Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trestný čin ano nebo ne?

Od: peterr odpovědí: 5 změna:
Dobrý den zajímá mě § 220 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku. Jedná se o částku 100 000 kč kterou jsem si naspořil a našetřil při práci v zahraničí a jelikož jsem nemohl mít účet na své jméno měl jsem ústní dohodu (která není potřeba ale byla) že mi v 18 ti vyplatí na účet tento můj majetek který oni jsou povinni spravovat a vyplatit mi ho po nabytí svéprávnosti nový občanský zákoník rodiče a děti paragraf 902 (1) . Tento zákon říká že mají povinnost mi vyplatit můj majetek do 6 měsíců tím že mi sdělili že u nich prý údajně nemám žádné peníze se dopustili jak trestného činu porušení povinnosti při správě majetku a také krádež. Jediné co mě zajímá jestli souhlasíte s tím že se jedná o trestný čin nebo bude lepší advokát žaloba na bezdůvodné obohacení nebo elektronický platební rozkaz. Své morální názory a rady si nechte sami pro sebe rodiče mají povinnost mě živit do 18 let kdy se ONI rozhodli mít dítě a udělat si ho po 18 jsem se odstěhoval a do 18 jsem jim alespoň něco přispíval a velmi často si kupoval jídlo i hygienu i když i toto jsem jim mohl "naúčtovat".

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Úšet můžeš mít už od 15 let - například UNI credit.

peterr
hodnocení

@arne1 S tím že je napsán na opatrovníka - jednoho z rodičů a oni ho taktéž spravují i všechny platby. Takže i kdybych si tam dal ty peníze na "můj" účet a oni si je odeslali na svůj (případně ne a toto by se zde vůbec neřešilo) a nevrátili pořád to nemění NIC na tom že mají povinnost se starat o mé jmění dokud nedosáhnu svéprávnosti 18 let. Takže touto odpovědí jste chtěl říct co? Jak píšu pořád to nemění nic na trestném činu případně porušení zákona které by muselo odklepnout soud. A ještě jsem zapomněl doplnit že taktéž část peněz utratili pro svou osobní potřebu ( v době kdy jsem se odstěhoval a měli mi je poslat) a už vůbec se zde nebavím o zákonném útoku z prodlení,...

hodnocení

1x

Skuste toho advokata a potom dajte vediet, co vam odporucal.

hodnocení

0x
Ono je jedno jestli se jedná nebo nejedná o trestný čin. Bude potřeba prokázat, že jsi si ty peníze vydělal. Na základě jaké smlouvy jsi si vydělal oněch 100 000 Kč? Pokud to bylo načerno, pak máš dvojnásob smůlu.
Rodiče tě živit musí, ale nemusí ti vyplácet "něco navíc" ( například 100 000 Kč) pokud neprokážeš, že ti právem náleží.

jaj*
hodnocení

0x
Na tyhle věci se myslí teď tím než se něco takovýho udělá. Prostě myslet na nejhorší, kdyby se stalo že by třeba zemřeli tak ty peníze zdědíš se sourozenci. Prostě tvoje peníze, tvůj účet atd. Na nějaký ústní dohody každej kašle. Já jsem měla účet snad od 13 , nevím jakým zázrakem se to stalo, že mi nechali založit účet, ještě mi ho zakládal matčin manžel, a posílal 200 Kč, ale 100 tisíc není taková částka, takže se dá říct že sis měl v 15 založit účet, to už snad jde všude. Pak jim to můžeš připomenout až budou něco potřebovat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]