Nejste přihlášen/a.
Dobrý den pokud mi za pul roku končí PN a já si ted požádal o ID a přiznali je pravda že bych neměl nárok pokračovat v neschopence? Já myslel že mi přiznají ID a až mi skončí PN po pracovním urazu tak mi budou posílat ID ale obvodní říká že kdybych si podal žádost a přiznali mi ID že bych nemohl pobírat ID a PN zároven a že bych na nemocenskou neměl nárok, že by mi to ******** socka vzala. Samozřejmě do práce se vrátím a budu pracovat jen nechci i zbytečně přijít o PN když mohu vyčerpat limit 365 za jeden rok. A jak zhruba dlouho trvá vyřízení ID?
To je dobré - limit 365 dní nemocenské za rok... Pobavil jste mě.
Vaše pracovní neschopnost skončí podle zákona o nemocenském pojištění do 30 dní ode dne, v němž budete uznán invalidním. Datum, ke kterému je uznána invalidita, bude uvedeno v posudku o invaliditě.
Nelze současně pobírat ID a nemocenskou dávku, která je vyplácena z téhož důvodu, z něhož je vyplácen ID. Když Vás potká ta hrůza, že byste si nevyčerpal celou podpůrčí dobu, nechte si vyplácet důchod a nemocenskou dočerpejte třeba na covid. Nebo na infarkt. Jsou i další možnosti. Ta ******** socka Vám to přece nezůstane dlužná.
Rozesmál jste mě ne kvůli nepřesnému číslu, ale způsobem uvažování.
Budete mít nemocenskou i důchod. Pouze při uznaném 3. stupni bude nemocenská omezená - vyplatí Vám pouze 70 kalendářních dní za kalendářní rok. Těch prvních 14 dní se do toho nepočítá, to platí zaměstnavatel.
Když budete pracovat bez smlouvy, může se stát, že až dožijete důchodového věku, nevznikne Vám nárok na starobní důchod, protože nesplníte podmínku pojištěné doby. Ale žijeme v turbulentních časech, kdy jistého není nic. Můj dlouholetý názor je nespoléhat se na pomoc státu a zajistit se sám, jak to nejlíp jde. Kdoví, jak to jednou s důchody bude.
I na to je jednoduchá odpověď - OSVČ ví, že má platit zálohy na pojistné, ví kolik a ví dokdy. Není tedy důvod, aby v termínu nezaplatil. Ale úřad, který má něco vyplatit, musí shromáždit podklady, musí to posoudit, vypočítat, někdo to musí odaprobovat (zkontrolovat, defakto spočítat znovu), a pak teprve pustit k proplacení. Jsou to státní peníze a úřad není holubník. Není to tak přímočaré, jak si představujete - mrk do tabulky a hotovo, další... A taky nemají jenom Vás. Víte, kolik lidí si myslí, že mají nárok si vyčerpat celou podpůrčí dobu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.