Nejste přihlášen/a.
Předpokládám, že u notáře už nějaké řízení proběhlo a byl sepsán veškerý majetek po zemřelé. Pak na závěrečném jednání notář vydá usnesení, ve kterém je uvedeno, kdo co dědí a pokud dědici souhlasí a vzdají se možnosti odvolání, tak usnesení je ihned platné. S tímto usnesením můžete jít do banky a domluvit tam výplatu peněz. Pokud jsou na běžném účtu, tak vám je vyplatí ihned nebo v řádově dnech, pokud je to větší částka. Jak je to s termínovanými vklady, nevím.
kdy se po rozdělení majetku se ségrou dostaneme k penězům z účtu v bance,
Jakmile usnesení nabyde právní moci, hned druhý den můžete do banky, VZP, atd, zkrátka tam, kde se zjistí majetek po zesnulé.
"jakmile usnesení nabyde právní moci" - asi v tomhle může bejt ten několika tejdenní / měsíční zádrhel - u příslušnýho soudce to může bejt pod štosem dalších složek k vyřízení, to, že se případně jedná o naprosto bezproblémovou záležitost, kterou soudce vyřídí do půldruhý minuty, na věci nic nemění...;
ale jedna možnost urychlení existuje - dá se zkusit (po delší době, ne hned) prostě soudci zavolat, vysvětlit, že z nějakýho důvodu je pro mě situace aktuální (nevim, jestli "po výdajích spojenejch s úmrtím už nutně potřebuju prachy" je úplně ten nejlíp znějící důvod, ale nakonec proč ne (když se nedá vyfabulovat něco jinýho - třeba přístup někam)), a zeptat se, jak asi tak dlouho vyřízení eště bude trvat, jestli by se nedalo urychlit, v nejlepším případě si soudce nechá složku zpod jinejch vyhrabat a promptně, doslova on line, dědictví (pakli patří k těm bezproblémovejm) odsouhlasí (pak už stačí tušim 14 denní lhůta po ofic. oznámení, během který se nikdo neodvolá, a je vyřízeno), ovšem fungovat tenhle pokus samozřejmě nemusí
hafhaf, sice komplikovaně rozepsané, ale stačí počkat na konec data k odvolání a druhý den dojít pro označení platnosti.
o tu (asi čtrnáctidenní) lhůtu na odvolání mi nešlo, s tou se samozřejmě ani nedá nic dělat, šlo mi o čekání na vyřízení před tím, v soudcovský kanceláři, to může trvat, obávám se, až pár měsíců (myslim, že si to nepletu - po notáři putuje spis k soudci, už mi posloupnost vypadla z paměti, ale jak jinak by to mělo bejt), taky nefabuluju s tim zavoláním - takhle se to opravdu dá urychlit, ovšem jak píšu, zaručeně vždy fungující postup to není
Tak když jsou tam pouze dva sourozenci, tak se můžou rovnou do protokolu vzdát odvolání u notáře a je to vyřízeno ne?
aj, ano, máte pravdu, ale pak musí soud vynést verdikt, teny nabýt platnost. Pan hafhaf® myslí dobu, co dědicové se vzdávají odvolání a nežli soud to sepíše...
Co to tady píšete o soudu? Mám před sebou notářské usnesení, kde je jasně napsáno, že usnesení nabylo právní moci ten den, kdy ho pověřený notář vynesl. Ještě ten den jsem byl v bance, požádal o převod peněz na svůj účet a druhý den jsem měl peníze na účtu. K žádnému soudu rozhodnutí něšlo, notář byl soudem pověřen k vyřízení.
Ano, mám podobné, kde soudní komisař vyhotovil, podepsal a potvrzení o nabytí právní moci.
Spletl jsem jiné dědické řízení, páč tam se čekalo na rozhodnutí soudu, kde jeden se odvolal, ale další den souhlasil..
Pane Petře, máte pravdu v tomto případě. Omlouvám se.
no, asi je to standardně jinak než jsem výše psal, a obvyklý dědictví přes potvrzení soudce nejde (třeba se to během posledních let změnilo?), já si pamatuju na dědictví, který přes potvrzení soudce určitě šlo, a přitom co se tejče dědiců nebo rozdělení dědictví, naprosto žádný zádrhele nebyly, kdo a co dědí, bylo jasný, a nikdo to nijak nezpochybňoval, ale možná se vyskytla jiná výjimečnost (ale pozor, nepsal jsem nic o rozhodnutí soudu!, přes soud to pochopitelně nešlo, psal jsem o vyřízení, resp. potvrzení, soudcem)
Já tady mám dědické řízení po otci z roku 1993, tehdy to notářka posílala soudu a ten to schválil. V roce 2018 dědické řízení po matce vyřizoval notář. Se sestrou jsme se dohodli, že se nebudeme odvolávat a notář v usnesení ihned potvrdil nabytí právní moci ten den. 20.3.2018 napsal notář usnesení, 20.3.2018 usnesení nabylo právní moci, 21.3.2018 jsem měl peníze na účtu (mám výpis z účtu).
Petře, ano máte pravdu, já to popletl s jiným, trošku komplikovanějším řízením, kde se sice vzdali odvolání, ale pak ...to již není důležité.
Tak jak jste to popsal to funguje dneska.
-----------------------
Jen mi ještě nedá, připomenout, že často bývají peníze u VZP, ale notáři to zapomínají...
abych tu svou, asi už nesmyslnou, poznámku uzavřel, ten "můj" případ dědictví se sice odehrál o dost pozdějc než v r.93, ale taky o něco dřív než v r.15,
takže v současnosti zřejmě už samotnej soudce platnost vyřízení dědictví nepotvrzuje
Po uplynutí doby na odvolání, se s papírem o dědictví dostavíte do příslušné banky a tam vyplníte žádost na vypořádání se s účtem matky. mají na to několik týdnů, do kdy vám to prověří a odsouhlasí, potom převedou peníze na zadané účty. Takto jsme to měli po smrti mé ženy, 1.4. jsme měli vypořádání o dědictví v ruce a na konci června jsme měli převedené peníze na účtech se syny. Účet ženy jsme zrušili úplně !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.