Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit?

Od: marketa* odpovědí: 20 změna:

Prosím poraďte, dcera si právě rozlehla brýle a jedno sklíčko se napůl vylouplo z rámečku a nejde lehce tam ani zpátky, mám se pokusit ho zpátky zatlačit, nebo radši vyndat, ale asi to půjde jen velkou silou a bojím se aby neprasklo sklíčko nebo rám?

doplněno 25.11.22 22:54:

Dobrý večer, předně ještě děkuji za všechny rady díky kterým se podařilo brýlky včera opravit, dcera je měla dnes od rána a odpoledne jsme zašly do optiky aby je zkontrolovali.

Vyskytl se však problém, už ráno dcera říkala že teď vidí s brýlemi nějak jinak než předtím, ale myslela jsem, že třeba bude trochu ohnutý rámeček a v optice to vyřeší, ale doma říkala, že měla ve škole problémy se čtením a psaním, občas se jí písmenka rozdvojily a rozmazaly, zkusila jsem jí aby přečetla nějaký hodně malý text a přečíst jí to šlo ale šíleně na to mžourala a v jeden moment trochu i zašilhala levým okem k nosu, což říkala že je ten moment kdy se jí to rozmaže a rozdvojí. Brýle musí nosit právě kvůli šilhání, bez nich šilhá hodně, ale přes brýle doteď nikdy nešilhala, jinak byla tedy dneska i dost unavená a levé oko měla i trošičku začervenalé.

Co se týká brýlí tak v optice je zkontrolovali a všechno bylo v pořádku, včetně usazení skel a toho jak brýle sedí na obličeji, způsob opravy v domácích podmínkách v podstatě odsouhlasili, že líp to udělat nešlo, ptala jsem se i na ten problém výše a říkali že podle těch příznaků to vypadá, že by asi potřebovala mít silnější korekci, aby se oči méně namáhaly zaostřováním na blízko při čtení.

Myslíte že je to možné, aby potřebovala změnu korekce když stávající stávajicí brýle má teprve 3 měsíce? Nemohla mít třeba jen ještě unavené oči z toho, že včera musela kvůli tomu vypadlému sklíčku mžourat asi 4 hodiny v kuse, nejdřív asi půl hodiny byla bez brýlí úplně a pak jsme našli alespoň ty starší (ale pomohly jen trochu, protože jsou o dost slabší než co má teď)?

Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit?
Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit? #2
Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit? #3

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
Rámeček bych lehce nahřál (s citem fénem, nebo v cca 50°C vodě, aby byl pružnější a opatrně natlačit zpátky. Chce to na to mít cit a grif. Hlavně to nedělat v chladnu, to je plast křehký.

hodnocení

7x
Optik to spraví. Možná i za děkuju...

hodnocení

5x

Musíte s tím do optiky. Pokud to nutně potřebujete spravit ihned, tak půlku brýlí ponořit do horké vody a zkusit vypadlé sklíčko násilím vmáčknout zpátky.

hodnocení

3x
Těch dioptrií je dost, pokud byla chvíli bez nich, a pak nosila jinou korekci, tak si oči potřebují pár bodin zvyknout. Ostatně korekce dceři mohli změřit i v té optice, ale asi ne zadarmo.
To dvojité vidění ale spíš než brýle, bude mít jiný důvod. Někdy je průvodním jevem nemocí, jako třeba covidu, či jiných i závažných chorob. popř. reakcí na některé léky. Proto to sledujte. Zatím udělejte test, že se posaďte před ni a ať sleduje propisku ve vaší ruce, kterou budete umisťovat v jejím zorném poli doprava dolů, doleva dolů, doprava nahoru, doleva nahoru, jestli ji v některém z těch pohledů neuvidí dvojitě. Ale dvojité vidění je v každém případě důvodem k návštěvě lékaře.
marketa*

Dioptrie jsou +9,5 a +9,75 a cylindry +2 a +1,75 a v těch starých brýlkách jen +6,5 a +5,75 a cylindr jen na jednom oku +0,5.

Dneska už ty problémy neměla, jen to mhouření očí ale ne pořád jen když se zaměřila na něco konkrétního menšího.

Ten test s tužkou zkusíme, z jaké vzsálenosti se to má dělat a má při tom mít brýle?

Ano s brýlemi, vždyť bez nich nic nevidí. Asi tak metr před ní. A samozřejmě ať nepohybuje hlavou, jen očima.
marketa*

Díky, určitě budeme muset co nejdříve na oční, při tom testu nahoru, dolů a doleva to bylo ok, ale při přímém pohledu nebo vlevo jí občas, ne vždy, levé oko ujede k nosu, doprava ne a bylo to výraznější pokud se to zkoušelo s tužkou blíže, když jí to oko ujede tak se jí to právě rozmaže a rozdvojí, v ten moment když na chvilku zavře druhé oko tak tím levým zase zaostří a i se vrátí rovnoběžně s pravým když ho znovu otevře. Je tedy dost pravděpodobné že tam asi bohužel bude nějaký další problém a nejen únava z toho jak ve čtvrtek nemohla nosit brýle.

Zkusili jsme to i bez brýlí, samozřejmě bez nich nepřečte ani celkem velká písmena nebo nevidí na televizi, ale není to tak že by neviděla nic, tu tužku samozřejmě vidí, jen hodně rozmazaně, ale šlo jí to jen každým okem zvlášť, při zkoušce oběma očima jí sledovala jen pravým okem a levým šilhá, ale to vždy když nemá brýle. Chtěla jsem to ještě zkusit s těmi starými brýlemi, ale začala jí z toho trochu bolet hlava tak jsme toho radši nechaly.

Určitě navštivte lékaře. Pokud jí začne jedno oko ujíždět, mozek ho po čase raději "vypne" a začne používat jen jedno oko. Vzniká tupozrakost na jedno oko, která se tím obtížněji léčí, čím déle problém trval.

hodnocení

2x

První praskne většinou sklíčko v takovém rámečku. Pokud nejde zasunout zpět, zítra je pátek, k optikovi. Ten už ví, jak na to...

doplněno 24.11.22 21:49:

Dobře radí tomkk ve 21:30. Nahřát obroučky a snažit se z citem natlačit sklo zpět, když je problém s viděním, školou...

hodnocení

2x

Pokud dcera vidí rozmazaně, tak má zřejmě sklo s tzv. cylindrem. U něj někdy stačí trochu jiná poloha čočky v brýlích a oko si musí znovu zvyknout. Nejlépe dojít k očnímu doktorovi, ať se na to podívá.

marketa*

Jestli je cylindr označený v předpise cyl tak ano, na jednom oku má +1,75 a na druhém +2, na to by v optice nepřišli když brýle měřili, že je sklo jinak?

Nevidí rozmazaně pořád, jenom při čtení po chvíli se jí to na chvíli rozmaže ale pak zase zaostří.

hodnocení

0x
Musíte povolit šroubek, který stahuje obroučku sklíčka, nasadit sklíčko a zpět utáhnout šroubek.

Tyto rámečky mají šroubek? Co jsme měli doma, tak jedině kovové byly se šroubkem...

marketa*
hodnocení

Šroubek nemají právě, předtím jsme měli kovové se šroubkem ale tady právě nevím jestli se to má jen silou nastrčit. radši bych to nechala na optikovi ale bohužel nemáme náhradní s aktuálními dioptriemi, jen asi dva roky staré ani nevím s jakými hodnotami ale určitě jsou o dost slabší a asi by s nima školu nezvládla. Ještě posílám detailnější foto.

Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit? #4
Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit? #5
Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit? #6

marketa*
hodnocení

ještě foto, Tak jsem našla že v těch náhradních brýlkách má asi dost slabá skla o 3 dioptrie méně než teď, je to hodně velký rozdíl? Ale říká že s nimi vidí dobře jenom je všechno trochu menší ale přijde mi že dost mžourá...

Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit? #7
Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit? #8
Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit? #9

marketa*
hodnocení

Děkuji všem za pomoc, s tím nahřátím vodou to vyšlo, sklíčko zapadlo do rámu a drží, jenom mi teď přijde jestli je normální že vepředu nahoře vyčuhuje kousek z rámu?

Po stranách a dole, a i z vnitřní strany je přitom hezky zároveň s rámem.

Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit? #10
Napůl vypadlé sklíčko brýlí - jak opravit? #11

Zítra se můžete stavit do optiky...třeba po škole...pro jistotu...ono záleží na tloušťce skla, i tam nahoře. Vyčuhují oba skla? podle fotky ano...

S takovými drobnostmi chodím do optiky, často jsem ani nic neplatila.

Změny u skel u brýlí jsou v kompetenci očního lékaře a ne, co my si myslíme. My si můžeme myslet ledacos, ale nejsme odborníci a dítě musí být odborně vyšetřeno.

marketa*

Děkuji, to je samozřejmě pravda, ale šlo mi spíš o to jestli někdo neměl podobnou zkušenost, jestli by se jí to vůbec mohlo změnit tak rychle po předchozí změně, protože jestli ne tak by to asi spíš bylo tou únavou a větším namáháním. Navíc jsem zjistila že má naše oční dovolenou takže se tam dostaneme kdoví kdy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]