Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dedictvi-mate zkušenost?

Od: david* odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, prosím, máte někdo zkušenost?Zemřela mi máma,za týden se máme se ségrou dostavit k notáři,kde se bude dělit majetek-každý všeho polovinu a každý si máme pry přinést pro nej 16tis.za odvedeni jeho prace.Mama má na účtu nějaké peníze a zajímalo by me, kdy se po rozdělení majetku se ségrou dostaneme k penězům z účtu v bance,abych tím zaplatil díru na svém uctu po spoustě vydáních jako pohreb,kamenik atd.Mate s tím,prosím,někdo zkušenost? Za případnou odpoved dekuju..
doplněno 29.11.22 09:12: VELMI VSEM DEKUJU ZA ODPOVED!V polovině prosince nas svoláva notář s tím, že vše hotovo a jedna se o poslední a konečne rozhodnutí.Se ségrou se nehadame,vztahy máme skvělé,máma dluhy žádné neměla a vše probíhá hladce,takže žádné odvolání a nic takového se dít nebude.Moc dekuju za vaše zkušenosti a všem přeji krásný den!

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrm
hodnocení

5x

Předpokládám, že u notáře už nějaké řízení proběhlo a byl sepsán veškerý majetek po zemřelé. Pak na závěrečném jednání notář vydá usnesení, ve kterém je uvedeno, kdo co dědí a pokud dědici souhlasí a vzdají se možnosti odvolání, tak usnesení je ihned platné. S tímto usnesením můžete jít do banky a domluvit tam výplatu peněz. Pokud jsou na běžném účtu, tak vám je vyplatí ihned nebo v řádově dnech, pokud je to větší částka. Jak je to s termínovanými vklady, nevím.

david*
hodnocení

Ano,vše ukončeno a jedna se o poslední notářské usnesení.. Velmi vám dekuju za odpověď..

hodnocení

2x
Pokud nejsou komplikace, bývá to 6..12 měsíců od zahájení dědického řízení.
david*
hodnocení

Dekuju za odpověď.Uz je právě poslední stání u notáře.Tahlo se to několik měsíců.Nyni vše vyřešeno,secteno,žádné komplikace,hadky,takže nechápu proč držet peníze od mámy v bance dal, když už je vše od notáře hotovo..

hodnocení

1x

kdy se po rozdělení majetku se ségrou dostaneme k penězům z účtu v bance,
Jakmile usnesení nabyde právní moci, hned druhý den můžete do banky, VZP, atd, zkrátka tam, kde se zjistí majetek po zesnulé.

"jakmile usnesení nabyde právní moci" - asi v tomhle může bejt ten několika tejdenní / měsíční zádrhel - u příslušnýho soudce to může bejt pod štosem dalších složek k vyřízení, to, že se případně jedná o naprosto bezproblémovou záležitost, kterou soudce vyřídí do půldruhý minuty, na věci nic nemění...;
ale jedna možnost urychlení existuje - dá se zkusit (po delší době, ne hned) prostě soudci zavolat, vysvětlit, že z nějakýho důvodu je pro mě situace aktuální (nevim, jestli "po výdajích spojenejch s úmrtím už nutně potřebuju prachy" je úplně ten nejlíp znějící důvod, ale nakonec proč ne (když se nedá vyfabulovat něco jinýho - třeba přístup někam)), a zeptat se, jak asi tak dlouho vyřízení eště bude trvat, jestli by se nedalo urychlit, v nejlepším případě si soudce nechá složku zpod jinejch vyhrabat a promptně, doslova on line, dědictví (pakli patří k těm bezproblémovejm) odsouhlasí (pak už stačí tušim 14 denní lhůta po ofic. oznámení, během který se nikdo neodvolá, a je vyřízeno), ovšem fungovat tenhle pokus samozřejmě nemusí

hafhaf, sice komplikovaně rozepsané, ale stačí počkat na konec data k odvolání a druhý den dojít pro označení platnosti.

o tu (asi čtrnáctidenní) lhůtu na odvolání mi nešlo, s tou se samozřejmě ani nedá nic dělat, šlo mi o čekání na vyřízení před tím, v soudcovský kanceláři, to může trvat, obávám se, až pár měsíců (myslim, že si to nepletu - po notáři putuje spis k soudci, už mi posloupnost vypadla z paměti, ale jak jinak by to mělo bejt), taky nefabuluju s tim zavoláním - takhle se to opravdu dá urychlit, ovšem jak píšu, zaručeně vždy fungující postup to není

aj

Tak když jsou tam pouze dva sourozenci, tak se můžou rovnou do protokolu vzdát odvolání u notáře a je to vyřízeno ne?

aj, ano, máte pravdu, ale pak musí soud vynést verdikt, teny nabýt platnost. Pan hafhaf® myslí dobu, co dědicové se vzdávají odvolání a nežli soud to sepíše...

petrm

Co to tady píšete o soudu? Mám před sebou notářské usnesení, kde je jasně napsáno, že usnesení nabylo právní moci ten den, kdy ho pověřený notář vynesl. Ještě ten den jsem byl v bance, požádal o převod peněz na svůj účet a druhý den jsem měl peníze na účtu. K žádnému soudu rozhodnutí něšlo, notář byl soudem pověřen k vyřízení.

Ano, mám podobné, kde soudní komisař vyhotovil, podepsal a potvrzení o nabytí právní moci.

Spletl jsem jiné dědické řízení, páč tam se čekalo na rozhodnutí soudu, kde jeden se odvolal, ale další den souhlasil..

Pane Petře, máte pravdu v tomto případě. Omlouvám se.

no, asi je to standardně jinak než jsem výše psal, a obvyklý dědictví přes potvrzení soudce nejde (třeba se to během posledních let změnilo?), já si pamatuju na dědictví, který přes potvrzení soudce určitě šlo, a přitom co se tejče dědiců nebo rozdělení dědictví, naprosto žádný zádrhele nebyly, kdo a co dědí, bylo jasný, a nikdo to nijak nezpochybňoval, ale možná se vyskytla jiná výjimečnost (ale pozor, nepsal jsem nic o rozhodnutí soudu!, přes soud to pochopitelně nešlo, psal jsem o vyřízení, resp. potvrzení, soudcem)

Starší nemám po ruce, ale usnesení z roku 2015 je jen od soudního komisaře-notářka .

petrm

Já tady mám dědické řízení po otci z roku 1993, tehdy to notářka posílala soudu a ten to schválil. V roce 2018 dědické řízení po matce vyřizoval notář. Se sestrou jsme se dohodli, že se nebudeme odvolávat a notář v usnesení ihned potvrdil nabytí právní moci ten den. 20.3.2018 napsal notář usnesení, 20.3.2018 usnesení nabylo právní moci, 21.3.2018 jsem měl peníze na účtu (mám výpis z účtu).

Petře, ano máte pravdu, já to popletl s jiným, trošku komplikovanějším řízením, kde se sice vzdali odvolání, ale pak ...to již není důležité.

Tak jak jste to popsal to funguje dneska.

-----------------------

Jen mi ještě nedá, připomenout, že často bývají peníze u VZP, ale notáři to zapomínají...

abych tu svou, asi už nesmyslnou, poznámku uzavřel, ten "můj" případ dědictví se sice odehrál o dost pozdějc než v r.93, ale taky o něco dřív než v r.15,
takže v současnosti zřejmě už samotnej soudce platnost vyřízení dědictví nepotvrzuje

aj

Potvrzuje mozna v pripade odumrti nebo kdyz nejsou dedici a jde to od notare do drazby...

hodnocení

0x

Po uplynutí doby na odvolání, se s papírem o dědictví dostavíte do příslušné banky a tam vyplníte žádost na vypořádání se s účtem matky. mají na to několik týdnů, do kdy vám to prověří a odsouhlasí, potom převedou peníze na zadané účty. Takto jsme to měli po smrti mé ženy, 1.4. jsme měli vypořádání o dědictví v ruce a na konci června jsme měli převedené peníze na účtech se syny. Účet ženy jsme zrušili úplně !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]