost, takže je logické, že by to mělo být na papíře. A vyracím, že bych svou otázkou tvrdil, že zaměstnavatel nemůže jmenovat do vedoucí pozice koho chce.
Vy nemate odkial vediet, ako vyzera pracovna zmluva toho veduceho a ci firma urobila nejake doplnky k jeho zmluve. Nik vam to povinny ukazovat ani dokladovat nie je. Firma moze urcit lubovolnu organizacnu strukturu a v ramci nej veduce pozicie.
Ak je porusovana bezpecnost pri praci, ste vy sam povinny oznamit to firme (napriklad nemate rukavice, zvaracsku helmu, plynovu masku .. ), ak to nezaberie, kontaktujte inspektorat prace.
Samozřejmě nejen že může, ale musí, a sice proto, že za partu lidí někdo musí být zodpovědný a práci koordinovat. Zaměstnavatel určuje a zaměstnanci poslouchají. Chtěl bys to jinak? Tak poslouchej, Až budeš tím určeným, tak budeš řídit, ale také zodpovídat. Vysvětlení jsi zde už dostal dost.
Jak123,1* a , Vysvětlení jsi zde už dostal dost.,
ale on by asi chtěl jiné vysvětlení, že firma nemůže určovat, kdo bude vedoucí...
Obávám se, že v tom máte strašný guláš...doporučuji neřešit to, co se vás netýká, ale pokud to nedokážete, tak jděte pracovat někam, kde jsou silné odbory a pak budete moci rejpat do všeho.
Češi jsou národ se zmrzačeným sebevědímím. Guláš máte vy v právech. Vy říkáte, že se mě to netýká ale vy nemůžete vědět co řeším a jestli něco vůbec řeším, nebo dokonce jestli se mě to týká. Obecně: když je zaměstnanec ve vztahu se zaměstnavatelem a má poslouchat pokyny od osoby, která je pouze zaměstnancem, pak se ho týká úplně všechno. K tomu máme zákoník práce, občanský zákoník a třeba ve zdravotnictví mají ještě další zákon, který se vztahuje ke službám v jejich oblasti. Ale jak říkám, Češi mají zmrzačené sebevědomí, nechají si šlapat po právech, po zdraví a nakonec na to sami doplatí , že se nebrání. A ano, to co jste napsala, přesně odpovídá této mentalitě dobrovolného sebepoškozování. Je to tak hloupé, protože to je jen další důkaz toho, že Češi rádi poslouchaj, i když jsou to příkazy jdoucí proti jejich zdraví, rádi poslouchaj autority, i když je nezajímá racionální zdůvodnění atd. Prostě toto se potvrdilo dvouma rokama vymývání mozků a tím jak rádi věří politikům, a nyní zas a zas, ta stejná hloupost. No nic. Máte pravdu.
Tak jo, tazateli, jsem hloupá a vy v tom máte jasno. Jsem moc ráda, že děláme každý jinde a přeji mnoho úspěchů.
Může zaměstnavatel stanovit "vedoucího" mezi zaměstnanci,***jasně, že může.
Protože vím, že vedoucí musí mít samostatnou smlouvu****odkud to víte, jen z doslechu?
A takový vedoucí by měl vědět co si smí a nesmí dovolit***to musí každý zaměstnanec.
Kdopak Vám šlápnul na kuří oko?
Vy mluvíte jak nějaký podnikatel Není tu taky nějaký právník přes pracovní právo? Já bych raději slyšel citaci najakého §.
Nejsem podnikatel, proč si to myslíte? Že jsem Vám nedal za pravdu? I kdybych, tak odpověď je jiná? Právník dává rady za prachy, tak se na něj obraťte. Stejně nevím, jakou chcete citaci ze zákona, když nic takového zákon nestanovuje.
Nebo chcete sdělení, že zákoník práce v § 1234 říká, že zaměstnavtel může stanovit "vedoucího" mezi zaměstnanci....
Ale nějaké takové: ty jim budeš šéfovat. To přece v pracovním právu neexistuje, všichni si jsou rovni.
Pokud myslíš pracovní právo tak jistě si jsou všichni rovni,
Ale pokud jde o to koho si vybere šéf za vedoucího pracovní skupiny to je opravdu jen a jen na šéfovi.
Na několik měsíců lze pracovníkovi "nařídit" jinou práci - vedoucí skupiny na zkoušku - tedy poté co s tím souhlasí.
A každý šéf si vybere toho co umí dokonale svou práci, umí jednat s lidmi, zná provoz a ohlídá si bezpečnost práce. Samozřejmě následuje školení všeho druhu "za pochodu".
Součástí nové pozice: úkolování lidí, kontrola, hodnocení lidí a mino jiné šéf musí novému "vedoucímu" důvěřovat.
Já bych si nepletl pozici vedoucího pracovníka a ústně pověřeného vedoucího operátora, vybraného vedocím pracovníkem z 5 nebo 10 operátorů...
paveldvorak:
To je taky dobrá poznámka. Ale pak nevím jaký je ten rozdíl nebo odkud potud (odsud pocud), co si tedy může dovolit ten "ústně pověřeného vedoucího operátora, vybraného vedocím pracovníkem z 5 nebo 10 operátorů" Protože on dejme tomu po zaučení taky někdy během zkušební doby ještě nemá řekněme 5 let zkušeností ve firmě. Je nový mezi novými. Mohl by třeba dát nesmyslný příkaz nebo nedbalý příkaz. Například zapomene říct, že je třeba ke stroji zapnout chlazení a uvede nesprávný postup. Ale podřízený operátor, šikovná hlavička, která pracuje samostatně, nesprávný příkaz neposlechne, protože ví, že my mohl vést ke škodě...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.