Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymáhání pohledávky, půjčky

Od: jakubt odpovědí: 5 změna:
Dobrý den pokud jsem známému půjčil 100.000kč a platil mi několikrát z účtu ( kdy je vždy u příchozích plateb napsáno jméno, firma) a já mu půjčil na účet na jeho jméno (které taky jde vidět ve výpisu) a mám na Facebooku konverzaci kde mě žádá o tuto částku, píše mi číslo účtu, kód banky, dokonce jsme se dohodli na 15% úroku každý rok kdy by mi to nevrátil a je tam datum splatnosti (které už samozřejmě uplnylo) pokud bych mu tedy zaslal predžalobní výzvu a podal potom ať žalobu/platební rozkaz nebo EPR (elektronický platební rozkaz) mohlo by to mít úspěch když nemá jak doložit odchozí platbu v této výši nebo ani svědka který by mu dosvědčil že mi to předal v hotovosti? A jaký postup by mi kdo zde doporučil? Nejlépe z osobních zkušeností a nejlépe, žádné rady typu vykašlat se na to, zapomenout na to apod. Samozřejmě i očekávám konzultaci s právníkem ale konzultace zde je naprosto zdarma.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Předžalobní výzvu pošlete.

Návrh na platební rozkaz můžete poslat taky, ale obávám se, že to soudu stačit nebude, bude potřeba regulérní žaloba. 100k už je dost na to, aby se vyplatilo to aspoň zkusit.

aj
hodnocení

0x

Dej to advokatovi - ten ti to zdarma vyresi. Tedy v pripade ze ten znamy ma mzdu nebo nemovitost. Urok muzes pozadovat zakonny. Az bude rozsudek, jde sehnat exekutory zdarma.

podstatne je aby bylo kde brat (mel dluznik prijem nebo majetek) a aby to nebylo po 3 letech (promlcene).

Zdarma? Advokáti si berou značná procenta z vymožené částky, zkusil bych nejdřív tu předžalobní výzvu (sepsat sám, sice má větší váhu od advokáta, ale vyjde to dost draho).

kleopatra
hodnocení

0x
Aktuálně řeším podobný problém. Advokátovi stačil výpis účtu, kde je pouze údaj, že se jedná o půjčku na splacení jiného dluhů. Ale pozor, nesmí to být starší 3 let, jinak závazek protistrany vůči Vám zaniká.

ridick
hodnocení

0x

Podepíše li dlužník věřiteli uznání dluhu, běží 10 letá promlčecí doba. Je to ale čistě na dobrovolné bázi.

Uznání promlčeného dluhu bez dalších podmínek je možné dovodit z ust. § 653 odst. 1 OZ. Plyne z něj, že uzná-li dlužník svůj promlčený dluh, obnovuje se nárok věřitele a začne běžet nová 10letá promlčecí lhůta ode dne, kdy došlo k uznání dluhu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]